Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65843
Назва: | Hygienic and technological provision of productivity and resistance of pigs on industrial complexes |
Інші назви: | Гігієнічне та технологічне забезпечення продуктивності та резистентності свиней на промислових комплексах Гигиеническое и технологическое обеспечение продуктивности и резистентности свиней на промышленных комплексах |
Автори: | Cherniy, N. V. Machula, O. S. Shcherbak, O. V. Kushch, L. L. Panasenko, E. A. |
Ключові слова: | свині;резистентність;гігієна;санітарія;абіо-і-біотичні фактори;свиньи;резистентность;гигиена;санитария;абио-и-биотические факторы |
Дата публікації: | 2017 |
Видавництво: | Харківська державна зооветеринарна академія |
Бібліографічний опис: | Cherniy N. V., Machula O. S., Shcherbak O. V., Kushch L. L., Panasenko E. A. Hygienic and technological provision of productivity and resistance of pigs on industrial complexes. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 33. Ч.1, "Сільськогосподарські науки". 2017. С. 276-286. |
Серія/номер: | Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 33, Ч. 1 |
Короткий огляд (реферат): | У статті акцентується увага не на лікуванні, а на профілактиці хвороб свиней за рахунок оптимізації нормування гігієнічних параметрів, гранично-допустимих концентрацій речовин у навколишньому середовищі, їх вплив не тільки на процеси терморегуляції в організмі та адаптації, але й на підвищення резистентності організму до інфекційних агентів. Через недотримання правил гігієни 1 санітарії, режимів годівлі та напування у свинарських підприємствах щорічна загибель тварин перевищує 25%, хвороби травного тракту проявляються у 40-50%, респіраторні хвороби - у 25-30%. У молодняку реєструється депресія росту, збереженість не перевищує 83,2-85,6%. Високу вологість повітря у приміщеннях слід розглядати як фактор, що має значення в етіопатогенезі респіраторних
хвороб, а перепади температури - як фактор попередження гіпертермії і гіпоглікемії. Підвищення ефективності роботи свинарських комплексів може бути досягнуто: - по-перше, за рахунок зниження впливу факторів зовнішнього середовища, що негативно впливають на становлення імунітету свиней; по-друге, усунення з зовнішнього середовища негативно діючих агентів і посилення факторів, що підвищують резистентність організму; по -
третє, розробка неспецифічних імуностимуляторів та раціонального застосування їх у практиці свинарства. В статье акцентируется внимание не на лечении, a на профилактике болезней свиней за счет оптимизации нормирования гигиенических параметров, предельно допустимых концентраций веществ в окружающей среде, их влиянии не только на процессы терморегуляции в организме и адаптации, но и на повышение резистентности организма к инфекционным агентам. Из-за несоблюдения правил гигиены и санитарии, режимов кормления и поения в свиноводческих предприятиях ежегодная гибель животных превышает 25%, болезни пищеварительного тракта проявляются у 40-50%, респираторные болезни — у 25-30%. У молодняка регистрируется депрессия роста, сохранность не превышает 83,2-85,6%. Высокую влажность воздуха в помещениях следует рассматривать как фактор, имеющей значение в этиопатогенезе респираторных болезней, а перепады температуры — как фактор предупреждения гипертермии и гипогликемии. Повышение эффективности работы свиноводческих комплексов может быть достигнуто: - во- первых, за счет снижения влияния факторов внешней среды, оказывающих негативное действие на становление иммунитета свиней; во-вторых, устранения из внешней среды отрицательно действующих агентов и усиление факторов, повышающих резистентность организма; в — третьих, разработка неспецифических иммуностимуляторов и рационального применения их в практике свиноводства. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65843 |
Розташовується у зібраннях: | № 33(1) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
pzvm_2017_33(1)__33.pdf | 2.23 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.