Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1132
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Любич, В. В. | - |
dc.contributor.author | Войтовська, В. І. | - |
dc.contributor.author | Третьякова, С. О. | - |
dc.date.accessioned | 2022-06-16T07:00:22Z | - |
dc.date.available | 2022-06-16T07:00:22Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.identifier.citation | Любич В. В., Войтовська В. І., Третьякова С. О. Біохімічна складова зерна кіноа залежно від сорту. Інженерія природокористування. 2021. № 3 (21). С. 52-56. | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2311-1828 | - |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1132 | - |
dc.description.abstract | У статті наведено результати дослідження біохімічної складової (вміст білка, вуглеводів, харчових волокон, жиру, золи, вітамінів, мінеральних елементів) зерна різних сортів кіноа. У зерні кіноа міститься 57,0–57,6 % вуглеводів, 14,0–14,6 – білка, 7,0–9,0 – харчових волокон, 6,0–7,3 –жиру, 2,33–2,58 % золи. Досліджені сорти кіноа, вирощені в умовах Правобережного Лісостепу, істотно не відрізняються за якістю. У зерні кіноа найбільше містилось вітаміну В3 – 1,45–1,59 мг % залежно від сорту. Проте інтегральний скор був на рівні 10–11 %. Найбільше 100 г зерна кіноа задовольняє біологічні потребу дорослої людини вітамінами В6, В1 і В2 – на 30–38 % залежно від варіанту досліду. Інтегральний скор вітаміну В5 був 15–16 % залежно від сорту. Слід відзначити, що істотної різниці між сортами кіноа виявлено не було, що підтверджує індекс комплексного оцінювання – 0,21–0,24. Зерно кіона найбільше містить калію, фосфору, магнію, сірки і кальцію. Вміст мангану, цинку, заліза та натрію був у межах 2,0–5,0 мг %. Індекс комплексного оцінювання не змінювався і становив 0,11. Проте інтегральний скор мав іншу тенденцію. Так, 100 г зерна цієї культури найбільше задовольняє біологічну потребу дорослої людини магнієм і фосфором – на 83–88 % залежно від варіанту досліду. Найменше натрієм, сіркою і кальцієм – на 0,1–5,1 %. Інтегральний скор для заліза був 32–34 %, цинку – 20–25, мангану – 20–21, калію – 11–13 % залежно від сорту.За біохімічною складовою зерно кіноа можна використовувати у технології безглютенових продуктів. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | ХНТУСГ | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | Інженерія природокористування;№ 3 (21) | - |
dc.subject | біохімічна складова | uk_UA |
dc.subject | кіноа | uk_UA |
dc.subject | сорт | uk_UA |
dc.subject | вміст білка | uk_UA |
dc.subject | вітамінів | uk_UA |
dc.subject | хімічних елементів | uk_UA |
dc.subject | інтегральний скор | uk_UA |
dc.subject | биохимическая составляющая | uk_UA |
dc.subject | киноа | uk_UA |
dc.subject | сорт | uk_UA |
dc.subject | содержание белка | uk_UA |
dc.subject | витаминов | uk_UA |
dc.subject | химических элементов | uk_UA |
dc.subject | интегральный скор | uk_UA |
dc.subject | biochemical component | uk_UA |
dc.subject | quinoa | uk_UA |
dc.subject | variety | uk_UA |
dc.subject | protein content | uk_UA |
dc.subject | vitamins | uk_UA |
dc.subject | chemical elements | uk_UA |
dc.subject | integral score | uk_UA |
dc.title | Біохімічна складова зерна кіноа залежно від сорту | uk_UA |
dc.title.alternative | Биохимическая составляющая зерна киноа в зависимости от сорта | uk_UA |
dc.title.alternative | Biochemical component of quinoa grain depending on the variety | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | № 3 (21) |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.