Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66344
Title: Аналізування показників безпеки та якості товарної ставкової риби за різного технологічного рівня вирощування
Other Titles: Анализ показателей безопасности и качества товарной прудовой рыбы при различных технологических уровнях выращивания
Analysis of safety indicators and quality of commodity pulse fish at different technological levels of cultivation
Authors: Букалова, Н. В.
Богатко, Н. М.
Яценко, І. В.
Сердюков, Я. К.
Keywords: показники безпеки;показники якості;товарна ставкова риба;лізинопротеінова добавка «Ліпрот СГ-9»;гранульований комбікорм для риби рецепту Ме 113/1;показатели безопасности;показатели качества;товарная прудовая рыба;лизин-протеиновая добавка «Липрот СГ-9»;гранулированный комбикорм для рыбы рецепта № 113/1;safety indicators;quality indicators;commercial pond fish;lysine-protein supplement «Liprot SG-9»;granulated mixed fodder for fish of recipe № 1137/1
Issue Date: 2017
Publisher: Харківська державна зооветеринарна академія
Citation: Букалова Н. В., Богатко Н. М., Яценко І. В., Сердюков Я. К. Аналізування показників безпеки та якості товарної ставкової риби за різного технологічного рівня вирощування. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 35. Т. 1. Ч.2, "Ветеринарні науки". 2017. С. 46-50.
Series/Report no.: Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 35, Т. 1, Ч. 2
Abstract: Наведені дані щодо показників безпеки та якості нагульних річняків українського лускатого коропа, що отримували лізино-протеїнову добавку «Ліпрот СГ-9» і гранульований комбікорм для риби (рецепт Ме 113/1). Установлено, що середня маса одного екземпляру дослідних коропів, яким згодовували гранульований корм з лізино-протеїновою добавкою «Ліпрот СГ-9» була на 27,3 % більшою, довжина - на 6,6, а вгодованість за Фультоном - на 8 %, ніж у контрольних. Життєздатність дослідної риби виявилася вищою (в ємностях з водою коропи «засипали» на 4 год пізніше контрольних), м'ясо такої риби ніжне, без сторонніх запахів, бульйон за проби варінням прозорий, з великими блискітками жиру, приємний на смак. У м'язах свіжоснулих коропів обох досліджуваних груп умовно-патогенної (стафілококи, Е. coli, сальмонели) та токсигенної (клостридії) мікрофлори не виявлено. М'ясо дослідних коропів характеризувалося більш низькою масовою часткою води, більшою масовою часткою сухих речовин, білка та жиру. Кількість незамінних амінокислот у м'ясі дослідних коропів була на 1,3 % більшою, порівняно з контрольними, більшим був уміст кальцію, феруму, купруму. Відносна біологічна цінність м'яса дослідної риби на 24 % вища, порівняно з контрольною.
Приведены данные по показателям безопасности и качества нагульных однолеток украинского чешуйчатого карпа, получавших лизин-протеиновую добавку «Липрот СГ-9» и гранулированные комбикорма для рыбы (рецепт № 113/1). Исследованиями установлено, что средняя масса одного экземпляра исследуемых карпов, которым скармливали гранулированный корм с лизин-протеиновой добавкой «Липрот СГ-9» была на 27,3 % больше, длина - на 6,6, а упитанность по Фультона — на 8 %, чем в контрольных, которым скармливали гранулированный комбикорм для рыбы (рецепт № 113/1). Жизнеспособность исследуемой рыбы оказалась выше (в емкостях с водой карпы «засыпали» на 4 часа позже контрольных), мясо такой рыбы нежное, без посторонних запахов, бульон при пробе варкой прозрачный, с большими блестками жира, приятный на вкус. В мышцах свежоснулых карпов как опытной, так и контрольной групп условно-патогенной (стафилококки, Е. coli, сальмонелы) и токсигенной (клостридии) микрофлоры не обнаружено. Мясо исследуемых карпов характеризовалось более низким содержанием воды, большим содержанием сухих веществ, белка и жира. Количество незаменимых аминокислот в мясе исследуемых карпов было на 1,3 % больше по сравнению с контрольными, больше кальция, железа, меди. Относительная биологическая ценность мяса исследуемой рыбы на 24 % выше по сравнению с контрольной.
The data on the safety and quality indicators of feeding flocks of Ukrainian scaly carp, which received lysine-protein supplement «Liprot SG-9» and granulated fodder for fish (recipe Ne 113/1), are given. Studies have established that the average weight of one specimen of the carp studied, fed a granulated food with a lysine-protein supplement «Liprot SG-9» was 27.3 % larger, 6.6 length, Fulton's fatness — 8 % Than in the control, which fed granulated fodder for fish (prescription number 113/1). The viability of the fish studied was higher (in carp with water, the carp «fell asleep» 4 hours later than the control ones), the meat of this fish is tender, without foreign odors, the broth with a cooking sample is transparent, with large glitters of fat, pleasant to taste. In the muscles of freshly carp of both experimental and control groups, the conditionally pathogenic (staphylococcus, Е. сой, salmonella) and toxigenic (clostridia) microflora were not detected. The meat of the carp studied was characterized by a lower water content, a high content of solids, protein and fat. The amount of essential amino acids in the meat of carp studied was 1.3 % higher than in control carp, more calcium, iron, copper. The relative biological value of the meat of the fish is 24 % higher than in the control fish. Thus, the indicators of the quality and safety of commercial pond fish when feeding them granulated fodder with a complex lysine-protein supplement «Liprot SG-9» indicate that the cultivation of Ukrainian scaly carps at the existing technological level is more expedient and justified, since it has a favorable effect Оп the carp organism, increasing their vitality, improving the quality and biological value of meat, while improving fish farming performance, which is no less valuable.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66344
Appears in Collections:№ 35(2.1)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_35(2.1)__12.pdf643.39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.