Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/916
Title: | Особливості проведення митного оформлення й експертизи тортів із морозива під час експортно-імпортних операцій |
Other Titles: | Peculiarities of the customs clearance and expertise of ice-cream cakes during the export-import transactions |
Authors: | Дюкарева, Галина Іванівна Дубова, Юлія Олександрівна |
Keywords: | торти із морозива;митне оформлення;митний контроль;митна декларація;експертиза;метод дослідження;експорт;імпорт;торты из мороженого;таможенное оформление;таможенный контроль;экспертиза;метод исследования;экспорт;импорт;ice-cream cake;customs clearance;customs control;expertise;customs laboratories;export;import |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Citation: | Дюкарева Г. І., Дубова Ю. О. Особливості проведення митного оформлення й експертизи тортів із морозива під час експортно-імпортних операцій. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 1(25). C. 280-295. |
Abstract: | Досліджено особливості та порядок проведення митного контролю й
митного оформлення тортів із морозива під час експортно-імпортних
операцій, розглянуто порядок застосування митної документації, організацію
виконання митної експертизи, узагальнено порядок і методи проведення
досліджень тортів із морозива в митних лабораторіях, визначено
особливості складання висновку експерта за результатами проведеної
експертизи тортів із морозива. Analytical survey of global and Ukrainian ice-cream market and foreign trade was carried out. Annual growth rate of global ice-cream market is up to 4.2%, and it estimated to remain on this level during subsequent five years. Annual growth rate of global ice-cream imports and exports is up to 3%. Although Ukrainian icecream market is mainly presented by domestic products, the market share of imported products is growing sustainably. Amount of exported ice-cream is also growing: 69% over the past five years. Problems of ice-cream quality formation were reviewed. The major problem is scarcity of quality raw milk for processing. Leading Ukrainian producers of ice-cream develop their own dairy cattle, invest in modern equipment and carry out quality conformance inspection. The result is that leading Ukrainian producers of ice-cream get permission to export their products to countries of the European Union. The level of competition on ice-cream market is very high: to promote ice-cream cakes that belong to high-range segment, each producer introduce several new products in the market every year. The peculiarities and the main aspects of customs clearance of ice-cream cakes during export-import transactions are specified. The main document that is required for customs clearance of ice-cream cakes is customs declaration, which contains all the information necessary for customs clearance. Determination order of ice-cream cake customs tariff number was described. Computation procedure of customs duties and value-added tax was considered. The order of presentation of the documents and other customs formalities required for customs clearance are defined. The purpose and peculiarities of customs expertise of ice-cream cakes were defined. Customs expertise of ice-cream cakes is carried out by customs laboratories under the procedures of customs control and clearance. Methods of ice-cream cakes customs laboratories, the key requirements for drawing up an expert conclusion on the results of the customs examination are overviewed. Within research of ice-cream cakes organoleptic, physicochemical and bacteriological parameters are estimated. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/916 |
Appears in Collections: | Випуск 1 (25) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pt_2017_1_25.pdf | 368.4 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.