Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1135
Title: До розрахунку і прогнозу температури пластового самонагрівання рослинної сировини
Other Titles: К расчету и прогнозу температуры пластового самонагревания растительного сырья
To calculation and forecast of the temperature of formation self-heating of plant raw materials
Authors: Ольшанський, В. П.
Сліпченко, М. В.
Ольшанський, О. В.
Keywords: пластове самонагрівання рослинної сировини;пряма й обернена задачі нестаціонарної теплопровідності;косинус-перетворення;ідентифікація щільності термоджерел;прогноз розвитку температури;пластовое самонагревание растительного сырья;прямая и обратная задачи нестационарной теплопроводности;косинус-преобразование;идентификация плотности термоисточников;прогноз развития температуры;reservoir self-heating of plant raw materials;direct and inverse problems of non-stationary thermal conductivity;cosine transformation;identification of the density of thermal sources;forecast of temperature development
Issue Date: 2021
Publisher: ХНТУСГ
Citation: Ольшанський В. П., Сліпченко М. В., Ольшанський О. В. До розрахунку і прогнозу температури пластового самонагрівання рослинної сировини. Інженерія природокористування. 2021. № 3 (21). С. 66-72.
Series/Report no.: Інженерія природокористування;№ 3 (21)
Abstract: Одержано аналітичний розв’язок задачі нестаціонарної теплопровідності при пластовому самонагріванні рослинної сировини осередком без чіткої межі. Прийнято нормальний закон розподілу термоджерел в осередку, в припущенні, що центр осередку віддалений від торців силосу. Враховано тепловіддачу на бокові стінки силосу. Для побудови аналітичного розв’язку рівняння теплопровідності використано інтегральне косинус-перетворення. Невласні інтеграли і розподіл надлишкової температури в сировині виражено через інтеграл ймовірності, а потім за допомогою відомої апроксимації зведено до елементарних функцій. Показано, що приріст надлишкової температури сповільнюється в ході процесу самонагрівання. Для ідентифікації параметрів розподілу термоджерел в осередку побудовано графіки типу номограм. Показано їх використання для визначення цих параметрів за результатами вимірювань надлишкової температури в два моменти часу на початку процесу самонагрівання. Після проведення ідентифікації розрахункові формули, як узгоджені з експериментом, стають придатними для прогнозу розвитку температури сировини з плином часу в рамках вибраної теоретичної моделі. Наведено приклад ідентифікації параметрів осередку і прогнозу наростання температури. Викладений теоретико-експериментальний спосіб розрахунку зручний у практичній реалізації, бо не потребує складання спеціальних комп’ютерних програм, але обмежений варіантом локалізованих температурних полів, які можливі в рослинній сировині із-за слабкої її теплопровідності. Одержаний аналітичний розв’язок задачі нестаціонарної теплопровідності дає можливість не тільки розрахувати температуру пластового самонагрівання сировини з урахуванням тепловідводу на стійки силосу, а й ідентифікувати параметри осередку, що потрібно для прогнозу розвитку температури. Розв’язки зручні та не потребують спеціальних комп’ютерних програм, пов’язаних з розв’язуванням оберненої задачі теплопровідності, що відноситься до математично некоректних задач. Адекватність отриманих аналітичних залежностей підтверджена розрахунками.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1135
ISSN: 2311-1828
Appears in Collections:№ 3 (21)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10.pdf474.42 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.