Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66548
Title: | Звіт про науково-дослідну роботу «Товарознавча характеристика та оцінка якості бобів арахісу, районованих в Україні» (заключний) |
Authors: | Дубініна, А. А. Кобрін, В. М. Богомолов, О. В. Летута, Т. М. Бєляєва, Л. М. Ленерт, С. О. Віннікова, В. О. Круглова, О. С. Бєляєва, І. М. Хоменко, О. О. |
Issue Date: | 2013 |
Publisher: | Харків: ХДУХТ |
Citation: | Дубініна А. А., Кобрін В. М., Богомолов О. В., Летута Т. М., Бєляєва Л. М., Ленерт С. О., Віннікова В. О., Круглова О. С., Бєляєва І. М., Хоменко О. О.Звіт про науково-дослідну роботу «Товарознавча характеристика та оцінка якості бобів арахісу, районованих в Україні» (заключний). Харків: ХДУХТ, 2013. 113. с. |
Series/Report no.: | 0111U009489; |
Abstract: | Предмет досліджень – товарознавча оцінка якості бобів арахісу. Об’єкти досліджень – колекційні зразки арахісу 19 сортів, зібрані Інститутом олійних культур УААН, що поширені в Україні. Мета роботи – вивчення товарознавчої характеристики та оцінки якості бобів арахісу, районованих в Україні. В аналітичному огляді літератури було проаналізовано стан українського ринку, обсяги вирощування та збору арахісу в світі. Розглянувши розроблені технології виробництва функціональних продуктів з використанням арахісу звернули увагу на те, що на сьогодні існують розробки продуктів, де в якості допоміжної сировини використовують арахіс, тим самим підвищуючи їх харчову та біологічну цінність. Проаналізовано наукову літературу щодо хімічного складу, харчової та біологічної цінності арахісу, вмісту токсичних речовин. Виявлено, що на сьогодні досліджень хімічного складу та вмісту токсичних речовин у сортах арахісу, поширених в Україні, виявлено не було. Тому доцільно було б провести аналіз хімічного складу та вмісту токсичних речовин саме тих сортів арахісу, які придатні для вирощування в Україні. Було визначено органолептичні показники якості насіння арахісу, а також досліджено загальний хімічний склад сортів арахісу, поширених в Україні. Також дослідили амінокислотний склад білка та жирнокислотний склад жиру насіння арахісу. З токсичних речовин було визначено вміст важких металів, оксалатів та нітратів. Результати науково-дослідної роботи впроваджені у навчальний процес ХДУХТ та використовуються при підготовці фахівців на факультеті товарознавства і торговельного підприємництва при викладанні дисциплін Товарознавство (Харчові продукти), «Токсичні речовини та методи їх визначення». За результатами опубліковано 5 статей і 3 тези доповіді. Рекомендації щодо раціонального використання бобів арахісу впроваджені у виробництво на підприємстві ТОВ «Агробізнес». |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66548 |
Appears in Collections: | Звіти НДР |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ZVIT_Dubinina_2013.pdf | 3.63 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.