Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7924
Назва: Активность и термостабильность антиоксидантных ферментов корней проростков пшеницы после воздействия экзогенного пероксида водорода
Інші назви: Activity and thermostability of antioxidative enzymes of roots of wheat plantlets after the influence of exogenous hydrogen peroxide
Активність і термостабільність антиоксидантних ферментів коренів проростків пшениці після дії екзогенного пероксиду водню
Автори: Карпец, Ю. В.
Ястреб, Т. О.
Обозный, А. И.
Колупаев, Ю. Е.
Ключові слова: Triticum aestivum L., теплоустойчивость, пероксид водорода, супероксиддисмутаза, каталаза, пероксидаза, термостабильность;Triticum aestivum L., heat resistance, hydrogen peroxide, superoxide dismutase, catalase, peroxidase, thermostability;Triticum aestivum L., теплостійкість, пероксид водню, супероксиддисмутаза, каталаза, пероксидаза, термостабільність
Дата публікації: 2009
Видавництво: Харків: Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва
Бібліографічний опис: Карпец Ю. В., Ястреб Т. О., Обозный А. И., Колупаев Ю. Е. Активность и термостабильность антиоксидантных ферментов корней проростков пшеницы после воздействия экзогенного пероксида водорода. 2009. № 2 (17). С. 62 - 70
Серія/номер: Біологія;№ 2 (17)
Короткий огляд (реферат): Изучали влияние экзогенного пероксида водорода на теплоустойчивость этиолированных проростков пшеницы (Triticum aestivum L.), активность и термостабильность супероксиддисмутазы (СОД), каталазы и пероксидазы. Пероксид водорода в широком диапазоне концентраций вызывал повышение теплоустойчивости проростков. Через 24 ч. после одночасовой обработки проростков пероксидом водорода (100 мМ) отмечалось повышение активности СОД и каталазы, в то же время активность пероксидазы снижалась. При этом под действием пероксида водорода происходило существенное повышение термостабильности пероксидазы и отмечалась тенденция к увеличению термостабильности СОД. Обсуждается возможная роль пероксида водорода как интермедиата в формировании теплоустойчивости растений и регуляции ферментативной антиоксидантной системы.
The influence of exogenous hydrogen peroxide on heat resistance of etiolated wheat (Triticum aesti vum L.) plantlets, activity and thermostability superoxide dismutase (SOD), catalase and peroxidase have been studied. The hydrogen peroxide in wide range of concentration caused increase of plant lets heat resistance. Within 24 hours after one-hour treatment of plantlets with hydrogen peroxide (100 mM) the increase of SOD and catalase activity took place, at the same time the peroxidase ac tivity decreased. Thus under the action of hydrogen peroxide the essential increase of peroxidase thermostability and the tendency to increase of SOD thermostability was registered. The possible role of hydrogen peroxide as the intermediate in the formation of plants heat resistance and regula tion of enzymatic antioxidative system is discussed
Вивчали вплив екзогенного пероксиду водню на теплостійкість етіольованих проростків пшениці (Triticum aestivum L.), активність і термостабільність супероксиддисмутази (СОД), каталази і пероксидази. Пероксид водню в широкому діапазоні концентрацій викликав підвищення теплостійкості проростків. Через 24 ч. після одногодинної обробки проростків перо ксидом водню (100 мМ) відзначалося підвищення активності СОД і каталази, в той же час активність пероксидази знижувалася. При цьому за дії пероксиду водню відбувалося істотне підвищення термостабільності пероксидази і спостерігалася тенденція до збільшення термостабільності СОД. Обговорюється можлива роль пероксиду водню як інтермедіата у формуванні теплостійкості рослин і регуляції ферментативної антиоксидантної системи.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7924
Розташовується у зібраннях:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Біологія" № 2 (17)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vestnik_hnau_2009_2_062_karpets_et_al.pdf430.09 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.