Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/1027
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПузік, Л. М.-
dc.contributor.authorПузік, В. К.-
dc.contributor.authorБондаренко, В. А.-
dc.date.accessioned2022-06-14T10:01:10Z-
dc.date.available2022-06-14T10:01:10Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationПузік Л. М., Пузік В. К., Бондаренко В. А. Види втрат капусти брюссельської під час зберігання. Інженерія природокористування. 2021. № 2 (20).. С. 16-26.uk_UA
dc.identifier.issn2311-1828-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1027-
dc.description.abstractПредставлено результати досліджень з вивчення впливу погодних умов вегетаційного періоду на формування вмісту деяких компонентів хімічного складу та фізичних властивостей капусти брюссельської, а також способів пакування на інтенсивність її втрат під час зберігання. Установлено, що під час зберігання капусти брюссельської відбуваються втрати маси за рахунок зменшення вмісту сухих речовин, часткового випаровування води, розвитку мікроорганізмів та за рахунок усихання покривних листків. Умови вегетаційного періоду вплинули на добові втрати маси головок капусти брюссельської під час зберігання. Втрати маси, інтенсивність випаровування води та розвиток мікроорганізмів залежать від виду пакування, особливостей гібрида та деяких фізичних показників головок капусти. Добові втрати маси головок капусти без упаковки в середньому становили 0,86–1,02 %. Застосування вкладок з плівки завтовшки 40 мкм подовжило тривалість зберігання головок капусти брюссельської до 50 діб із добовими природними втратами маси 0,05–0,08 %. У структурі природних втрат маси капусти брюссельської на долю випаровування води припадає від 20,7 до 89,5 %. Найбільші втрати спостерігаються під час зберігання капусти у відкритому виді – від 85,9 до 88,4 %. Пакування у плівку поліетиленову зменшило випаровування води, тому втрати становили 53,4–57,2 %. Пакування по 0,5 кг у стретч-плівку сприяло найменшим втратам від випаровування: 20,7–26,0 %. Менш інтенсивно вражається хворобами продукція за фасування по 1 кг у пакети з плівки поліетиленової завтовшки 40 мкм. Регресійним аналізом встановлено, що найкращим чином описує експериментальні дані залежності ГТК та щодобової втрати маси під час зберігання капусти у відкритому виді та за пакування поліном другого порядку. При пакуванні по 1 кг у плівку поліетиленову та при застосуванні поліетиленових вкладнів ця залежність є прямолінійною.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХНТУСГuk_UA
dc.relation.ispartofseriesІнженерія природокористування;№ 2 (20)-
dc.subjectкапуста брюссельськаuk_UA
dc.subjectзберіганняuk_UA
dc.subjectпакуванняuk_UA
dc.subjectплівка поліетиленоваuk_UA
dc.subjectстретч-плівкаuk_UA
dc.subjectвтрата масиuk_UA
dc.subjectпогодні умовиuk_UA
dc.subjectмікробіологічні втратиuk_UA
dc.subjectрегресійний аналізuk_UA
dc.subjectкапуста брюссельскаяuk_UA
dc.subjectхранениеuk_UA
dc.subjectупаковкаuk_UA
dc.subjectпленка полиэтиленоваяuk_UA
dc.subjectстрейчпленкаuk_UA
dc.subjectпотери массыuk_UA
dc.subjectпогодные условияuk_UA
dc.subjectмикробиологические потериuk_UA
dc.subjectрегрессионный анализuk_UA
dc.titleВиди втрат капусти брюссельської під час зберіганняuk_UA
dc.title.alternativeВиды потерь капусты брюссельской во время храненияuk_UA
dc.title.alternativeTypes of losses of Brussels sprouts during storageuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 2 (20)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
4.pdf569.6 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.