Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66407
Title: Ветеринарно-санітарний контроль продуктів забою тварин на житньому ринку м. Києва
Other Titles: Ветеринарно-санитарный контроль продуктов убоя животных на житнем рынке г. Киева
The veterinary and sanitary control animals slaugther products in Kyiv "zhithiy market"
Authors: Тютюн, А. І.
Кос'янчук, Н. І.
Ромас, О. І.
Keywords: продукти забою тварин;ринок;ветеринарно-санітарний контроль;продукты убоя животных;рынок;ветеринарно-санитарная экспертиза;animal slaughter products;market;veterinary and sanitary control
Issue Date: 2017
Publisher: Харківська державна зооветеринарна академія
Citation: Тютюн А. І., Кос'янчук Н. І., Ромас О. І. Ветеринарно-санітарний контроль продуктів забою тварин на житньому ринку м. Києва. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 35. Т. 1. Ч.2, "Ветеринарні науки". 2017. С. 83-87.
Series/Report no.: Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 35, Т. 1, Ч. 2
Abstract: Проведено моніторинг надходження та ветеринарно-санітарного контролю продуктів забою сільськогосподарських тварин на одному із ринків м. Києва. В результаті проведених досліджень внутрішніх органів у 2016 році виявлено ехінококоз, метастронгільоз, саркоцистоз та дистрофію печінки у свиней у 11,16%, 5,37%, 0,23% та 0,27% випадків відповідно. За результатами проведеної роботи було вибракувано 56 Ke легень свиней, 97 і 225 кг печінки великої рогатої худоби та свиней відповідно.
Проведен мониторинг поступления и ветеринарно-санитарного контроля продуктов убоя сельскохозяйственных животных на одном из рынков г. Киева. В результате проведенных исследованний внутренних органов в 2016 году выявлено зхинококкоз, метастронгильоз, саркоцистоз и дистрофию печени у свиней в 11,16%, 5,37%, 0,23% и 0,27% случаев соответственно. В результате проведенной роботы вибраковали 56 кг легких свиней, 97 i 225 кг печени крупного рогатого скота и свиней соответственно.
According to operating veterinary legal acts, particularly The Veterinary Legislation and The Rules of Animal Veterinary Pre-slaughter and Meat (meat products) Veterinary and Sanitary Examination, all of animal slaughter products, that enter to sale the agricultural market network must pass through veterinary sanitary control in State Laboratory of Veterinary and Sanitary Examination. Therefore, the research purposes of our work was animal slaughter products receipt dynamics study and veterinary-sanitary monitoring of sale meat quality in Kyiv agricultural “Zhitniy Market”. Four-years animal and poultry slaughter products receipt dynamics showed pork and beef was a 90%. Least of all study period came poultry and rabbit meat (about 2%). There are significant decrease in income of all king animal meat we observed during our supervision. In 2014-th and 2015-th we had a particularly sharp decrease of this index (more than a twice). There are signs of invasion and pathologic (dystrophy) changes we had see during veterinary and sanitary quality meat and internal organs examinations of pig and cattle slaughter products. The main part of detected last 4 year diseases was animal invasions. In 2016-th Echinococcosis and Metastrongylus detected in pigs often - 11,16% and 5,37 % respectively. Much less often detected Sarcocystosis in pig slaughter products — 0,23 % to compare of this diseases. There are 3,37 % liver fluke (Fasciola Hepatica) infection and once time (in 2013-th) Cysticercosis detected by veterinary and sanitary cattle slaughter products examinations. In recent years there has been an increase in incoming pig slaughter products with hepatic dystrophy changes — 0,27% to market sale. In communication with this slaughter products (it's have the dystrophy changes) sellers we learned that all animals were fed import feed additives in intense concentrate breeding rations. There are 97 kg cattle livers infected by Fasciolosis; 56 kg pig lungs with Metastrongylus signs; 213 kg Echinococcosis and 12 kg forage dystrophy in pig livers was detected and was impossible to sell as a result of veterinary and sanitary examinations by LVSE specialists during 2016-th.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66407
Appears in Collections:№ 35(2.1)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_35(2.1)__21.pdf529.06 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.