Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1715
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorМихайлов, Валерій Михайлович-
dc.contributor.authorМаяк, Ольга Анатоліївна-
dc.contributor.authorСардаров, Азіз Мурадович-
dc.contributor.authorШершньов, Геннадій Геннадійович-
dc.date.accessioned2022-06-25T06:58:12Z-
dc.date.available2022-06-25T06:58:12Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationМихайлов В. М., Маяк О. А., Сардаров А. М., Шершньов Г. Г. Дослідження процесу сушіння плодоовочевих вичавків у вібраційній вакуумній сушарці. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 2(24). C. 199-205.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1715-
dc.description.abstractДосліджено процес сушіння плодоовочевих вичавків в умовах вібрації під вакуумом. Розглянуто способи виробництва концентрованих продуктів із плодоовочевої сировини та конструкцію вібраційної вакуумної сушарки для плодоовочевих вичавків, що використовуються в процесі виробництва роздільних концентратів. Розраховано реологічний критерій Рейнольдса, аналіз якого дозволив визначити раціональні режими віброобробки вичавків.uk_UA
dc.description.abstractIn the article new low-waste energy saving ways of production of partite concentrates on the basis of fruit and vegetable raw materials are considered. The offered way of production of partite concentrates assumes the following basic technological processes: refinement of fruit and vegetable raw materials, equation in vacuo and vacuum drying. For the intensification of the drying process, residue vibration application is offered. Use of vibration in the course of drying, namely low-frequency fluctuations, allows to create a vibroboiling bed that intensifies the process of dispersible materials drying, solutions and suspensions due to the improvement of conditions of heat exchange between a heat carrier and a product. Namely it renders assistance to updating of a mass-exchanged surface of phases contact. Low-frequency processing of dispersible material sets it in an oscillating motion, at the same time forces of interaction between particles are considerably weakened: a sliding friction decreases, and the influence forces of the adhesion forces bond decreases. Depending on parameters of vibration and the nature of material vibration processing can render assistance to consolidation of particles, i.e. decrease porosity of a material. In the article the design of a vibration vacuum drier for drying vegetable raw materials is considered. The vibration Reynolds criterion of Rev, the analysis of which allowed to define rational modes of vibroprocessing of a residue was calculated. Experiments showed that application of vibration reduces drying process duration, and also promotes upgrade of a finished stock.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectконцентровані продуктиuk_UA
dc.subjectвібраціяuk_UA
dc.subjectплодоовочева сировинаuk_UA
dc.subjectсушінняuk_UA
dc.subjectконцентрированные продуктыuk_UA
dc.subjectплодоовощное сырьеuk_UA
dc.subjectвибрацияuk_UA
dc.subjectсушкаuk_UA
dc.subjectconcentrated productsuk_UA
dc.subjectfruit and vegetable raw materialsuk_UA
dc.subjectvibrationuk_UA
dc.subjectdryinguk_UA
dc.titleДослідження процесу сушіння плодоовочевих вичавків у вібраційній вакуумній сушарціuk_UA
dc.title.alternativeStudy of dry fruits and vegetables pomace in a vibrating vacuum dryer-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (24)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
14 (199-205).pdf781.64 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.