Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/987
Title: Фільтрація раціонів одноразового споживання за критерієм збалансованості груп нутрієнтів як етап проектування систем харчування
Other Titles: Filtration of the diets of disposable consumption by the criterion of balancing the groups of nutrients as a stage of dietary systems development
Authors: Черевко, Олександр Іванович
Крутовий, Жорж Андрійович
Запаренко, Ганна Володимирівна
Лук’янчиков, Павло Володимирович
Борисова, Аліна Олексіївна
Keywords: раціони одноразового споживання;добові раціони;система харчування;показник збалансованості груп нутрієнтів;фільтрація раціонів;рационы разового потребления;суточные рационы;система питания;показатель сбалансированности групп нутриентов;фильтрация рационов;expendable diets;daily diets;nutrition system;index of nutrient groups balancing;diets filtration
Issue Date: 2017
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Черевко О. І., Крутовий Ж. А., Запаренко Г. В., Лук’янчиков П. В., Борисова А. О. Фільтрація раціонів одноразового споживання за критерієм збалансованості груп нутрієнтів як етап проектування систем харчування. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 1(25). C. 314-323.
Abstract: Надано результати розрахунку показників збалансованості груп нутрієнтів 60 раціонів одноразового споживання різних видів і проаналізовано їх якість за цими показниками. Показано доцільність використання зазначених показників як критеріїв фільтрації, тобто відбору раціонів одноразового споживання для залучення до оптимізації добових раціонів.
The article is devoted to the analysis of quality of diets with the use of indexes of nutrient groups balancing. The quality of diets is analyzed for their further inclusion to the nutrition systems with preventive action. The results of calculating indexes of nutrient groups balancing for 60 different expendable diets (for breakfasts, lunches, dinners and suppers) are presented. The indexes for two groups of nutrients, such as a group of calcium, fat, phosphorus and magnesium, and a group of essential amino acids are estimated. The quality of diets with the use of these indexes is analyzed. The index of nutrient groups balancing is a value quantifying the simultaneity of daily needs resourcing in nutrients of this group by the diet. It is found that in case of critical value of indexes of nutrient groups balancing K≥49 it is possible to include 43 rations from 60 for further optimization of daily rations. The obtained result is conditioned by using of bracketing on calcium balancing into mathematical models of the diets and their high rates. The indexes of essential amino acids balancing were not accounted for diets projecting that caused elimination of some diets designed. Among all of the diets, breakfasts and suppers are characterized by the highest rates of indexes of nutrient groups balancing. Thus, in the result of the study, the advantages of using the indexes of nutrient groups balancing as criteria for expendable diets choice with the purpose of their further inclusion to nutrition systems are proven.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/987
Appears in Collections:Випуск 1 (25)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2017_1_28.pdf389.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.