Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65843
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorCherniy, N. V.-
dc.contributor.authorMachula, O. S.-
dc.contributor.authorShcherbak, O. V.-
dc.contributor.authorKushch, L. L.-
dc.contributor.authorPanasenko, E. A.-
dc.date.accessioned2025-05-05T09:05:46Z-
dc.date.available2025-05-05T09:05:46Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationCherniy N. V., Machula O. S., Shcherbak O. V., Kushch L. L., Panasenko E. A. Hygienic and technological provision of productivity and resistance of pigs on industrial complexes. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 33. Ч.1, "Сільськогосподарські науки". 2017. С. 276-286.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65843-
dc.description.abstractУ статті акцентується увага не на лікуванні, а на профілактиці хвороб свиней за рахунок оптимізації нормування гігієнічних параметрів, гранично-допустимих концентрацій речовин у навколишньому середовищі, їх вплив не тільки на процеси терморегуляції в організмі та адаптації, але й на підвищення резистентності організму до інфекційних агентів. Через недотримання правил гігієни 1 санітарії, режимів годівлі та напування у свинарських підприємствах щорічна загибель тварин перевищує 25%, хвороби травного тракту проявляються у 40-50%, респіраторні хвороби - у 25-30%. У молодняку реєструється депресія росту, збереженість не перевищує 83,2-85,6%. Високу вологість повітря у приміщеннях слід розглядати як фактор, що має значення в етіопатогенезі респіраторних хвороб, а перепади температури - як фактор попередження гіпертермії і гіпоглікемії. Підвищення ефективності роботи свинарських комплексів може бути досягнуто: - по-перше, за рахунок зниження впливу факторів зовнішнього середовища, що негативно впливають на становлення імунітету свиней; по-друге, усунення з зовнішнього середовища негативно діючих агентів і посилення факторів, що підвищують резистентність організму; по - третє, розробка неспецифічних імуностимуляторів та раціонального застосування їх у практиці свинарства.uk_UA
dc.description.abstractВ статье акцентируется внимание не на лечении, a на профилактике болезней свиней за счет оптимизации нормирования гигиенических параметров, предельно допустимых концентраций веществ в окружающей среде, их влиянии не только на процессы терморегуляции в организме и адаптации, но и на повышение резистентности организма к инфекционным агентам. Из-за несоблюдения правил гигиены и санитарии, режимов кормления и поения в свиноводческих предприятиях ежегодная гибель животных превышает 25%, болезни пищеварительного тракта проявляются у 40-50%, респираторные болезни — у 25-30%. У молодняка регистрируется депрессия роста, сохранность не превышает 83,2-85,6%. Высокую влажность воздуха в помещениях следует рассматривать как фактор, имеющей значение в этиопатогенезе респираторных болезней, а перепады температуры — как фактор предупреждения гипертермии и гипогликемии. Повышение эффективности работы свиноводческих комплексов может быть достигнуто: - во- первых, за счет снижения влияния факторов внешней среды, оказывающих негативное действие на становление иммунитета свиней; во-вторых, устранения из внешней среды отрицательно действующих агентов и усиление факторов, повышающих резистентность организма; в — третьих, разработка неспецифических иммуностимуляторов и рационального применения их в практике свиноводства.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UA
dc.relation.ispartofseriesПроблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 33, Ч. 1-
dc.subjectсвиніuk_UA
dc.subjectрезистентністьuk_UA
dc.subjectгігієнаuk_UA
dc.subjectсанітаріяuk_UA
dc.subjectабіо-і-біотичні факториuk_UA
dc.subjectсвиньиuk_UA
dc.subjectрезистентностьuk_UA
dc.subjectгигиенаuk_UA
dc.subjectсанитарияuk_UA
dc.subjectабио-и-биотические факторыuk_UA
dc.titleHygienic and technological provision of productivity and resistance of pigs on industrial complexesuk_UA
dc.title.alternativeГігієнічне та технологічне забезпечення продуктивності та резистентності свиней на промислових комплексахuk_UA
dc.title.alternativeГигиеническое и технологическое обеспечение продуктивности и резистентности свиней на промышленных комплексахuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 33(1)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_33(1)__33.pdf2.23 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.