Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65766
Title: | Проект реконструкції приміщень будівлі кінотеатру в комплексний заклад ресторанного господарства у м. Черкаси |
Other Titles: | The project of reconstruction of the premises of the cinema building into a complex restaurant establishment in Cherkasy. |
Authors: | Білик (Копилець), Надія Петрівна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Чорна, Ніна Вікторівна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії |
Keywords: | комплексний заклад;ресторан;кафе;кафетерій;кулінарний маркет;літній майданчик;реконструкція;функціональні приміщення;просторове зонування;довжина маршрутних переміщень |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Білик (Копилець) Н. П. Проект реконструкції приміщень будівлі кінотеатру в комплексний заклад ресторанного господарства у м. Черкаси: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Н. В. Чорна. Харків: ДБТУ, 2024. 119 с. |
Abstract: | Сучасна індустрія ресторанного бізнесу постійно поширюється та видозмінюється під впливом різних факторів внутрішнього та зовнішнього середовища. Аудиторія відвідувачів ресторанів низького й середнього рівня перевищує аудиторію дорогих ресторанів. Найважливішим фактором при виборі ресторану, є його кухня. Ресторан національної кухні є для відвідувача своєрідним вікном в іншу культуру, тому ринок етнічних ресторацій продовжує розвиватися.
Встановлено доцільність реконструкції будівлі у комплексний заклад ресторанного господарства, що містить в собі ресторан на 50 місць, кафе на 36 місць з літньою верандою на 14 місць та кулінарний маркет на 2 робочих місця у м. Черкаси. Заклад, що проектується, може успішно зайняти популярну нішу етнічних ресторанів і буде спеціалізуватися на виробництві та реалізації страв європейських національних страв. В роботі розроблено базисно-проектну технологічну програму закладу, розраховано та підібрано технологічне устаткування, визначено площі виробничих, складських, адміністративно-побутових та технічних приміщень. Проаналізовано об'ємно-планувальні рішення закладу. Здійснено просторове зонування будівлі на зони обслуговування, виробничу зону та зону складських приміщень, а також адміністративно-побутових та технічних приміщень, що дозволило оптимізувати процес компонування. Обґрунтовано вибір оптимальних рішень для інженерних систем функціонування закладу. З метою оцінити ефективність компонувальних рішень у закладі, що проектується, дослідили довжину маршрутних переміщень офіціантів та встановили, що довжина шляху, яку проходить офіціант за зміну не потребує мінімізації, а прийняті компонувальні та об’ємно-планувальні рішення є оптимальними. The modern industry of the restaurant business is constantly expanding and changing under the influence of various factors of the internal and external environment. The audience of visitors to low- and medium-level restaurants exceeds the audience of expensive restaurants. The most important factor when choosing a restaurant is its cuisine. A restaurant of national cuisine is for the visitor a kind of window into another culture, therefore the market of ethnic restaurants continues to develop. The expediency of the reconstruction of the building into a complex restaurant establishment, which includes a restaurant for 50 seats, a cafe for 36 seats with a summer veranda for 14 seats and a culinary market for 2 workplaces in the city of Cherkasy, has been established. The planned establishment can successfully take up the popular niche of ethnic restaurants and will specialize in the production and sale of dishes of European national dishes. In the work, the basic design technological program of the institution was developed, the technological equipment was calculated and selected, the areas of production, warehouse, administrative and technical premises were determined. The volume-planning decisions of the institution were analyzed. Spatial zoning of the building was carried out into service areas, production area and warehouse area, as well as administrative, domestic, and technical premises, which made it possible to optimize the layout process. The choice of optimal solutions for the engineering systems of the institution's functioning is substantiated. In order to evaluate the effectiveness of layout decisions in the facility being designed, the length of route movements of waiters was investigated and it was established that the length of the journey that a waiter takes per shift does not need to be minimized, and the adopted layout and volume-planning decisions are optimal. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65766 |
metadata.dcterms.references: | 1. Гірняк Л.І., Глагола В.А. Сучасний стан, перспективи та тенденції розвит ку ресторанного господарства в Україні. Економіка та управління підприємства ми. 2018.№16. С. 71-76. 2. Ресторанне господарство в сучасних умовах. Основні напрями розвитку/ URL : http://tourlib.net/books_ukr/arhipov1.htm. 3. Статистичний щорічник України за 2018 р. URL : http://ukrstat.org. 4. Статистичний бюлетень «Мережа підприємств роздрібної торгівлі та рес торанного господарства». URL : http://ukrstat.org. 5. Іванік О. Л. Тенденції розвитку ресторанного бізнесу України. URL : http://www.rusnauka.com/14_APSN_2008/Economics/32215.doc.htm. 6. Галасюк С.С. Основні тенденції розвитку ресторанного бізнесу у світі / С.С. Галасюк, Ю.М. Перетятко // Основні тенденції розвитку ресторанного бізнесу у світі // Економічні проблеми сучасності та концепція сталого розвитку держави та регіонів: матеріали міжнар. наук.-практ. конф. 17-18.10.2014. Одеса: ЦЕДР, 2014. 7. Оцінка туристично-рекреаційного потенціалу регіону: монографія / за заг. ред. В. Г. Герасименка. Одеса, ОНЕУ, 2016. 262 с. 8. Назвали середній чек українців у ресторанах. URL : https://gazeta.ua/articles/economics/_nazvali-serednij-chek-ukrayinciv-u-restoranah/758205. 9. Гастрономічний туризм – відпочинок для гурманів. URL : http://mustang.lviv.ua/archives/862#.VMDXjoHK6rQ. 10. Мережа роздрібної торгівлі та ресторанного господарства за 2014-2019 рр. URL : http://www.ukrstat.gov.ua/. 11. Шикіна О.В. Сучасні тенденції функціонування ресторанного бізнесу // Матеріали круглого столу «Розвиток сталого туризму: виклики і можливості для туристичного та готельно-ресторанного бізнесу» (м. Одеса, 19 квітня 2021 р.) Оде са: ОНЕУ, 2021. 146 с. С.135-140. 12. Кривонос А. Ресторанний бізнес в Україні: підсумки та прогнози. URL: http://fbc.net.ua/video/9551/. 13. Загірова М.С. Сучасні форми підприємств ресторанного господарства // Молодий вчений. 2020. №16(306). С.237-239. 14. Оцінка ризиків (метод аналогій, аналіз чутливості, аналіз сценаріїв, ме тод монте-карло, експертні методи). URL : http://referat-ok.com.ua/ekonomichna teoriya/ocinka-rizikiv-metod-analogii-analiz-chutlivosti-analiz-scenarijiv-metod-monte karlo-ekspertni-metodi. 15. ДБН В.2.2-25:2009. Будинки і споруди. Підприємства харчування (закла ди ресторанного господарства). Вводяться вперше; чинні від 2010-09-01. Київ: Мі нрегіонбуд України, 2010. 83 с. 16. Новий формат на ресторанному ринку. URL : http://www.restoranoff.ru/actual/hottopics/ originalnye_idei. 17. Закон України Про місцеве самоврядування в Україні. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%D1%80. 18. Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції Украї ни від 24.07.2002 №219 «Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства». URL : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02. 19. Коваленко Л.О. Фінансовий менеджмент / Коваленко Л.О., Ремньова Л.М.Київ : Знання, 2010. 485 с. 20. О. І. Черевко Технологічне проектування підприємств харчування / О.І. Черевко, Л.Н. Крайнюк, Л.О. Касілова, Ж.А. Крутовий, Л.Д. Манєлова, Н.В. Чорна, А.Ю. Тихенко. Харків : РВВ ХДУХТ, 2005. 295 с. 21. Приказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції Укра їни від 3 січня 2003 р. № 2 «Про затвердження Рекомендованих норм технічного оснащення закладів громадського харчування». URL : http://ua info.biz/legal/basefe/ua-cmefir.htm. 22. ДБН В.1.1-7:2016 «Пожежна безпека об’єктів будівництва. Загальні ви моги». URL: http://otipb.at.ua/load/zatverdzheno_dbn_v_1_1_7_2016_pozhezhna_bezpeka_ob_ektiv_budivnictva_zagalni_vimogi/7-1-0-5232. 23. Кравченко В.С., Саблій Л.А., Давидчук В.І., Кравченко Н.В Інженерне об ладнання будівель. Київ: Видавничий дім Професіонал, 2008. 480 с. 24. ДБН В.2.5-74:2013 Водопостачання зовнішні мережі та споруди Основні положення проектування. URL: http://specteh.dn.ua/images/stories/normativnye_dokumenty/dbn_v_2_5_74_2013_vodopostachannja_zovnshn_merezh_ta_sporudi.pdf. 25. ДБН В.2.5-64:2012 Внутрішній водопровід та каналізація. URL : http://dbn.at.ua/load/normativy/dbn/1-1-0-1059. 26. ДБН В.2.5-67:2013 Опалення, вентиляція та кондиціонування. URL : http://dnaop.com/html/32609/doc-%D0%94%D0%91%D0%9D_%D0%92.2.5-67_2013. 27. ДБН В.2.5-23:2010 Інженерне обладнання будинків і споруд. Проекту вання електрообладнання об'єктів цивільного призначення. URL : http://old.minregion.gov.ua/attachments/files/bydivnitstvo/ texnichne-regulyuvannya/normuvannja/25_23_2010_UKR.pdf. 28. ДБН В.2.5-78.11.01-2003 /МВС України Інженерне обладнання будинків і споруд. Системи сигналізації охоронного призначення. URL : http://document.ua/inzhenerne-obladnannja-budinkiv-i-sporud_-sistemi-signalizac nor796.html. 29. Мисяк І. М., Діжак В. В., Степась М. В. (2023). Оцінка ефективності реа льних інвестиційних проектів. Scientific Notes of Lviv University of Business and Law, (37), 277-283. Retrieved from https://nzlubp.org.ua/index.php/journal/article/view/858. 30. Мамотенко Д. Ю. Оцінка ефективності інвестиційних проектів / Д. Ю. Мамотенко // Вісник Национального университета «Львовская политехника». 2008. № 628 : Проблемы экономики и управления. С. 209–216.. 31. Жуков В. В. Методичні підходи до оцінки привабливості інвестиційних проектів // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Вип. 13, частина 1. 2017. С. 100-105. 32. Гринченко О. О. Організація, виконання та захист кваліфікаційної робо ти здобувачів ступеня вищої освіти бакалавр : навч. посібник / О. О. Гринченко, П. П. Пивоваров, М. Б. Колеснікова, С. Л. Юрченко, Н. В. Чорна, Б. Б. Ботштейн, О. Ю. Нагорний. – Х. : ХДУХТ, 2017. – 115 с. |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_B_463_181z-22b-stn-2-01_Bilyk -Kopylets_N_P.pdf Restricted Access | 6.27 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.