Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1255
Назва: Нетрадиційні борошняні вироби та їх внесок у забезпечення добових потреб у нутрієнтах циклових раціонів
Інші назви: Unconventional floury products and their contribution to the provision of daily needs in nutrients of cyclic diets
Автори: Черевко, Олександр Іванович
Крутовий, Жорж Андрійович
Запаренко, Ганна Володимирівна
Борисова, Аліна Олексіївна
Ключові слова: циклові раціони;нетрадиційні борошняні вироби;добові потреби в нутрієнтах;дефіцитні нутрієнти;дефіцитна основа;цикловые рационы;нетрадиционные мучные изделия;суточные потребности в нутриентах;дефицитные нутриенты;дефицитная основа;cyclic diets;unconventional floury products;daily needs in nutrients;deficient nutrients;deficient background
Дата публікації: 2015
Видавництво: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Бібліографічний опис: Черевко О. І., Крутовий Ж. А., Запаренко Г. В., Борисова А. О. Нетрадиційні борошняні вироби та їх внесок у забезпечення добових потреб у нутрієнтах циклових раціонів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2(22). C. 7-16.
Короткий огляд (реферат): Досліджено сукупність нетрадиційних борошняних виробів, збагачених дефіцитними нутрієнтами, та усереднений внесок цих виробів у забезпечення добових потреб у нутрієнтах циклових раціонів тривалістю 21 доба.
In the article, the authors consider the problem of maximal provision of scientifically substantiated needs in nutrients by means of using purposefully designed unconventional floury products in cyclic diets. Hierarchic structure of cyclic diet of healthful nutritional systems consisting of twenty-one daily diets is proposed. Basic elements of daily diets are various types of expendable diets (for the first and second lunches, dinner, afternoon luncheon and supper). In the process of their projecting, such unconventional floury products as selenium roll and nut sponge cake enriched in selenium, small pie with mackerel and fish pie (effective sources of fluorine), buns with luminaria enriched in iodine, and a basket with cheese and liver, and chocolate biscuits, which are the sources of the deficient zinc were used. The authors characterize nutrition value and mineral composition of the specified unconventional floury products. The substantiated recommendations concerning the number of applications of the proposed products in specific expediency diets for fuller satisfaction of daily needs in nutrients and minerals are presented. According to the results of the investigation, the authors propose to use quantitative parameters of average application of unconventional floury products for the satisfaction in nutrients by daily and cyclic diets. Application of the proposed parameters demonstrated that the totality of unconventional floury products assigned to specific expediency diets enriched in the deficient nutrients, which are called the deficient background, crucially participates in the solution of an immediate problem of providing daily needs in nutrients with durable cyclic diets during the formation of healthful nutrition systems.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1255
Розташовується у зібраннях:Випуск 2 (22)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Pt_2015_2_3.pdf340.72 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.