Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65994
Title: | Динаміка активності ферментів гліколізу в постнатальному онтогенезі бройлерів |
Other Titles: | Динамика активности ферментов гликолиза в постнатальном онтогенезе бройлеров Dinamics in enzyme of glicolisis in postnatal ontogenesis broilers |
Authors: | Приходченко, В. О. Денисова, О. М. Гладка, Н. І. Бондаренко, Т. А. Якименко, Т. І. |
Keywords: | м'язи;гліколіз;альдогаза;фосфофруктокіназа;мышцы;гликолиз;альдолаза;фосфофруктокиназа;muscies;glycolis;aldolase;phostofofruktokinise |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Харківська державна зооветеринарна академія |
Citation: | Приходченко В. О., Денисова О. М., Гладка Н. І., Бондаренко Т. А., Якименко Т. І. Динаміка активності ферментів гліколізу в постнатальному онтогенезі бройлерів. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 34. Ч.2, "Ветеринарні науки". 2017. С. 97-100. |
Series/Report no.: | Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 34, Ч. 2 |
Abstract: | Досліджено вікові зміни активності ферментів аліколізу (фосфофруктокінази та альдолази) в гомогенаті білих і червоних м'язів курчат-бройлерів в процесі розвитку до 45 діб. Установлено, що активність досліджених ферментів збільшується. Активність ферментів в білих м'язах була вища, ніж в червоних. При исследовании течения процессов гликолиза в белых и красных мышцах цыплят-бройлеров установлено постепенное увеличение активности ферментов гликолиза до 35 суток выращивания у цыплят контрольной группы. Показано, что активность ФФК и альдолазы в белых мышцах выше, чем в красных. Biopower processes underlying the growth, development and productivity of farm animals. Anaerobic oxidation occurs most commonly in the muscles, which often consist of conditions in which there is a need for immediate mobilization of energy in large quantities without proper support in this time of tissue oxygen. Glycolysis is a major source of energy in cells. Each oxidized under anaerobic conditions the molecule of glucose in the cells formed by two molecules of ATP. Glycolysis occurs and one that way, but the properties of homologous enzymes in the body or in different types of cells of various types can vary significantly. These diggerences are caused by specific cell differentiation and regulation of glycolysis. In the study of processes of glycolysis in red and white muscle of broiller chickens found a gradual increase in the activity of enzymes of glycolysis to 35 days in growing chickens in the control group. It was established that the activity of FFK and white muscle aldolase higher than the Reds. In red muscles well developed system of respiratory enzymes as the main source of energy for ATP resynthesis reactions are tissue respiration. In relatively inactive (white) skeletal muscle, containing little myoglobin and cytochrome important for ATP resynthesis plays glycolysis and free nefosforyluyuche oxidation substrates. The value of basal metabolism during the growth of chickens gradually reduced. Adult body becomes more sensitive to lack of oxygen. With increasing respiration rate decreases many tissues (myocardium, brain, kidney, etc.). Reduced intensity, not only oxidation, but phosphorylation in cells reduces the number of mitochondria, which limits macroergic form compounds. Together with the reduction of tissue respiration in some tissues increases the intensity of the reactions of glcolisis, including the muscles activated oxidation stage pentose phosphate pathway and decreases its intensity neokysnyuvalnoho stage. Estavlished pattern of changes in the activity of enzymes of glycplysis in the muscles of broillers in rhe development process, which is important for understanding the molecular mechanisms of improving the energy metabolism of poultry. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65994 |
Appears in Collections: | № 34(2) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
pzvm_2017_34(2)__22.pdf | 621.16 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.