Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66343
Title: Відповідність рисової крупи, що реалізується в роздрібний торгівлі, вимогам національного стандарту
Other Titles: Состояние рисовой крупы, которая реализуется в розничной торговле, требованиям национального стандарта
Compliance of rice that is sold in retail trade with the requirement of national standard.
Authors: Бондаревський, М. М.
Северин, Р. В.
Богатирьова, А. М.
Криворотько, Р. О.
Keywords: крупа рисова;якість;відповідність національному стандарту;крупа рисовая;качество;соответствие национальному стандарту;rice;quality;compliance with national standard
Issue Date: 2017
Publisher: Харківська державна зооветеринарна академія
Citation: Бондаревський М. М., Северин Р. В., Богатирьова А. М., Криворотько Р. О. Відповідність рисової крупи, що реалізується в роздрібній торгівлі, вимогам національного стандарту. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 35. Т. 1. Ч.2, "Ветеринарні науки". 2017. С. 42-46.
Series/Report no.: Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 35, Т. 1, Ч. 2
Abstract: У статті надана інформація про відповідність якості зразків крупи рисової, що реалізується в роздрібній торгівлі вимогам національного стандарту. Для дослідження було обрано фасовані зразки рисової крупи, що реалізовувались у торгівельній мережі м. Харків. Були проведені дослідження показників якості рисової крупи використовуючи органолептичні та лабораторні методи. Критерієм для оцінки показників якості слугували ГОСТ 6292-93. В. процесі дослідження було встановлено, що переважна більшість показників, відповідає вимогам нормативних документів. Було виявлено відхилення за вмістом вологи, у всіх проб крім «Олімп». Відповідність всім вимогам нормативних документів встановлено у зразку фірми «Олімп».
В статье содержится информация о соответствии качества образцов крупы рисовой, которая реализуется в розничной торговле требованиям национального стандарта. Для исследования были отобраны фасованные образцы рисовой крупы с прилавков супермаркетов расположенных в г. Харькове. Были проведены исследования показателей качества рисовой крупы с применением органолептических и лабораторных методов. Материалом для исследования служили образцы круглой рисовой крупы заводской фасовки. При исследовании маркировки обращали внимание на качество нанесения краски, шрифта, достоверность информации, полноту содержания. Определение органолептических показателей проводили согласно утвержденных ГОСТов. Лабораторные исследования проводили в условиях лабораторий кафедр ветеринарносанитарной экспертизы и судебной ветеринарной медицины и эпизоотологии и ветеринарного менеджмента. Исследование маркировки показало, что все производители нанесли необходимую информацию, согласно действующим требованиям. Показатели цвета, запаха и вкуса соответствовали требованиям национальных стандартов. Лабораторные исследования качества рисовой крупы включали такие показатели: влажность, заражение и повреждение вредителями, наличие металломагнитных примесей. В процессе исследования было установлено, что преимущественное количество показателей, отвечают требованиям нормативных документов. Было обнаружено отклонения по содержанию влаги во всех образцах кроме «Олимп». В данном образце рисовой крупы показатель содержания влажности отвечал нормативным документам, а именно показатель был 15,5% как указано в ГОСТе. Соответствие всем требованиям нормативных документов установлено у образца фирмы «Олимп».
The data on the compliance of the quality of the samples of rice that is sold in the retail trade with the requirements of the national standard have been presented in the article. The packaged samples of rice were taken from the counters of the supermarkets situated in Kharkiv. The study of the indices of rice quality has been conducted with the use of organoleptic and laboratory methods. The samples of the round rice in the plant packages have been the material for the investigation. When studying the marking special attention was paid to the quality of putting the paint, font, the reliability of the information and the completeness of the content. The determination of the organoleptic parameters was conducted in accordance with the approved GOSTs (state standards). The laboratory investigations were carried out in the laboratories of the department of veterinary and sanitation inspection and forensic veterinary medicine and the department of epizootology and veterinary management. The study of the marking has shown that all the producers put the necessary information іп compliance with the requirements. The indices of color, flavor and taste met the requirements of national standards. The laboratory investigation of the rice quality included such parameters as moisture, infection and damage by pests, the presence of metal and magnetic impurities. As a result of the study it has been stated most parameters were in compliance with the requirements of the national standards. The divergences in the content of moisture were detected in all the samples except “Olimp” The value of moisture content in the above sample was in the compliance with the standard, it was 15,5 % as it is stated in the national standard. The sample from the firm “Olimp” was in the compliance with all the requirements of the normative documents.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66343
Appears in Collections:№ 35(2.1)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_35(2.1)__11.pdf46.16 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.