Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66091
Title: | Розроблення проєкту комплексного закладу ресторанного господарства слобожанської кухні «Корчма» у м. Черкаси |
Other Titles: | Development of a project for a combined restaurant of Slobozhanska cuisine “Korchma” in Cherkasy |
Authors: | Шабрат, Яна Сергіївна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Чорна, Ніна Вікторівна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії |
Keywords: | етнічний, ресторан;кулішна;літній майданчик;технологічний процес;площа;об’ємно-планувальні рішення;компоновка;просторове зонування;ethnic;restaurant;kulishna;summer playground;technological process;area;spatial planning solutions;layout;spatial zoning |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Шабрат Я. С. Розроблення проєкту комплексного закладу ресторанного господарства слобожанської кухні «Корчма» у м. Черкаси: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Н. В. Чорна. Харків: ДБТУ, 2024. 111 с. |
Abstract: | Аналіз сучасного стану ринку закладів ресторанної індустрії дозволив виявити позитивні тенденції розвитку ресторанного господарства в Україні. Незважаючи на загальну тенденцію зниження кількості закладів, слід відзначити великі перспективи розвитку сфери ресторанного бізнесу, особливо для етнічних ресторанних мереж за рахунок неповної насиченості ринку, що стосується на сьогодні дуже популярної української кухні. Обґрунтовано доцільність та актуальність проєктування етнічних закладів ресторанного господарства на сучасному ринку України. Сформульована місія закладу, обрано місце будівництва майбутнього закладу – етнічного ресторану української кухні з кулішною та літнім майданчиком «Корчма» у м. Черкаси. Визначено режим роботи, методи обслуговування, умови технічного функціонування закладу. Розроблена базисно-проектна технологічна програма закладу, підібрано сучасне технологічне устаткування та розраховано площі виробничих, складських, адміністративно-побутових та технічних приміщень. Визначено основні об'ємно-планувальні рішення закладу, що проектується. Здійснено просторове зонування будівлі на зони обслуговування, виробничу зону та зону складських приміщень, а також адміністративно-побутових та технічних приміщень. Заклад, що проєктується, планується розмістити у 2-хповерховій окремо розташованій будівлі. Прийняті компонувальні та об’ємно-планувальні рішення є оптимальними та відповідають, як вимогам нормативних документів, так і вимогам програм-передумов системи НАССР. Аналіз сучасного стану ринку закладів ресторанної індустрії дозволив виявити позитивні тенденції розвитку ресторанного господарства в Україні. Незважаючи на загальну тенденцію зниження кількості закладів, слід відзначити великі перспективи розвитку сфери ресторанного бізнесу, особливо для етнічних ресторанних мереж за рахунок неповної насиченості ринку, що стосується на сьогодні дуже популярної української кухні. Обґрунтовано доцільність та актуальність проєктування етнічних закладів ресторанного господарства на сучасному ринку України. Сформульована місія закладу, обрано місце будівництва майбутнього закладу – етнічного ресторану української кухні з кулішною та літнім майданчиком «Корчма» у м. Черкаси. Визначено режим роботи, методи обслуговування, умови технічного функціонування закладу. Розроблена базисно-проектна технологічна програма закладу, підібрано сучасне технологічне устаткування та розраховано площі виробничих, складських, адміністративно-побутових та технічних приміщень. Визначено основні об'ємно-планувальні рішення закладу, що проектується. Здійснено просторове зонування будівлі на зони обслуговування, виробничу зону та зону складських приміщень, а також адміністративно-побутових та технічних приміщень. Заклад, що проєктується, планується розмістити у 2-хповерховій окремо розташованій будівлі. Прийняті компонувальні та об’ємно-планувальні рішення є оптимальними та відповідають, як вимогам нормативних документів, так і вимогам програм-передумов системи НАССР. The analysis of the current state of the restaurant industry market allowed us to identify positive trends in the development of the restaurant industry in Ukraine. Despite the general trend of a decrease in the number of establishments, it should be noted that there are great prospects for the development of the restaurant business, especially for ethnic restaurant chains due to the incomplete saturation of the market, which concerns the currently very popular Ukrainian cuisine. The expediency and relevance of designing ethnic restaurant establishments in the modern market of Ukraine is justified. The institution's mission was formulated, the place of construction of the future institution was chosen - an ethnic restaurant of Ukrainian cuisine with a clubhouse and a summer playground "Korchma" in the city of Cherkasy. The mode of operation, methods of maintenance, and conditions of technical functioning of the institution are defined. The basic design technological program of the institution was developed, modern technological equipment was selected and the areas of production, warehouse, administrative and technical premises were calculated. The main volume-planning decisions of the facility being designed have been determined. Spatial zoning of the building was carried out into service areas, production area and warehouse area, as well as administrative, domestic, and technical premises. The planned facility is planned to be located in a 2-story detached building. The adopted layout and volume-planning solutions are optimal and meet both the requirements of regulatory documents and the requirements of the prerequisite programs of the HACCP system. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66091 |
metadata.dcterms.references: | 1. Гапоненко Г.І., Євтушенко О.В., Шамара І.М., Холодок В.Д. Основні тенденції розвитку ресторанного господарства України в сучасних умовах / Вісник ХНУ імені В.Н. Каразіна. Серія «Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм», Вип. 14, 2021. С. 132-141. 2. Сереветна К.В. Перспективи розвитку ресторанного бізнесу в Україні // Матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. «Стратегічні перспективи туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні: теорія, практика та інновації розвитку» (м. Умань, 30-31.10.2019 р.). Умань: Візаві, 2019. С. 50-52. 3. Лалабєкян В.А., Тімченко О.Д. Сучасні формати ресторанного бізнесу України. URL: https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/13078/1/Aktualni%20 problemi%20ta%20perspektivi%20rozvitku%20Ukrayini_2022_188-190.pdf 4. Скавронська І.В. Пріоритетні напрямки розвитку ресторанної справи України в контексті світового досвіду. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/skavronska2.htm. 5. Алєшугіна Н.О., Зеленська О.О. Тенденції та перспективи розвитку ринку ресторанних послуг м. Чернігів // Науковий вісник ЧДІЕУ. Серія: Економіка. 2022. 1(13). С. 92-98. 6. Державний комітет статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua. 7. Аналіз ринку громадського харчування (HoReCa, кейтеринг, а також харчування на АЗС). URL: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/analiz-rynkaobshestvennogo-pitaniya-horeca-kejtering-takzhepitaniena-azs. 8. Кривонос А. Ресторанний бізнес в Україні: підсумки та прогнози. URL: http://fbc.net.ua/video/9551/. 9. Ринок ресторанного бізнесу України. URL: http://poglyad.com/blog-4/post437. 10. Веремеєва Т. Криза і ресторанний бізнес: Як виживають ресторатори в Україні. URL: http://realt.aviso.ua/uk/news?id=25572aeb-631e-4e22-9a3ecb5f3914b4b1. 11. Гастрономічний туризм –відпочинок для гурманів. URL: http://mustang.lviv.ua/archives/862#.VMDXjoHK6rQ.86 12. Гурман-тур: где лучше всего готовят в Украине. URL: http://hotels24.ua/news 13. Дослідження загальних тенденцій ринку ресторанного господарства України. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/49323. 14. Сорока Л., Иваненко И. Диагностика текущего состояния и тенденций развития предприятий ресторанного хозяйства в Украине URL: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/56-60_31.pdf. 15. Ресторанний бізнес. Виживання в епоху Covid. URL: https://bizrating.com.ua/20/articles/1328/index.html. 16. Кучечук Л. В., Подлепіна П. О. Аналіз сучасного стану ресторанного господарства України та перспективи його розвитку в умовах пандемії СOVID-19 // Бізнесінформ. №9, 2021. С. 139-144. 17. Леонова Б. Б., Ярмолюк Д. І. Ресторанний бізнес в Україні: сучасність та перспективи. URL: https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2022/12/270.pdf/ 18. Балацька Н. Ю. Ресторанний бізнес в умовах пандемії коронавірусу: проблеми та напрями трансформації моделей розвитку. Інфраструктура ринку. 2020. Вип. 42. С. 117–122. 19. Галасюк С. С. Основні тенденції розвитку ресторанного бізнесу у світі / С. С. Галасюк, Ю. М. Перетятко // Основні тенденції розвитку ресторанного бізнесу у світі // Економічні проблеми сучасності та концепція сталого розвитку держави та регіонів: матеріали міжнар. наук.-практ. конф. 17-18.10.2021. Одеса : ЦЕДР, 2014. 20. Сідина Л. П. Перспективи розвитку готельноресторанної індустрії україни: теорія, практика, інновації розвитку // Інвестиції: практика та досвід, № 5/2019. С. 58-62. 21. Івасишина Н. В. Розвиток ресторанного господарства в Україні // Вісник КНЛУ. Серія Історія, економіка, філософія. Випуск 28. 2023. С. 60-65. 22. . Галасюк С.С., Перетятко Ю.М. Основні тенденції розвитку ресторанного бізнесу у світі. Економічні проблеми сучасності та концепція сталого розвитку держави та регіонів : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. 17-18.10.2014. Одеса : ЦЕДР, 2014. 225 с. 23. Івашина Л. Л., Душка О. В. Сучасний стан розвитку ресторанного господарства в місті Черкаси // Матеріали ХІІ Міжнар.ї наук.-практ. конф. «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання» : 18‒19 березня 2021 р, м. Черкаси : Т. 2. Черкаси : ЧДТУ, 2021. С. 32-34. 24. TripAdvisor. URL: http://www.tripadvisor.com. 25. ДБН В.2.2-25:2009. Будинки і споруди. Підприємства харчування (заклади ресторанного господарства). Вводяться вперше; чинні від 2010-09-01. Київ : Мінрегіонбуд України, 2010. 83 с. 26. Черевко О.І., Крайнюк Л.Н., Касілова Л.О., Крутовий Ж.А, Манєлова Л.Д., Чорна Н.В., Тихенко А.Ю. Технологічне проектування підприємств харчування. Харків : ХДУХТ, 2005. 295 с. 27. Закон України Про місцеве самоврядування в Україні URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%. 28. Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 №219 «Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства». URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02. 29. Приказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 3 січня 2003 р. № 2 «Про затвердження Рекомендованих норм технічного оснащення закладів громадського харчування» URL: http://uainfo.biz/legal/basefe/ua-cmefir.htm. 30. ДБН В.1.1.7:2016. Пожежна безпека об’єктів будівництва. Загальні вимоги. URL: https://dbn.co.ua/load/normativy/dbn/1-1-0-88. 31. Кваліфікаційна робота здобувачів ступеня вищої освіти бакалавр: настанови до виконання та захисту : навчально-методичний посібник для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії» денної та заочної форми навчання / Держ. біотехн. ун-т ; Уклад. О. О. Гринченко, М. Б. Колеснікова, С. Л. Юрченко, Н. В. Чорна. Харків: ДБТУ, 2024. 147 с |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_B_463_181z-22b-stn-2-01_Shabrat_YA_S.pdf Restricted Access | 5.68 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.