Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1232
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПузік, Л. М.-
dc.contributor.authorПузік, В. К.-
dc.date.accessioned2022-06-17T12:30:23Z-
dc.date.available2022-06-17T12:30:23Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationПузік Л. М., Пузік В. К. Статистичні методи оцінки природної втрати маси харчових продуктів. Інженерія природокористування. 2020. № 1 (15). С. 72-81.uk_UA
dc.identifier.issn2311-1828-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1232-
dc.description.abstractРозглядаються задачі необхідності вибору та застосування математично-статистичних методів та проведення їх кількісної оцінки, яка необхідна для прийняття рішення щодо можливості їх використання в задачах управління якістю під час зберігання овочевої продукції. Природний убуток маси виникає на всіх етапах товароруху і є важливою складовою частиною кількісних втрат під час зберігання, транспортування, навантажувально-розвантажувальних робіт, реалізації. Основними причинами виникнення природного убутку маси є: усихання або випарування води; дихання (тільки для продуктів, які відносяться до живих об’єктів); розпилення і розтруска; крихти, які утворюються при продажу товарів (крім карамелі звичайної і цукру-рафінаду); розлив; видалення леткої фракції речовин; просочування за рахунок вбирання рідкої фракції продуктів тарою, пакувальними матеріалами. При достатньо однорідній генеральній сукупності елементами вибірки слугують типові екземпляри. Партії картоплі, овочів і плодів складаються із фізіологічно неоднорідних зразків, причому цю неоднорідність іноді важко виявити за зовнішніми ознаками через відсутність об’єктивних критеріїв щодо видів продукції різних культур. У цьому випадку вибірка складається відповідно до принципу випадкового відбору, згідно з яким усі елементи випадкової сукупності мають рівні можливості бути відібраними і вибір здійснюється на вдачу. Встановлено, що під час зберігання картоплі у штабелях природні втрати залежать від рівня ярусів контейнерів. Найменші втрати маси у першому ярусі штабелю. Зі збільшенням висоти штабелю втрати маси зростають. Для точного виміру втрати маси картоплі сітки для контролю за фактичною збереженістю картоплі, у тому числі і за природними втратами, треба закладати в усіх горизонтальних рядах різних рівнів (ярусами) контейнерів. Проведені вимірювання дозволяють визначити, яким повинен бути об’єм вибірки, щоб забезпечити вимогливу точність оцінки природного убутку маси.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХНТУСГuk_UA
dc.relation.ispartofseriesІнженерія природокористування;№ 1 (15)-
dc.subjectприродний убуток масиuk_UA
dc.subjectгенеральна сукупністьuk_UA
dc.subjectвибіркаuk_UA
dc.subjectзразокuk_UA
dc.subjectвимірюванняuk_UA
dc.subjectестественная убыль массыuk_UA
dc.subjectгенеральная совокупностьuk_UA
dc.subjectвыборкаuk_UA
dc.subjectвродеuk_UA
dc.subjectизмеренияuk_UA
dc.subjectnatural mass lossuk_UA
dc.subjectpopulationuk_UA
dc.subjectsamplinguk_UA
dc.subjectsampleuk_UA
dc.subjectmeasurementuk_UA
dc.titleСтатистичні методи оцінки природної втрати маси харчових продуктівuk_UA
dc.title.alternativeСтатистические методы оценки естественной убыли массы пищевых продуктовuk_UA
dc.title.alternativeStatistical methods for estimating natural mass loss fooduk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 1 (15)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
11.pdf532.43 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.