Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1396
Title: | До розрахунку енергетичної освітленості харчових продуктів під час ІЧ-нагрівання |
Other Titles: | To the calculation of energetic luminosity of food products at IR-heating |
Authors: | Захаренко, Віталій Олександрович Сорокіна, Світлана Вікторівна |
Keywords: | енергетична освітленість;ІЧ-випром інювач;плоска поверхня;«точковий» та «лінійний» випромінювачі;ІЧ-нагрівання;опромінювана поверхня;энергетическая освещенность;ИК-излучатель;плоская поверхность;«точечный» и «линейный» излучатели;ИК-нагревание;облучаемая поверхность;luminosity power;IR-emitter;flat surface;«point» and «linear» emitter;IR-heating;exposed to the surface radiation |
Issue Date: | 2015 |
Publisher: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Citation: | Захаренко В. О., Сорокіна С. В. До розрахунку енергетичної освітленості харчових продуктів під час ІЧ-нагрівання. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 1(21). C. 172-180. |
Abstract: | Визначено методи розрахунку енергетичної освітленості, створюваної
на плоскому об’єкті ІЧ-випромінювачем різної геометричної форми: плоска
поверхня - «точковий» і «лінійний» випромінювачі, циліндрична поверхня -
«точковий» і «лінійний» випромінювачі. Розглянуто різні варіанти поверхні
(циліндрична або плоска), що освітлюються нагрівачами різних конструкцій
(точковим або циліндричним ). Отримані формули можуть бути використані
для розрахунку теплових ІЧ-нагрівачів у харчовій технології. Rational choice of IR-emitter for thermal processes in food technology related to integral and spectral descriptions of a product, temperature regime of the process, by means of heating equipment and by other properties of the product and, in addition, with the description of the emitter, which, is usually unknown. During the vehicles construction with the use of IR-heating it is necessary to make preliminary calculations which allow determine its geometry, productivity, power source, etc. It is also necessary to be able to determine luminosity of food products, which is created by IR-heating of different construction. In work the methods of calculating power luminosity are created for the flat object of IR-radiator of different geometrical form: flat surface «point» and «linear» emitter, and cylindrical surface - «point» and «linear» emitter. In the work the authors considered different variants of surfaces (cylindrical or flat) which lighted the heaters of different construction (point or cylindrical). The obtained formulas can be used for the calculation of thermal IR-heaters in food technology |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1396 |
Appears in Collections: | Випуск 1 (21) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pt_2015_1_20.pdf | 446.42 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.