Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66341
Title: | Загальні принципи щодо запровадження системи простежуваності у кормових та харчових ланцюгах |
Other Titles: | Общие принцыпы при внедрении системы прослеживания в кормовых и пищевых цепочках General princopless for the introduction of the pedigree system in dodder and foods chains |
Authors: | Богатко, Н. М. |
Keywords: | система простежуваності;система НАССР;кормовий та харчовий ланцюги;безпечність;харчові продукти;корми;критерии;система прослеживания;система HACCP;кормовая и пищевая цепи;безопасность;пищевые продукты;корма;criterions;system of pedigree;system of HACCP;fodder and foods chains;safety;foods products;forage |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Харківська державна зооветеринарна академія |
Citation: | Богатко Н. М. Загальні принципи щодо запровадження системи простежуваності у кормових та харчових ланцюгах. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 35. Т. 1. Ч.2, "Ветеринарні науки". 2017. С. 34-37. |
Series/Report no.: | Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 35, Т. 1, Ч. 2 |
Abstract: | Система простежуваності - це сукупність даних та операцій, що здатні підтримувати ідентифікаційну інформацію щодо харчового продукту/корму та його компонентів по всьому харчовому ланцюгу виробництва та споживання. Система простежуваності є
технічним інструментом, що допомагає конкретній потужності з виробництва харчових
продуктів та кормів відповідати своїм визначеним цілям, та її застосовують, коли необхідно встановити походження або розташування харчового продукту /корму чи їх відповідних компонентів. Для забезпечення безпечності харчових продуктів, кормів та достовірності інформації про них, необхідно на потужностях з їх виробництва забезпечувати впровадження системи простежуваності поряд із системою НАССР, що дасть можливість запобігати обігу небезпечних, непридатних до споживання людьми та неправильно маркованих харчових продуктів та кормів для тварин. Система прослеживания — это сокупность данных и операций, что способны поддерживать идентификационную информацию относительно пищевого продукта/корма и его компонентов во всей пищевой цепочке производства и потребления. Система прослеживания является техническим инструментом, что помагает конкретному предприятию из производства пищевых продуктов и кормов отвечать своим определенным целям, а также ее применяют, когда необходимо определить происхождение или разположение пищевого продукта или кормов либо их определенных компонентов. Обеспечение операторами рынка производства безопасных пищевых продуктов для потребителей и кормов для животных — актуальный вопрос развития пощевой отрасли Украины. Это главное задание производителей всех стран, которые заботятся о здоровье нации и достойном уровне жизни граждан. Особенно это важно при вступлении Украины в мировую организацию торговки и Европейский Союз, а также при гармонизации национального законодавства согласно с международными требованиями и решением мероприятий поэтапного внедрения на предприятиях с производства пищевых продуктов и кормов системы управления безопаснотю (НАССР) и системы прослеживания. Traceability is a set of data and operations that can support food/feed identifiers and their components throughout the food production and consumption chain. The traceability system is a technical tool that helps specific food and feed production capacity to meet its identified objectives and is used when it comes to identifying the origin or location of a food or feed or their respective components. Provision of market operators for the production of safe food products for consumers and animal feed is a topical issue of the food industry development in Ukraine. This is the most important task of producers in all countries, who care about the health of the nation and the standard of living of citizens. It is especially important for Ukraine's accession to the WTO and its further accession to the European Union, as well as for the harmonization of national legislation in accordance with international requirements and the implementation of phased implementation of the HACCP system on the food and feed production facilities. Adaptation of Ukrainian legislation to the legislation of the European Unionis a priority component of the process of Ukraine's integration into the EU. One of the main directions is the health and life of humans and animals. The Law of Ukraine "On basic principles and requirements for the safety and quality of food products" states that market operators are obliged to ensure compliance with hygienic requirements for food products at all stages of their production and circulation; to develop, implement and apply on-going procedures (GMP, GHP) based on the principles of the HACCP system, as well as to provide proper training on the use of on-going procedures based on HACCP principles, those responsible for these procedures. During the production and circulation of food and feed. To ensure the safety of food and the integrity of food information, traceability, prevent the circulation of hazardous, unfit for human consumption and improperly labeled food and animal feed. Consumers are worried about the safety of food products in the world. Food manufacturers should be aware that the safety of food products depends on other members of the food chain. It is necessary to create the effectiveness of an effective mechanism for exchanging data obtained through the HACCP system, among all members of the food chain. In the EU countries, a number of initiatives to improve mandatory food safety procedures have been in troduced into the current international food law, an obligatory principle for controlling food hazards throughout the food chain from farm to table. Another basic principle of European food and feed legislation is the mandatory introduction of a "traceability system" without which it is impossible to fulfill the basic principle of preventing hazards in food and feed chains. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66341 |
Appears in Collections: | № 35(2.1) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
pzvm_2017_35(2.1)__9.pdf | 40.47 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.