Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1232
Назва: Статистичні методи оцінки природної втрати маси харчових продуктів
Інші назви: Статистические методы оценки естественной убыли массы пищевых продуктов
Statistical methods for estimating natural mass loss food
Автори: Пузік, Л. М.
Пузік, В. К.
Ключові слова: природний убуток маси;генеральна сукупність;вибірка;зразок;вимірювання;естественная убыль массы;генеральная совокупность;выборка;вроде;измерения;natural mass loss;population;sampling;sample;measurement
Дата публікації: 2020
Видавництво: ХНТУСГ
Бібліографічний опис: Пузік Л. М., Пузік В. К. Статистичні методи оцінки природної втрати маси харчових продуктів. Інженерія природокористування. 2020. № 1 (15). С. 72-81.
Серія/номер: Інженерія природокористування;№ 1 (15)
Короткий огляд (реферат): Розглядаються задачі необхідності вибору та застосування математично-статистичних методів та проведення їх кількісної оцінки, яка необхідна для прийняття рішення щодо можливості їх використання в задачах управління якістю під час зберігання овочевої продукції. Природний убуток маси виникає на всіх етапах товароруху і є важливою складовою частиною кількісних втрат під час зберігання, транспортування, навантажувально-розвантажувальних робіт, реалізації. Основними причинами виникнення природного убутку маси є: усихання або випарування води; дихання (тільки для продуктів, які відносяться до живих об’єктів); розпилення і розтруска; крихти, які утворюються при продажу товарів (крім карамелі звичайної і цукру-рафінаду); розлив; видалення леткої фракції речовин; просочування за рахунок вбирання рідкої фракції продуктів тарою, пакувальними матеріалами. При достатньо однорідній генеральній сукупності елементами вибірки слугують типові екземпляри. Партії картоплі, овочів і плодів складаються із фізіологічно неоднорідних зразків, причому цю неоднорідність іноді важко виявити за зовнішніми ознаками через відсутність об’єктивних критеріїв щодо видів продукції різних культур. У цьому випадку вибірка складається відповідно до принципу випадкового відбору, згідно з яким усі елементи випадкової сукупності мають рівні можливості бути відібраними і вибір здійснюється на вдачу. Встановлено, що під час зберігання картоплі у штабелях природні втрати залежать від рівня ярусів контейнерів. Найменші втрати маси у першому ярусі штабелю. Зі збільшенням висоти штабелю втрати маси зростають. Для точного виміру втрати маси картоплі сітки для контролю за фактичною збереженістю картоплі, у тому числі і за природними втратами, треба закладати в усіх горизонтальних рядах різних рівнів (ярусами) контейнерів. Проведені вимірювання дозволяють визначити, яким повинен бути об’єм вибірки, щоб забезпечити вимогливу точність оцінки природного убутку маси.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1232
ISSN: 2311-1828
Розташовується у зібраннях:№ 1 (15)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
11.pdf532.43 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.