Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1255
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЧеревко, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorКрутовий, Жорж Андрійович-
dc.contributor.authorЗапаренко, Ганна Володимирівна-
dc.contributor.authorБорисова, Аліна Олексіївна-
dc.date.accessioned2022-06-18T09:56:25Z-
dc.date.available2022-06-18T09:56:25Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationЧеревко О. І., Крутовий Ж. А., Запаренко Г. В., Борисова А. О. Нетрадиційні борошняні вироби та їх внесок у забезпечення добових потреб у нутрієнтах циклових раціонів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2(22). C. 7-16.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1255-
dc.description.abstractДосліджено сукупність нетрадиційних борошняних виробів, збагачених дефіцитними нутрієнтами, та усереднений внесок цих виробів у забезпечення добових потреб у нутрієнтах циклових раціонів тривалістю 21 доба.uk_UA
dc.description.abstractIn the article, the authors consider the problem of maximal provision of scientifically substantiated needs in nutrients by means of using purposefully designed unconventional floury products in cyclic diets. Hierarchic structure of cyclic diet of healthful nutritional systems consisting of twenty-one daily diets is proposed. Basic elements of daily diets are various types of expendable diets (for the first and second lunches, dinner, afternoon luncheon and supper). In the process of their projecting, such unconventional floury products as selenium roll and nut sponge cake enriched in selenium, small pie with mackerel and fish pie (effective sources of fluorine), buns with luminaria enriched in iodine, and a basket with cheese and liver, and chocolate biscuits, which are the sources of the deficient zinc were used. The authors characterize nutrition value and mineral composition of the specified unconventional floury products. The substantiated recommendations concerning the number of applications of the proposed products in specific expediency diets for fuller satisfaction of daily needs in nutrients and minerals are presented. According to the results of the investigation, the authors propose to use quantitative parameters of average application of unconventional floury products for the satisfaction in nutrients by daily and cyclic diets. Application of the proposed parameters demonstrated that the totality of unconventional floury products assigned to specific expediency diets enriched in the deficient nutrients, which are called the deficient background, crucially participates in the solution of an immediate problem of providing daily needs in nutrients with durable cyclic diets during the formation of healthful nutrition systems.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectциклові раціониuk_UA
dc.subjectнетрадиційні борошняні виробиuk_UA
dc.subjectдобові потреби в нутрієнтахuk_UA
dc.subjectдефіцитні нутрієнтиuk_UA
dc.subjectдефіцитна основаuk_UA
dc.subjectцикловые рационыuk_UA
dc.subjectнетрадиционные мучные изделияuk_UA
dc.subjectсуточные потребности в нутриентахuk_UA
dc.subjectдефицитные нутриентыuk_UA
dc.subjectдефицитная основаuk_UA
dc.subjectcyclic dietsuk_UA
dc.subjectunconventional floury productsuk_UA
dc.subjectdaily needs in nutrientsuk_UA
dc.subjectdeficient nutrientsuk_UA
dc.subjectdeficient backgrounduk_UA
dc.titleНетрадиційні борошняні вироби та їх внесок у забезпечення добових потреб у нутрієнтах циклових раціонівuk_UA
dc.title.alternativeUnconventional floury products and their contribution to the provision of daily needs in nutrients of cyclic diets-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_2_3.pdf340.72 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.