Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/778
Title: Особливості здійснення попереднього документального контролю та експеризи пастили в ході зовнішньоекономічних операцій
Other Titles: Peculiarities of preliminary documentary control and expertis e of pastila in the foreign economic operations
Authors: Дюкарева, Галина Іванівна
Романюк, Анна Ігорівна
Keywords: попередній документальний контроль;пастила;УКТ ЗЕД;зовнішньоекономічні операції;йогурт;бананове пюре;насіння льону;пастила;предварительный документальный контроль;УКТ ВЭД;внешнеэкономические операции;йогурт;банановое пюре;семена льна;preliminary documentary control;pastila;Ukrainian Classification of Commodities for Foreign Economic Activity;foreign economic operations;yoghurt;banana puree;flax seeds
Issue Date: 2017
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Дюкарева Г. І., Романюк А. І. Особливості здійснення попереднього документального контролю та експеризи пастили в ході зовнішньоекономічних операцій. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 2(26). C. 391-407
Abstract: Досліджено особливості попереднього документального контролю під час митного оформлення партії пастили в ході здійснення зовнішньоекономічних операцій, обґрунтовано класифікацію пастили за УКТ ЗЕД і особливості нарахування митних платежів, узагальнено порядок і методи дослідження пастили в митних лабораторіях. Розглянуто розширення асортименту пастили шляхом розробки нового зразка йогуртової пастили з банановим пюре й меленим насінням льону, що має подовжений термін зберігання, пробіотичні властивості та не містить цукру.
The peculiarities of preliminary documentary control during customs clearance of pastila were analyzed. Рreliminary documentary control is control activities on checkup of documents and data. Pastila is subject to state control of food, radiological control and sanitary-epidemiological control according to legislation. Radiological control of pastila is performed once at crossing point on the State Border of Ukraine. Officials of the sanitary-epidemiological Service perform sanitary-epidemiological control of pastila at customs control areas. The order of presentation of the documents and other customs formalities required for customs clearance are defined. The customs applicant has to present transport documents, commercial documents, certificate of origin and international hygienic certificate. Determination order of pastila customs tariff number was described. Classification of pastila according to Ukrainian Classification of Commodities for Foreign Economic Activity was performed. Pastila belongs to goods subcategory 1704906500 «Confectionery in the form of gum or jelly, including fruit-paste». The peculiarities of customs duties and value-added tax computation during foreign economic operations were researched. The purpose and peculiarities of customs expertise of pastila were defined. Customs expertise of pastila is carried out by customs laboratories under the procedures of customs control and clearance. The order and methods of customs expertise of pastila were defined. Within research of pastila organoleptic, physicochemical and bacteriological parameters are estimated. Newly developed sample of yoghurt pastila containing banana puree and flax seeds was considered. The product has improved storageability, probiotic properties and does not contain sugar or albumen. Storage limit for the yoghurt pastila is eight months. This low-calorie and dietary product is recommended for people suffering from insular diabetes.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/778
Appears in Collections:Випуск 2 (26)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2017_2_39.pdf358.67 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.