Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/987
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЧеревко, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorКрутовий, Жорж Андрійович-
dc.contributor.authorЗапаренко, Ганна Володимирівна-
dc.contributor.authorЛук’янчиков, Павло Володимирович-
dc.contributor.authorБорисова, Аліна Олексіївна-
dc.date.accessioned2022-06-14T04:15:27Z-
dc.date.available2022-06-14T04:15:27Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationЧеревко О. І., Крутовий Ж. А., Запаренко Г. В., Лук’янчиков П. В., Борисова А. О. Фільтрація раціонів одноразового споживання за критерієм збалансованості груп нутрієнтів як етап проектування систем харчування. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 1(25). C. 314-323.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/987-
dc.description.abstractНадано результати розрахунку показників збалансованості груп нутрієнтів 60 раціонів одноразового споживання різних видів і проаналізовано їх якість за цими показниками. Показано доцільність використання зазначених показників як критеріїв фільтрації, тобто відбору раціонів одноразового споживання для залучення до оптимізації добових раціонів.uk_UA
dc.description.abstractThe article is devoted to the analysis of quality of diets with the use of indexes of nutrient groups balancing. The quality of diets is analyzed for their further inclusion to the nutrition systems with preventive action. The results of calculating indexes of nutrient groups balancing for 60 different expendable diets (for breakfasts, lunches, dinners and suppers) are presented. The indexes for two groups of nutrients, such as a group of calcium, fat, phosphorus and magnesium, and a group of essential amino acids are estimated. The quality of diets with the use of these indexes is analyzed. The index of nutrient groups balancing is a value quantifying the simultaneity of daily needs resourcing in nutrients of this group by the diet. It is found that in case of critical value of indexes of nutrient groups balancing K≥49 it is possible to include 43 rations from 60 for further optimization of daily rations. The obtained result is conditioned by using of bracketing on calcium balancing into mathematical models of the diets and their high rates. The indexes of essential amino acids balancing were not accounted for diets projecting that caused elimination of some diets designed. Among all of the diets, breakfasts and suppers are characterized by the highest rates of indexes of nutrient groups balancing. Thus, in the result of the study, the advantages of using the indexes of nutrient groups balancing as criteria for expendable diets choice with the purpose of their further inclusion to nutrition systems are proven.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectраціони одноразового споживанняuk_UA
dc.subjectдобові раціониuk_UA
dc.subjectсистема харчуванняuk_UA
dc.subjectпоказник збалансованості груп нутрієнтівuk_UA
dc.subjectфільтрація раціонівuk_UA
dc.subjectрационы разового потребленияuk_UA
dc.subjectсуточные рационыuk_UA
dc.subjectсистема питанияuk_UA
dc.subjectпоказатель сбалансированности групп нутриентовuk_UA
dc.subjectфильтрация рационовuk_UA
dc.subjectexpendable dietsuk_UA
dc.subjectdaily dietsuk_UA
dc.subjectnutrition systemuk_UA
dc.subjectindex of nutrient groups balancinguk_UA
dc.subjectdiets filtrationuk_UA
dc.titleФільтрація раціонів одноразового споживання за критерієм збалансованості груп нутрієнтів як етап проектування систем харчуванняuk_UA
dc.title.alternativeFiltration of the diets of disposable consumption by the criterion of balancing the groups of nutrients as a stage of dietary systems development-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (25)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2017_1_28.pdf389.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.