Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1132
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЛюбич, В. В.-
dc.contributor.authorВойтовська, В. І.-
dc.contributor.authorТретьякова, С. О.-
dc.date.accessioned2022-06-16T07:00:22Z-
dc.date.available2022-06-16T07:00:22Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationЛюбич В. В., Войтовська В. І., Третьякова С. О. Біохімічна складова зерна кіноа залежно від сорту. Інженерія природокористування. 2021. № 3 (21). С. 52-56.uk_UA
dc.identifier.issn2311-1828-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1132-
dc.description.abstractУ статті наведено результати дослідження біохімічної складової (вміст білка, вуглеводів, харчових волокон, жиру, золи, вітамінів, мінеральних елементів) зерна різних сортів кіноа. У зерні кіноа міститься 57,0–57,6 % вуглеводів, 14,0–14,6 – білка, 7,0–9,0 – харчових волокон, 6,0–7,3 –жиру, 2,33–2,58 % золи. Досліджені сорти кіноа, вирощені в умовах Правобережного Лісостепу, істотно не відрізняються за якістю. У зерні кіноа найбільше містилось вітаміну В3 – 1,45–1,59 мг % залежно від сорту. Проте інтегральний скор був на рівні 10–11 %. Найбільше 100 г зерна кіноа задовольняє біологічні потребу дорослої людини вітамінами В6, В1 і В2 – на 30–38 % залежно від варіанту досліду. Інтегральний скор вітаміну В5 був 15–16 % залежно від сорту. Слід відзначити, що істотної різниці між сортами кіноа виявлено не було, що підтверджує індекс комплексного оцінювання – 0,21–0,24. Зерно кіона найбільше містить калію, фосфору, магнію, сірки і кальцію. Вміст мангану, цинку, заліза та натрію був у межах 2,0–5,0 мг %. Індекс комплексного оцінювання не змінювався і становив 0,11. Проте інтегральний скор мав іншу тенденцію. Так, 100 г зерна цієї культури найбільше задовольняє біологічну потребу дорослої людини магнієм і фосфором – на 83–88 % залежно від варіанту досліду. Найменше натрієм, сіркою і кальцієм – на 0,1–5,1 %. Інтегральний скор для заліза був 32–34 %, цинку – 20–25, мангану – 20–21, калію – 11–13 % залежно від сорту.За біохімічною складовою зерно кіноа можна використовувати у технології безглютенових продуктів.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХНТУСГuk_UA
dc.relation.ispartofseriesІнженерія природокористування;№ 3 (21)-
dc.subjectбіохімічна складоваuk_UA
dc.subjectкіноаuk_UA
dc.subjectсортuk_UA
dc.subjectвміст білкаuk_UA
dc.subjectвітамінівuk_UA
dc.subjectхімічних елементівuk_UA
dc.subjectінтегральний скорuk_UA
dc.subjectбиохимическая составляющаяuk_UA
dc.subjectкиноаuk_UA
dc.subjectсортuk_UA
dc.subjectсодержание белкаuk_UA
dc.subjectвитаминовuk_UA
dc.subjectхимических элементовuk_UA
dc.subjectинтегральный скорuk_UA
dc.subjectbiochemical componentuk_UA
dc.subjectquinoauk_UA
dc.subjectvarietyuk_UA
dc.subjectprotein contentuk_UA
dc.subjectvitaminsuk_UA
dc.subjectchemical elementsuk_UA
dc.subjectintegral scoreuk_UA
dc.titleБіохімічна складова зерна кіноа залежно від сортуuk_UA
dc.title.alternativeБиохимическая составляющая зерна киноа в зависимости от сортаuk_UA
dc.title.alternativeBiochemical component of quinoa grain depending on the varietyuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 3 (21)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
8.pdf292.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.