Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66093
Title: | Розроблення проєкту технології сирників з використанням зеленої гречаної крупи та її упровадження у спеціалізованому цеху з виробництва напівфабрикатів |
Other Titles: | Development of a cheesecake technology project using green buckwheat and its implementation in a specialized workshop for the manufacture of semi-finished products |
Authors: | Скорик, Анастасія Олегівна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Діхтярь, Альона Миколаївна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет |
Keywords: | рослинний комплекс зеленої гречки;рослинний комплекс висівок гречаних;сир кисломолочний;сирники |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Скорик А. О. Розроблення проєкту технології сирників з використанням зеленої гречаної крупи та її упровадження у спеціалізованому цеху з виробництва напівфабрикатів: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. А. М. Діхтярь. Харків: ДБТУ, 2024. 111 с. |
Abstract: | У першому розділі досліджено сучасний стан виробництва та реалізації кулінарних виробів на основі сиру кисломолочного; здійснено аналіз рецептурного складу та технологій сирників; проаналізовано інновації в технології виробництва сирників.
У другому розділі «Організація, предмети, матеріали та методи дослідження», визначені об'єкти, матеріали й методи дослідження.
У третьому розділі розроблено технічне завдання на створення нової продукції та здійснено низку експериментальних досліджень, зокрема: досліджено хімічний склад та властивості основних рецептурних компонентів сирників з використанням зеленої гречаної крупи; досліджено вплив зовнішніх факторів на набухання рослинних комплексів гречки в різних технологічних середовищах; досліджено вплив рослинних комплексів гречки на якість модельних зразків сирників. Розроблено рецептурний склад та технологічну схему виробництва сирників «Сирники з використанням висівок гречаних» та «Сирники з використанням зеленої гречки». Визначено норми показників якості та безпечності сирників. Розроблено елементи харчової безпечності для технології сирників.
У четвертому розділі здійснено апробацію розробленої технології The first chapter examines the current state of production and sale of culinary products based on cottage cheese; analyses the recipe composition and technology of syrniki; analyses innovations in the technology of syrniki production. In the second section "Organisation, objects, materials and methods of research", the objects, materials and methods of research are defined. In the third section, the technical task for the creation of new products was developed and a number of experimental studies were carried out, in particular: the chemical composition and properties of the main recipe components of syrniki using green buckwheat were investigated; the influence of external factors on the swelling of buckwheat plant complexes in different technological environments was studied; the influence of buckwheat plant complexes on the quality of model samples of syrniki was investigated. The recipe composition and technological scheme for the production of cheesecakes "Cheesecakes with buckwheat bran" and "Cheesecakes with green buckwheat" were developed. The quality and safety standards for syrniki were determined. The elements of food safety for the technology of syrniki have been developed. In the fourth section, the developed technology was tested. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66093 |
metadata.dcterms.references: | 1. Наукові основи виробництва напівфабрикатів з сиру кисломолочного для ресторанної індустрії: монографія. Д. О. Тютюкова, Н. Г. Гринченко, П. П. Пивоваров та ін. Харків: ФОП Іванченко І.С., 2018. 110 с. 2. Горальчук А. Б., Пивоваров П. П., Гринченко О. О. Реологічні методи дослідження сировини і харчових продуктів та автоматизація розрахунків реологічних характеристик: навчальний посібник. Х.: ХДУХТ, 2006. 63 с. 3. ДСТУ 4554:2006. Сир кисломолочний. Технічні умови. К.: Держспоживстандарт України, 2007. 10 с. 4. ДСТУ 3946–2000. Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення. К.: Держспоживстандарт України, 2000. 26 с. 5. Порядок розробки і затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та борошняні кондитерські вироби в закладах ресторанного господарства. Наказ Мінекономіки України від 25.09.2000 р. № 120. 6. Bergamaschi M. et al. Cheese making in highland pastures: Milk technological properties, cream, cheese and ricotta yields, milk nutrients recovery, and products composition // Journal of dairy science. 2016. Vol. 99. № 12. Р. 9631–9646. 1 7. UNICEF Early Childhood Page. Available at: http://www.unicef.org/earlychildhood/index_40752.html. 8. Cora Best, Nicole Neufingerl, Laura van Geel, Tina van den Briel, Saskia Osendarp. The nutritional status of school-aged children: Why should we care? // Food and Nutrition Bulletin, 2010. – vol. 31, no. 3. – The United Nations University. – Р. 400-417. 9. Спосіб виробництва біфідовмісного кисломолочного сиру з функціональними властивостями: пат. 36836 Україна, МПК А23С 21/00. // Дідух Н. А.; № 200806680; заявл. 15.05.2008; опубл. 10.11.2008. 10. Мінорова А. В. Розробка технології молочно-солодового десерту функціонального призначення: автореф. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. технологія м’ясних, молочних та рибних продуктів. К., 2004. 24 с. 11. Пересічний М. І., Пересічна С. М., Розумна М. Н. Мінеральний склад чизкейків з використанням рослинної сировини // Харчова наука і технологія: науково-виробничий журнал. 2014. № 2 (27). С. 6–9. 12. Пересічна С. М., Розумна М. Н. Нутрієнтний склад чизкейків з використанням рослинної сировини // Міжнародна наукова конференція, присвячена 130-річчю Національного університету харчових технологій «Нові ідеї в харчовій науці – нові продукти харчовій промисловості» 13–17 жовтня 2014 року. К.: НУХТ. С. 636. 13. Лялик А. Т. Розробка та дослідження кисломолочного продукту –сиркова паста з лляною олією під час зберігання // Науковий вісник ЛНУВМБС ім. С. З. Гжицького, 2015. Т. 17. № 1 (61). Ч. 4. С. 55–60. 14. Дуденко Н. В., Павлоцька Л. Ф., Коваленко В. О. Наукові основи технології та системного використання харчових продуктів оздоровчої дії для різних верств населення: монографія. Х.: ХДУХТ, 2015. 274 с. 15. Золовська О. В. Розробка технологій молочно-рослинних десертів профілактичного призначення: дис. … канд. техн. наук. Одеса: ОНАХТ, 2013. 186 с. 16. Shirashoji N., Jaeggi J. J., Lucey J. A. Effect of trisodium citrate concentration and cooking time on the physicochemical properties of pasteurized process cheese // Journal of dairy science. 2006. Vol. 89. Iss. 1. Р. 15–28. 17. Guzmán-González M., Morais F., Amigo L. Influence of skimmed milk concentrate replacement by dry dairy products in a low-fat settype yoghurt model system. Use of caseinates, co-precipitate and blended dairy powders // Journal of the Science of Food and Agriculture. 2000. Vol. 80. Iss. 4. Р. 433–438. 18. World Health Organization. Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Report of a WHO Expert Committee. World Health Organ Tech Rep Ser 1995; 854: 1-452. 19. World Health Organization. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. World Health Organ Tech Rep Ser. – 2003; 916:i–viii, 1-149. 20. B. de Benoist, McLean E., Egli I., Cogswell M. Worldwide prevalence of anaemia 1993-2005: WHO Global Database on Anemia. Geneva and Atlanta, Ga, USA: World Health Organization and Centers for Disease Control and Prevention, 2008. 21. Lam R. S. H., Nickerson M. T. Food proteins: a review on their emulsifying properties using a structure-function approach // Food chemistry. 2013. Vol. 141. № 2. Р. 975–984. 22. Sommer A., Davidson F.R. Assessment and control of vitamin A deficiency: The Annecy Accords. J Nutr 2002; 132:2845S-50S. 23. Allen L., B. de Benoist, Dary O., Hurrell R. Guidelines on food fortification with micronutrients. Geneva: World Health Organization/Food and Agriculture Organization, 2006. 24. Golub M.S., Keen C.L., Gershwin M.E., Hendrickx A.G. Developmental zinc deficiency and behavior. J Nutr 1995; 125:2263S-71S. 25. Няньковський С.Л. Динаміка стану здоров’я школярів в Україні за даними анкетного опитування / С.Л. Няньковський, М.С. Яцула, О.С. Няньковська, А.В. Титуса // Здоровье ребенка. – 2018. – Т. 13, № 5. –С. 425-431. 26. Наукові основи виробництва напівфабрикатів з сиру кисломолочного для Н 34 ресторанної індустрії : монографія / Д. О. Тютюкова, Н. Г. Гринченко, П. П. Пивоваров, О. О. Гринченко, О. Ю. Рябець, Р. В. Плотнікова. – Х. : ФОП Іванченко, 2018. – 110 с. 27. Пасiчнюк І.П. Вплив нутритивного забезпечення та харчової поведінки на фізичний розвиток школярів у міський та сільській місцевостях //Автореф. дис. к. мед. н. – Львів, 2018. – 18 с. 28. Бєлкін JI. Досвід країн світу з організації дитячого харчування / JI.Бєлкін // Практика управління закладом освіти. - 2009. - № 12. - С. 45 - 50. 29. Педан В.Б. Щодо негативних тенденцій дитячого харчування / В.Б. Педан, О.Г. Шадрін, Р.В. Марушко, T.JI. Марушко // Современная педиатрия 4(26). -2009.- С. 15-18. 30. Федоренко В.І. Гігієнічна оцінка середньодобового набору продуктів молодших школярів /В.І. Федоренко, Н.В. Москвяк //Гігієна населених місць. - Вип. 49. - Київ, 2007. - С.353-357. 31. Шкуро В.В. Особливості харчування дітей молодшого шкільного віку у навчальних закладах різного типу / Шкуро В.В., Парац A.M. // ENVIRONMENT & НЕАГТН. - С.26-30. 32. McGowan L. Healthy feeding habits: efficacy results from a clusterrandomized, controlled exploratory trial of a novel, habit based intervention with parents / L.Mc Gowan, LJ.Cooke, B.Gardner // Am J Clin Nutr. – 2013. – V.98 (3). – P. 769-77. 33. Ventura AK. Early influences on the development of food preferences / AK Ventura, J.Worobey // Curr Biol. – 2013. — V.23 (9). – P. 401 34. Sylvetsky AC. Youth understanding of healthy eating and obesity: a focus group study / AC Sylvetsky, M.Hennink, D.Comeau, et al. // J Obes. – 2013/ — V.6. – P.702. 35. RavensSieberer U. Generic healthrelated quality of life assessment in children and adolescents: methodological considerations / U. Ravens Sieberer, M. Erhart, N. Wille et al. // Pharmacoeconomics. – 2006. — Vol. 24, №12. – P. 1199-1220. 36. Пивоваров П. П., Гринченко О. О. та ін. Технологічний експеримент у галузі: лабораторний практикум. Х.: ХДУХТ, 2008. 68 с. 37. ДСТУ 3946–2000. Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення. К.: Держспоживстандарт України, 2000. 26 с. 38. Сафонова О. Н., Перцевой Ф. В., Гринченко О. А. и др. Системные исследования технологий переработки продуктов питания. Харьков: ХГУПТ, 2000. 200 с. 39. Кислий В. М. Організація наукових досліджень: навчальний посібник. Суми: Університетська книга, 2011. 224 с. 40. Власова Н. О., Гросул В. А., Мслушова I. Ю. Економіка та організація інноваційної діяльності: навч. посібник. Харків: ХДУХТ, 2010. 309 с. 41. Краснокутська Н. С., Алтухова І. О. Сучасні підходи до визначення сутності ефективність діяльності підприємств // Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2007. Вип. 1 (3). С. 148–154. 42. Методичні рекомендації з комерціалізації розробок, створених в результаті науково-технічної діяльності. URL: http://do.gendocs.ru/docs/index–203203.html. 43. Про порядок розробки та затвердження технологічної документації на фірмові блюда, кулінарні і борошняні кондитерські вироби на підприємствах ресторанного господарства: наказ № 210. URL: http://www.zakon.rada.gov.ua. 44. Cтратегія інноваційного розвитку України на 2010–2020 роки в умовах глобалізаційних викликів / за заг. ред. проф. Полохала В. І. URL: http://kno.rada.gov.ua 45. Реструктуризація промисловості України у процесі посткризового відновлення / за редакцією к.е.н., с.н.с., засл. економіста України Жаліла Я. А. К.: НІСД, 2011. 54 с. 46. . Gary Dean Reif. Factors Affecting the B-Vitamin Content of Cottage Cheese / Gary Dean Reif. – Lincoln, Nebraska, 2019. – 52 с. – URL: https://docviewer.yandex.ru/view/ (дата обращения : 15.05.2019). 47. Buckwheat Seed Milling Fractions / K. J. Steadman, M. S. Burgoon, B. A. Lewis [and others]. // Journal of Cereal Science. – 2015. – Т. 33, № 3. – C. 271–278. |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_B_463_181z-22b-stn-2-01_Skoryk_A_O.pdf Restricted Access | 2.7 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.