Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65774
Title: | Розроблення проєкту технології напоїв типу «холодний чай» та їх упровадження у кав'ярні |
Other Titles: | Development of the cold tea beverage technology project and their implementation in coffee shops |
Authors: | Калашник, Марія Юріївна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Юрченко, Світлана Леонідівна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії |
Keywords: | напої;холодний чай;чайний лист;чай;пряно-ароматична сировина;напівфабрикат;рецептура;технологія;безпечність;beverages;iced tea;tea leaf;tea;spicy and aromatic raw materials;semi-finished product;recipe;technology;safety |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Калашник М. Ю. Розроблення проєкту технології напоїв типу «холодний чай» та їх упровадження у кав'ярні: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. С. Л. Юрченко. Харків: ДБТУ, 2024. 78 с. |
Abstract: | У першому розділі представлено характеристику сучасного стану ринку функціональних напоїв, здійснено аналіз рецептурного складу та технології напоїв з використанням чаю в закладах ресторанної індустрії. Зазначено інновації в обраному напрямі дослідження.
У другому розділі представлено об’єкти, предмети та методи дослідження. Надано схему проведення дослідження.
У третьому розділі зазначено результати дослідження з розроблення технології напоїв типу «холодний чай» з використанням пряно-ароматичної сировини (квітів липи серцелистої, листя м’яти водяної та листя меліси) та зеленого чаю. Розроблено три рецептури напоїв «Зелений чай», «Бадьорість» та «Дракон». Представлено органолептичну характеристику напоїв, зазначено їх харчову та енергетичну цінність. Здійснено нормування показників якості та безпечності розробки.
Впровадження результатів дослідження представлено в четвертому розділі. Здійснено відпрацювання рецептур напоїв та розроблено технологічні карти на нову продукцію. The first chapter describes the current state of the functional beverage market, analyzes the recipe composition and technology of drinks using tea in the restaurant industry. The innovations in the chosen research area are also noted. The second section presents the objects, subjects and methods of the study. The scheme of the study is provided. The third section describes the results of the study on the development of technology for iced tea drinks using spicy and aromatic raw materials (heart-leaved linden flowers, water mint leaves, and lemon balm leaves) and green tea. Three formulations of drinks "Green tea", "Vigor" and "Dragon" were developed. The organoleptic characteristics of the beverages are presented, their nutritional and energy value is indicated. The standardization of quality and safety indicators of the development is carried out. The implementation of the research results is presented in the fourth section. Beverage recipes were developed and technological maps for new products were developed. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65774 |
metadata.dcterms.references: | 1. Лялик Анастасія, Криськова Лариса, Кравчук Лариса. Концепція фун кціональних харчових продуктів. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/22113/2/SPHNP_2017_Lialyk_A The_concept_of_functional_114-115.pdf. 2. Аналіз ринку напоїв в Україні. 2023 рік. URL: https://pro consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-napitkov-v-ukraine-2023-god. 3. ТОП-10 брендів квасу 2023. URL: https://uba.top/kvass/. 4. Смузі в Європі. URL: http://www.foodsmarket.info. 5. Функціональні напої. URL: http://www.springwise.com. 6. Функціональна вода «Aquarte». URL: https://vitmark.com/all products/aquarte/#:~:text. 7. Шалимінов О.В. Збірник рецептур національних страв та кулінарних виробів. К.А.С.К., 2000. 848 с. 8. Яким буває чай. URL: https://ekava.com.ua/ua/kakim-byvaet-chaj. 9. Види чаю. URL: https://ekava.com.ua/ua/kakim-byvaet-chaj. 10. Види ароматизації чаю. URL: https://t-coffee.com.ua/articles/vidi aromatizacii-chaja. 11. Гніцевич В. А., Коршунова Г. Ф., Федотова Н. А. Технологія напоїв: навч. посіб. Донецьк: ДонНУЕТ, 2013. 312 с. 12. Види чаю. URL: http://www.zeremonia. uа/sort.html. 13. Види чаю. URL: https://coffee-ucc.com/ua/pro-kavu-ta-chay/vydy-chayu 14. Бровко О.Г., Булгакова О.В., Гордієнко Г.С. Товарознавство. Продо вольчі товари: навчальний посібник. К.: Кондор, 2010. - 730 с. 15. Паска М., Млинко О. Технологічні аспекти використання функціона льних напоїв у ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2023. № 52. 16. Концепції функціональних напоїв з натуральної сировини презен тують на Drinktec 2022. URL: https://techdrinks.info/kontseptsiyi funktsionalnyh-napoyiv-z-naturalnoyi-syrovyny-na-drinktec-2022/. 17. Тищенко В. І., Божко Н. В. Аналіз сучасних трендів у виробництві безалкогольних напоїв із використанням нетрадиційної рослинної сирови ни. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2023. №1. С. 114-124. 18. Завгородня В. М. Функціональні напої спрямованої дії на основі на туральної сировини. Вісник ЛТЕУ. Технічні науки, 2009. № 11. С. 30-34. 19. Косоголова, Л., Гаркава, К., Яблонська, К. Розробка ферментованого напою функціонального призначення на основі рослинної сировини. Збірник тез доповідей Ⅴ міжнародної науково-технічної конференції “Стан і перспекти ви харчової науки та промисловості”, 11-12 жовтня 2019 року. Тернопіль, 2019. С. 140. 20. Самілик М., Демидова Є. Використання нетрадиційної сировини у технології виробництва йогурту. Ресторанний і готельний консалтинг. Іннова ції. 2022. № 5(2). С. 281-291. 21. Коберник І. В. Обґрунтування вибору лікарської рослинної сировини при виробництві безалкогольних напоїв тонізуючої дії на основі зеленого чаю. Науковий журнал «ΛΌГOΣ. Мистецтво наукової думки». 2018, №1. С.75-78. 22. Борзіловський Є. І. Дикорослі лікарські рослини флори УРСР. К.: Здоровье, 1996. 123 с. 23. Розробка та оформлення технологічних карт на нову та фірмову кулі нарну продукцію / Л.М. Крайнюк, Л.О. Касілова та ін. Харків: ХДАТОХ, 2002. 40 с. 24. Ощипок І.М. Аналіз і стратегія покращення харчового статусу насе лення України. Підприємництво і торгівля. 2021. №3. С.24-27. 25. Мікронутрієнтна нестача. шляхи збагачення традиційних харчових продуктів. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/a530e2f1-096e-4ed1-b13a-db9e245c61da/content. 26. Іванов С.В., Сімахіна Г.О., Науменко Н.В. Технологія оздоровчих ха рчових продуктів. К, 2015. 399 с. 27. Вітряк O. П., Ткаченко Л. В.Пряно-ароматична сировина в технології. десертів і напоїв оздоровчого спрямування. URL: https://www.google.com. 28. Таблиця хімічного складу та енергетичної цінності продуктів харчу вання. URL: https://znaimo.gov.ua/tablytsia-khimichnoho-skladu-ta-enerhetychnoi tsinnosti-deiakykh-produktiv-kharchuvannia. 29. Як правильно зберігати чай. URL: https://kavaza.com.ua/articles/yak pravilno-zberigati-chay. |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_B_463_181z-22b-stn-2-01_Kalašnik_M_Û.pdf Restricted Access | 2.66 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.