Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1132
Назва: | Біохімічна складова зерна кіноа залежно від сорту |
Інші назви: | Биохимическая составляющая зерна киноа в зависимости от сорта Biochemical component of quinoa grain depending on the variety |
Автори: | Любич, В. В. Войтовська, В. І. Третьякова, С. О. |
Ключові слова: | біохімічна складова;кіноа;сорт;вміст білка;вітамінів;хімічних елементів;інтегральний скор;биохимическая составляющая;киноа;сорт;содержание белка;витаминов;химических элементов;интегральный скор;biochemical component;quinoa;variety;protein content;vitamins;chemical elements;integral score |
Дата публікації: | 2021 |
Видавництво: | ХНТУСГ |
Бібліографічний опис: | Любич В. В., Войтовська В. І., Третьякова С. О. Біохімічна складова зерна кіноа залежно від сорту. Інженерія природокористування. 2021. № 3 (21). С. 52-56. |
Серія/номер: | Інженерія природокористування;№ 3 (21) |
Короткий огляд (реферат): | У статті наведено результати дослідження біохімічної складової (вміст білка, вуглеводів, харчових волокон, жиру, золи, вітамінів, мінеральних елементів) зерна різних сортів кіноа. У зерні кіноа міститься 57,0–57,6 % вуглеводів, 14,0–14,6 – білка, 7,0–9,0 – харчових волокон, 6,0–7,3 –жиру, 2,33–2,58 % золи. Досліджені сорти кіноа, вирощені в умовах Правобережного Лісостепу, істотно не відрізняються за якістю. У зерні кіноа найбільше містилось вітаміну В3 – 1,45–1,59 мг % залежно від сорту. Проте інтегральний скор був на рівні 10–11 %. Найбільше 100 г зерна кіноа задовольняє біологічні потребу дорослої людини вітамінами В6, В1 і В2 – на 30–38 % залежно від варіанту досліду. Інтегральний скор вітаміну В5 був 15–16 % залежно від сорту. Слід відзначити, що істотної різниці між сортами кіноа виявлено не було, що підтверджує індекс комплексного оцінювання – 0,21–0,24. Зерно кіона найбільше містить калію, фосфору, магнію, сірки і кальцію. Вміст мангану, цинку, заліза та натрію був у межах 2,0–5,0 мг %. Індекс комплексного оцінювання не змінювався і становив 0,11. Проте інтегральний скор мав іншу тенденцію. Так, 100 г зерна цієї культури найбільше задовольняє біологічну потребу дорослої людини магнієм і фосфором – на 83–88 % залежно від варіанту досліду. Найменше натрієм, сіркою і кальцієм – на 0,1–5,1 %. Інтегральний скор для заліза був 32–34 %, цинку – 20–25, мангану – 20–21, калію – 11–13 % залежно від сорту.За біохімічною складовою зерно кіноа можна використовувати у технології безглютенових продуктів. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1132 |
ISSN: | 2311-1828 |
Розташовується у зібраннях: | № 3 (21) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
8.pdf | 292.94 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.