Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/1107
Назва: | Особливості використання молочної сироватки та ретентату, отримання високоякісних напоїв оздоровчого харчування |
Інші назви: | The peculiarities of using whey and retentate, obtaining of high-quality health beverage |
Автори: | Назаренко, Юлія Валентинівна Ященко, Світлана Юріївна |
Ключові слова: | молочна сироватка;нанофільтрація;ретентат;лактоза;мінеральний склад;сухі речовини;молочная сыворотка;нанофильтрация;ретентат;лактоза;минеральный состав;сухие вещества;whey;Nano filtration;retentate;lactose;mineral composition;solids |
Дата публікації: | 2016 |
Видавництво: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Бібліографічний опис: | Назаренко Ю. В., Ященко С. Ю. Особливості використання молочної сироватки та ретентату, отримання високоякісних напоїв оздоровчого харчування. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 1(23). C. 127-142. |
Короткий огляд (реферат): | Запропоновано дослідження особливостей використання сироватки
(отриманої в процесі виробництва сиру твердого та сиру кисломолочного) та
ретентату, отриманого шляхом концентрування сироватки методом
нанофільтрації, поєднання підсирної сироватки та ретентату із різними
фруктово-ягідними наповнювачами з метою отримання нових видів
високоякісних напоїв зі збалансованим білковим та вуглеводним складом для
оздоровчого харчування, які мають приємні органолептичні властивості. The article compares characteristics and chemical composition of different types of vitamin serum, highlights the state of manufacture, product range in Ukraine and abroad, the ways of domestic sales of milk and dairy products. The current level of membrane technology enhances the processing of whey in dairy industry. Among modern membrane technology in Ukraine, Nano filtration acquired practical application, through which the concentration of whey ensure a mass fraction of solids of 20–22%. The product with the improved technological properties, easier to further processing may be subjected to transportation, can be implemented to other companies in the form of liquid and dry concentrates, or used in the production technology of dairy products. Therefore, using Nano filtration is appropriate for the concentration of whey during the production of drinks based on retentate. The article presents the results of the research of whey (obtained in the production of hard cheese) and retentate obtained by concentrating whey through Nano filtration using physical-chemical, microbiological and organoleptic characteristics. Taking into account good technological properties and high biological value of whey and retentate, and in order to expand the products’ range, to meet consumers' needs, drinks with balanced protein and carbohydrate composition for health food were created. Fruit and berry fillings (juice "applepear" and "strawberry-cherry") were taken; their qualitative composition and compounding were calculated, after which experimental samples of drinks were prepared. The next stage of research was to determine organoleptic, physical, chemical and microbiological prototypes of drinks prepared by the two recipes. After a series of studies, we can draw the conclusion that due to the peculiarities of composition and properties of whey and retentate, and their successful combination with vegetable filling, we have high-quality health food drinks with good physical, chemical, microbiological and organoleptic characteristics. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1107 |
Розташовується у зібраннях: | Випуск 1 (23) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Pt_2016_1_13.pdf | 200.26 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.