Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1027
Название: Види втрат капусти брюссельської під час зберігання
Другие названия: Виды потерь капусты брюссельской во время хранения
Types of losses of Brussels sprouts during storage
Авторы: Пузік, Л. М.
Пузік, В. К.
Бондаренко, В. А.
Ключевые слова: капуста брюссельська;зберігання;пакування;плівка поліетиленова;стретч-плівка;втрата маси;погодні умови;мікробіологічні втрати;регресійний аналіз;капуста брюссельская;хранение;упаковка;пленка полиэтиленовая;стрейчпленка;потери массы;погодные условия;микробиологические потери;регрессионный анализ
Дата публикации: 2021
Издательство: ХНТУСГ
Библиографическое описание: Пузік Л. М., Пузік В. К., Бондаренко В. А. Види втрат капусти брюссельської під час зберігання. Інженерія природокористування. 2021. № 2 (20).. С. 16-26.
Серия/номер: Інженерія природокористування;№ 2 (20)
Краткий осмотр (реферат): Представлено результати досліджень з вивчення впливу погодних умов вегетаційного періоду на формування вмісту деяких компонентів хімічного складу та фізичних властивостей капусти брюссельської, а також способів пакування на інтенсивність її втрат під час зберігання. Установлено, що під час зберігання капусти брюссельської відбуваються втрати маси за рахунок зменшення вмісту сухих речовин, часткового випаровування води, розвитку мікроорганізмів та за рахунок усихання покривних листків. Умови вегетаційного періоду вплинули на добові втрати маси головок капусти брюссельської під час зберігання. Втрати маси, інтенсивність випаровування води та розвиток мікроорганізмів залежать від виду пакування, особливостей гібрида та деяких фізичних показників головок капусти. Добові втрати маси головок капусти без упаковки в середньому становили 0,86–1,02 %. Застосування вкладок з плівки завтовшки 40 мкм подовжило тривалість зберігання головок капусти брюссельської до 50 діб із добовими природними втратами маси 0,05–0,08 %. У структурі природних втрат маси капусти брюссельської на долю випаровування води припадає від 20,7 до 89,5 %. Найбільші втрати спостерігаються під час зберігання капусти у відкритому виді – від 85,9 до 88,4 %. Пакування у плівку поліетиленову зменшило випаровування води, тому втрати становили 53,4–57,2 %. Пакування по 0,5 кг у стретч-плівку сприяло найменшим втратам від випаровування: 20,7–26,0 %. Менш інтенсивно вражається хворобами продукція за фасування по 1 кг у пакети з плівки поліетиленової завтовшки 40 мкм. Регресійним аналізом встановлено, що найкращим чином описує експериментальні дані залежності ГТК та щодобової втрати маси під час зберігання капусти у відкритому виді та за пакування поліном другого порядку. При пакуванні по 1 кг у плівку поліетиленову та при застосуванні поліетиленових вкладнів ця залежність є прямолінійною.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1027
ISSN: 2311-1828
Располагается в коллекциях:№ 2 (20)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
4.pdf569.6 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.