Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/729
Назва: Вміст та жирнокислотний склад олії у зерні ендоспермових мутантів кукурудзи.
Інші назви: OIL CONTENT AND FATTY ACID COMPOSITION IN THE GRAINS OF MAIZE ENDOSPERMIC MUTANTS.
СОДЕРЖАНИЕ И ЖИРНОКИСЛОТНЫЙ СОСТАВ МАСЛА В ЗЕРНЕ ЭНДОСПЕРМОВЫХ МУТАНТОВ КУКУРУЗЫ.
Автори: Тимчук, Д.С.
Мужилко, В.В.
Демченко, Д.А.
Ключові слова: Zea mays, ендоспермові мутанти, вміст олії в зерні, жирнокислотний склад олії.;Zea mays, endospermic mutants, grain oil content, oil fatty acid composition.;Zea mays, эндоспермовые мутанты, содержание масла в зерне, жирно кислотный состав масла.
Дата публікації: 2017
Видавництво: Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва
Бібліографічний опис: Тимчук Д.С., Мужилко В.В., Демченко Д.А. Вміст та жирнокислотний склад олії у зерні ендоспермових мутантів кукурудзи, 2017, вип. 2 (41), с. 85 - 91.
Серія/номер: Біологія;№ 41 (2)
Короткий огляд (реферат): У трирічних дослідах визначався ефект ендоспермових мутацій кукурудзи за вмістом та жирнокислотним складом олії. Встановлено, що ці мутації, як правило, підвищують вміст олії у зерні і його найбільш високими рівнями вирізнялися носії мутацій sh2, se та su1. Підвищення вмісту олії в зерні ендоспермових мутантів забезпечувалося сукупним ефектом зростання частки і олійності зародка. Носіям мутацій se та su1 був властивий підвищений вміст в оліях гліцеридів олеїнової кислоти, а носіям мутації sh2 – і насичених кислот. Висловлено припущення, що підвищення частки зародка в зерні носіїв ендоспермових мутацій є наслідком їх плейотропного ефекту, а підвищення вмісту олії в зародку і зміна жирнокислотного складу олії – результатом зчеплення генів структури ендосперму з генами, які контролюють ліпідний склад зерна.
Effects of the maize endospermic mutations on the oil content and fatty acid composition were de termined in three-year experiments. It were established that these mutations usually increases grain oil content and mutations sh2, se and su1 were notable as having its highest levels. Increasing of oil content in the grains of endospermic mutants was ensured by the cumulative effect of increasing the proportion of germ and oil content in the germ. The carriers of mutations se and su1 had the in creased content of oleic acid glycerides in the oils and the mutants sh2 – and glycerides of saturated acids too. It is assumed that the increase in the share of the embryo in the grain of the carriers of maize endospermic mutations is the result of their pleiotropic effects, and the increase of germ oil content and changing of the oil fatty acid composition – the result of spatial linkage of genes of en dosperm structure with the genes controlling the grain lipid composition.
В трехлетних опытах изучался эффект эндоспермовых мутаций кукурузы по содержанию и жирнокислотному составу масла. Установлено, что эти мутации, как правило, повышают содержание масла в зерне и его наиболее высокими уровнями отличались носители мутаций sh2, se и su1. Повышение содержания масла в зерне эндоспермовых мутантов обеспечивалось совокупным эффектом возрастания доли и масличности зародыша. Носителям мутаций se и su1 было свойственно повышенное содержание в маслах глицеридов олеиновой кислоты, а носителям мутации sh2 – и насыщенных кислот. Предполагается, что повышение доли зародыша в зерне носителей эндоспермовых мутаций является следствием их плейотропного эффекта, а повышение содержания масла в зародыше и изменение жирнокислотного состава масла – результатом сцепления генов структуры эндосперма с генами, которые контролируют липидный состав зерна.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/729
ISSN: 1992-4972
Розташовується у зібраннях:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія" Біологія" № 41(2)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Tymchuk_et_al.pdf277.75 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.