Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66452
Title: Звіт про науково-дослідну роботу № 08-18-19 Б «Удосконалення способів зберігання плодів та овочів з використанням плівкоутворюючих композицій» (остаточний)
Authors: Летута, Т. М.
Хацкевич, Ю. М.
Скирда, О. Є.
Іванніков, П. В.
Онищенко, В. М.
Віннікова, В. О.
Гапонцева, О. В.
Барна, Т. І.
Фролова, Т. В.
Новікова, В. С.
Keywords: томати;огірки;віруси;бактерії;зберігання
Issue Date: 2019
Publisher: Харків: ХДУХТ
Citation: Летута Т. М., Хацкевич Ю. М., Скирда О. Є., Іванніков П. В., Онищенко В. М., Віннікова В. О., Гапонцева О. В., Барна Т. І., Фролова Т. В.,Новікова В. С. Звіт про науково-дослідну роботу № 08-18-19 Б «Удосконалення способів зберігання плодів та овочів з використанням плівкоутворюючих композицій» (остаточний). Харків: ХДУХТ, 2019. 143 с.
Series/Report no.: 0117U005366;
Abstract: Предмет дослідження - антибактеріальні властивості овочів Об'єкт дослідження – томати, огірки. Мета роботи – розробити та науково обґрунтувати склад плівкоутворюючих композицій для обробки овочів з метою більш тривалого та якісного їх зберігання. Методи досліджень – аналіз біохімічних та мікробіологічних характеристик овочів, обґрунтування складу захисних засобів для обробки досліджуваної харчової сировини. Визначено два основних класи мікроорганізмів, які викликають псування овочів після збирання – це бактерії та грибки. Деякі інші типи рослинних збудників, такі як віруси та нематоди, теж можуть нести відповідальність за втрати врожаю, але після збирання симптоми враження ними стають очевидними й плоди не потрапляють на дозрівання, тому що відбраковуються первісним контролем. Здійснено аналіз засобів, які використовують для обробки овочів. Дані сполуки не є смертельними для людини, але володіють несприятливим токсикологічним профілем, можуть викликати харчові отруєння, алергічні реакції. В роботі проаналізовано сучасні технології зберігання плодів, напрямки використання хітозану у виробництві та зберігання харчових продуктів. Теоретично обґрунтовано склад плівкоутворювальних композицій. Вивчено зміни якості овочевих культур в процесі зберігання за різних температурних режимів. Встановлено, що оброблення плодів плівкоутворюючими композиціями на основі хітозану та відвару ЛРС сприяє кращому зберіганню органолептичних та фізико-хімічних властивостей. Вивчено антимікробні властивостей розроблених плівкоутворюючих композицій та термінів їх дії.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66452
Appears in Collections:Звіти НДР

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ZVIT_Letuta_2019.pdf4.51 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.