Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/729
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorТимчук, Д.С.-
dc.contributor.authorМужилко, В.В.-
dc.contributor.authorДемченко, Д.А.-
dc.date.accessioned2022-06-08T09:05:36Z-
dc.date.available2022-06-08T09:05:36Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationТимчук Д.С., Мужилко В.В., Демченко Д.А. Вміст та жирнокислотний склад олії у зерні ендоспермових мутантів кукурудзи, 2017, вип. 2 (41), с. 85 - 91.uk_UA
dc.identifier.issn1992-4972-
dc.identifier.otherУДК 633.15:631.523:581.19-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/729-
dc.description.abstractУ трирічних дослідах визначався ефект ендоспермових мутацій кукурудзи за вмістом та жирнокислотним складом олії. Встановлено, що ці мутації, як правило, підвищують вміст олії у зерні і його найбільш високими рівнями вирізнялися носії мутацій sh2, se та su1. Підвищення вмісту олії в зерні ендоспермових мутантів забезпечувалося сукупним ефектом зростання частки і олійності зародка. Носіям мутацій se та su1 був властивий підвищений вміст в оліях гліцеридів олеїнової кислоти, а носіям мутації sh2 – і насичених кислот. Висловлено припущення, що підвищення частки зародка в зерні носіїв ендоспермових мутацій є наслідком їх плейотропного ефекту, а підвищення вмісту олії в зародку і зміна жирнокислотного складу олії – результатом зчеплення генів структури ендосперму з генами, які контролюють ліпідний склад зерна.uk_UA
dc.description.abstractEffects of the maize endospermic mutations on the oil content and fatty acid composition were de termined in three-year experiments. It were established that these mutations usually increases grain oil content and mutations sh2, se and su1 were notable as having its highest levels. Increasing of oil content in the grains of endospermic mutants was ensured by the cumulative effect of increasing the proportion of germ and oil content in the germ. The carriers of mutations se and su1 had the in creased content of oleic acid glycerides in the oils and the mutants sh2 – and glycerides of saturated acids too. It is assumed that the increase in the share of the embryo in the grain of the carriers of maize endospermic mutations is the result of their pleiotropic effects, and the increase of germ oil content and changing of the oil fatty acid composition – the result of spatial linkage of genes of en dosperm structure with the genes controlling the grain lipid composition.uk_UA
dc.description.abstractВ трехлетних опытах изучался эффект эндоспермовых мутаций кукурузы по содержанию и жирнокислотному составу масла. Установлено, что эти мутации, как правило, повышают содержание масла в зерне и его наиболее высокими уровнями отличались носители мутаций sh2, se и su1. Повышение содержания масла в зерне эндоспермовых мутантов обеспечивалось совокупным эффектом возрастания доли и масличности зародыша. Носителям мутаций se и su1 было свойственно повышенное содержание в маслах глицеридов олеиновой кислоты, а носителям мутации sh2 – и насыщенных кислот. Предполагается, что повышение доли зародыша в зерне носителей эндоспермовых мутаций является следствием их плейотропного эффекта, а повышение содержания масла в зародыше и изменение жирнокислотного состава масла – результатом сцепления генов структуры эндосперма с генами, которые контролируют липидный состав зерна.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєваuk_UA
dc.relation.ispartofseriesБіологія;№ 41 (2)-
dc.subjectZea mays, ендоспермові мутанти, вміст олії в зерні, жирнокислотний склад олії.uk_UA
dc.subjectZea mays, endospermic mutants, grain oil content, oil fatty acid composition.uk_UA
dc.subjectZea mays, эндоспермовые мутанты, содержание масла в зерне, жирно кислотный состав масла.uk_UA
dc.titleВміст та жирнокислотний склад олії у зерні ендоспермових мутантів кукурудзи.uk_UA
dc.title.alternativeOIL CONTENT AND FATTY ACID COMPOSITION IN THE GRAINS OF MAIZE ENDOSPERMIC MUTANTS.uk_UA
dc.title.alternativeСОДЕРЖАНИЕ И ЖИРНОКИСЛОТНЫЙ СОСТАВ МАСЛА В ЗЕРНЕ ЭНДОСПЕРМОВЫХ МУТАНТОВ КУКУРУЗЫ.uk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія" Біологія" № 41(2)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tymchuk_et_al.pdf277.75 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.