Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1232
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Пузік, Л. М. | - |
dc.contributor.author | Пузік, В. К. | - |
dc.date.accessioned | 2022-06-17T12:30:23Z | - |
dc.date.available | 2022-06-17T12:30:23Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.citation | Пузік Л. М., Пузік В. К. Статистичні методи оцінки природної втрати маси харчових продуктів. Інженерія природокористування. 2020. № 1 (15). С. 72-81. | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2311-1828 | - |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1232 | - |
dc.description.abstract | Розглядаються задачі необхідності вибору та застосування математично-статистичних методів та проведення їх кількісної оцінки, яка необхідна для прийняття рішення щодо можливості їх використання в задачах управління якістю під час зберігання овочевої продукції. Природний убуток маси виникає на всіх етапах товароруху і є важливою складовою частиною кількісних втрат під час зберігання, транспортування, навантажувально-розвантажувальних робіт, реалізації. Основними причинами виникнення природного убутку маси є: усихання або випарування води; дихання (тільки для продуктів, які відносяться до живих об’єктів); розпилення і розтруска; крихти, які утворюються при продажу товарів (крім карамелі звичайної і цукру-рафінаду); розлив; видалення леткої фракції речовин; просочування за рахунок вбирання рідкої фракції продуктів тарою, пакувальними матеріалами. При достатньо однорідній генеральній сукупності елементами вибірки слугують типові екземпляри. Партії картоплі, овочів і плодів складаються із фізіологічно неоднорідних зразків, причому цю неоднорідність іноді важко виявити за зовнішніми ознаками через відсутність об’єктивних критеріїв щодо видів продукції різних культур. У цьому випадку вибірка складається відповідно до принципу випадкового відбору, згідно з яким усі елементи випадкової сукупності мають рівні можливості бути відібраними і вибір здійснюється на вдачу. Встановлено, що під час зберігання картоплі у штабелях природні втрати залежать від рівня ярусів контейнерів. Найменші втрати маси у першому ярусі штабелю. Зі збільшенням висоти штабелю втрати маси зростають. Для точного виміру втрати маси картоплі сітки для контролю за фактичною збереженістю картоплі, у тому числі і за природними втратами, треба закладати в усіх горизонтальних рядах різних рівнів (ярусами) контейнерів. Проведені вимірювання дозволяють визначити, яким повинен бути об’єм вибірки, щоб забезпечити вимогливу точність оцінки природного убутку маси. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | ХНТУСГ | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | Інженерія природокористування;№ 1 (15) | - |
dc.subject | природний убуток маси | uk_UA |
dc.subject | генеральна сукупність | uk_UA |
dc.subject | вибірка | uk_UA |
dc.subject | зразок | uk_UA |
dc.subject | вимірювання | uk_UA |
dc.subject | естественная убыль массы | uk_UA |
dc.subject | генеральная совокупность | uk_UA |
dc.subject | выборка | uk_UA |
dc.subject | вроде | uk_UA |
dc.subject | измерения | uk_UA |
dc.subject | natural mass loss | uk_UA |
dc.subject | population | uk_UA |
dc.subject | sampling | uk_UA |
dc.subject | sample | uk_UA |
dc.subject | measurement | uk_UA |
dc.title | Статистичні методи оцінки природної втрати маси харчових продуктів | uk_UA |
dc.title.alternative | Статистические методы оценки естественной убыли массы пищевых продуктов | uk_UA |
dc.title.alternative | Statistical methods for estimating natural mass loss food | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | № 1 (15) |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.