Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/861
Название: | Study of impact of cryo-mechanoactivation and cryo-mechanodestruction during the obtaining of frozen fine-dispersed carotene-containing additives |
Другие названия: | Вивчення впливу процесів кріомеханоактивації та кріомеханодеструкції під час отримання заморожених дрібнодисперсних каротиноїдних добавок |
Авторы: | Pogarska, Viktoriya Pavlyuk, Raisa Timofeyeva, Nadiya Bilenko, Leonida |
Ключевые слова: | cryo-mechanoactivation;cryo-mechanodestruction;carotene-containing raw materials;frozen fine-dispersed additives;carotenoids;biopolymers Nano-complexes;кріомеханоактивація;кріомеханодеструкція;каротиноїдна сировина;заморожені дрібнодисперсні добавки;каротиноїди;нанокомплекси біополімерів;криомеханоактивация;криомеханодеструкция;каротинсодержащее сырье;замороженные мелкодисперсные добавки;каротиноиды;нанокомплексы биополимеров |
Дата публикации: | 2017 |
Издательство: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Библиографическое описание: | Pogarska V., Pavlyuk R., Timofeyeva N., Bilenko L. Study of impact of cryo-mechanoactivation and cryo-mechanodestruction during the obtaining of frozen fine-dispersed carotene-containing additives. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 1(25). C. 60-80. |
Краткий осмотр (реферат): | The impact of cryo-mechanoactivation and cryo-mechanodestruction is
studied during the obtaining of frozen fine-dispersed carotene-containing supplements.
The use of these processes during the treatment of plant raw materials allows
extracting the carotenoids from the bound with Nano-complexes of biopolymers
condition to the free hydrophilic form. It allows also liberating β-carotene into the
free condition (3–3,5 times more compared with start raw materials).
We established patterns of growth and transformation of carotenoids during
freezing of carotene-containing raw materials at various high speeds and lowtemperature grinding of carotene-containing vegetables. It is demonstrated that at
cryogenic freezing, in comparison with the original raw materials (fresh vegetables
and berries), there is a quantitative increase in the mass share of carotenoids,
which, depending on the speed of freezing and the type of carotene-containing raw
materials (CCR), is 2,0–2,5 larger more than in the original raw materials. That is,
it is shown that the frozen carotene-containing berries and vegetables contain 2,0–
2,5 times more of β-carotene than the fresh ones. We discovered the mechanism of
these processes.
It was found that during cryogenic freezing and low-temperature grinding and
obtaining cryo-puree from carotene-containing vegetables and berries, there is an increase in the mass share of carotenoids, which, depending on the type of vegetable raw
materials, is 3,0–3,5 times larger than in the original raw materials. In parallel, the mass
fraction of CR increases, which are in the water-soluble form (WF), that is, there occurs
the activation of hydrofillic properties of CR. The ratio between the fat soluble form (FF)
and WF of carotenoids in the frozen product is 1:1 (at slow speed freezing) and 1:1,5–1,7
(at cryogenic “shock” freezing and low-temperature grinding). We explored mechanisms
of the specified processes. Вивчено вплив процесів кріомеханоактивації та кріомеханодеструкції під час отримання заморожених дрібнодисперсних каротиноїдних добавок. Використання зазначених процесів під час обробки каротиновмісної рослинної сировини дозволяє вилучити каротиноїди, які в ній містяться, із зв’язаного в нанокомплексах із біополімерами стану у вільну гідрофільну форму та екстрагувати β-каротин у вільний стан (у 3–3,5 разу більше порівняно з вихідною сировиною). |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/861 |
Располагается в коллекциях: | Випуск 1 (25) |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
Pt_2017_1_7.pdf | 730.9 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.