Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1185
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПогожих, Микола Іванович-
dc.contributor.authorСинєкоп, Микола Сергійович-
dc.contributor.authorПак, Андрій Олегович-
dc.contributor.authorЧеканов, Микола Анатолійович-
dc.date.accessioned2022-06-17T06:00:28Z-
dc.date.available2022-06-17T06:00:28Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationПогожих М. І., Синєкоп М. С., Пак А. О., Чеканов М. А. Сумісне використання R-функцій і проекційного методу в задачах теорії сушіння. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 1(23). C. 284-293.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1185-
dc.description.abstractЗапропоновано метод дослідження процесів тепломасообміну в капілярно-пористих тілах складної форми, який базується на застосуванні проекційного методу у формі Бубнова–Гальоркіна та конструктивних засобів теорії R-функцій. Побудована структура розв’язку дозволяє точно враховувати геометричну форму тіла та межові умови. Запропонована структурна модель дозволяє проводити числові експерименти з метою підвищення ефективності інтенсифікації процесів сушіння харчової сировини.uk_UA
dc.description.abstractTo increase the efficiency intensification of drying of food raw materials the mathematical model of the process in the form of non-stationary partial differential equations with given initial and boundary conditions were proposed. Presence of the time component and the tendency to take into account the real spatial geometric form of capillary-porous bodies complicate the mathematical model of the problem. These difficulties overcome by the application of R-functions and projection Bubnov – Galerkin methods. The proposed form of solution of initial value problem precisely takes into account the body shape and geometric boundary conditions. The stage of obtaining numerical solutions solving the systems of ordinary differential equations with initial conditions which shaped by projection method came to an end. The literature review under that topic shows that the solutions of only the bodies which use integral transformations (infinite plane, cylinder, sphere, rectangle) were researched in detail. The article is dedicated to the establishment of a rational modes of drying capillary-porous bodies through the construction physical and mathematical model using the projection method in Bubnov-Galerkin form and design tools of the theory of R-functions. Thus the development of R-functions method with the use of projection BubnovGalerkin method was proposed. An approximate solution of the problem of distributing the temperature and moisture in a spatial capillary-porous body with boundary conditions of the third kind was obtained. The proposed algorithm can be used for the elucidation of the mechanism of heat transfer process during the dehydration of food raw materials.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectсушіння харчової сировиниuk_UA
dc.subjectтепломасообмінuk_UA
dc.subjectR-функціїuk_UA
dc.subjectпроекційний методuk_UA
dc.subjectсистема диференціальних рівняньuk_UA
dc.subjectсушка пищевого сырьяuk_UA
dc.subjectтепломассообменuk_UA
dc.subjectR-функцииuk_UA
dc.subjectпроекционный методuk_UA
dc.subjectсистема дифференциальных уравненийuk_UA
dc.subjectfood raw materials dryinguk_UA
dc.subjectheat and mass transferuk_UA
dc.subjectR-functionsuk_UA
dc.subjectprojection methoduk_UA
dc.subjectdifferential equation systemuk_UA
dc.titleСумісне використання R-функцій і проекційного методу в задачах теорії сушінняuk_UA
dc.title.alternativeConjoint applying of R-functions and projection methods in problems of the drying theory-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (23)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2016_1_28.pdf163.61 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.