Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65758
Title: Розроблення проєкту технології других страв з риби для шкільного харчування
Other Titles: Development of a project for the technology of second courses from fish for school meals
Authors: Шевченко, Марк Артемович
metadata.dc.contributor.advisor: Пивоваров, Євген Павлович
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії
Keywords: реформа шкільного харчування;крупа манна екструдована;пудінг з риби;school nutrition reform;extruded semolina;fish pudding
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Шевченко М. А. Розроблення проєкту технології других страв з риби для шкільного харчування: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Є. П. Пивоваров. Харків: ДБТУ, 2024. 55 с.
Abstract: У першому розділі наведено результати аналіз шкільного харчування, з урахуванням шкільної реформи, узагальнено класифікацію та характеристику за асортиментом та технологією посічених виробів з риби для шкільного харчування. У другому розділі наведено характеристику сировини, яка використовується в роботі. Обрано сучасні методи досліджень, методики та їх лабораторне забезпечення. Складено план теоретичних, експериментальних та практичних робіт. В третьому розділі розроблено рецептурний склад та технологію виробництва пудингів рибних із овочевими наповнювачами. Виходячи з технологічних відпрацювань, дегустації та експериментальних досліджень, нами запропоновано технологію виробництва двох видів пудингів: пудинг на основі фаршу з минтаю із додаванням тертої свіжої моркви та дрібно подрібненої петрушки, із вмістом крупи манної екструдованної – 16%; пудинг на основі фаршу з окуня морського із додаванням дрібно подрібненого шпинату, із вмістом крупи манної екструдованної – 14%; В четвертому розділі проведено впровадження технології, шляхом розроблення технологічних карток, акту дегустації.
The explanatory note consists of an introduction, 4 chapters, conclusions, a list of references, which contains 20 sources, as well as appendices. The material of the explanatory note to the qualification work is given on page 55. typewritten text, contains 12 tables and 9 figures. The first section presents the results of the analysis of school meals, taking into account the school reform, the classification and characteristics of chopped fish products for school meals are summarized by assortment and technology. The second chapter describes the characteristics of the raw materials used in the work. Modern research methods, techniques and their laboratory support were chosen. A plan of theoretical, experimental and practical work has been drawn up. In the third chapter, the recipe composition and production technology of fish puddings with vegetable fillings are developed. Based on technological tests, tasting and experimental research, we have proposed a technology for the production of two types of puddings: a pudding based on minced pollock with the addition of grated fresh carrots and finely chopped parsley, with the content of extruded semolina - 16%; pudding based on minced sea bass with the addition of finely chopped spinach, with the content of extruded semolina - 14%; In the fourth chapter, the implementation of the technology was carried out by developing technological cards and the act of tasting.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65758
metadata.dcterms.references: 1. Постанова КМУ №305 ві д 24 березня 2021року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та ві дпочинку». 2. Наказ МОЗ Украї ни №2205 ві д 25 вересня 2020 року «Про затвер дження Сані тарного регламенту для закладі в загальної середньої освіти». 3. Олена Зеленська: Реформа шкі льного харчування не лише про ї жу, вона й про вмі ння допомагати і взаємодіяти [ Електронний ресурс] / Ре жим досту пу: htt ps:// www. presi dent. gov. ua/ ne ws/ olena-zelenska-refor ma-shkil nogo harchuvannya-ne-lishe-pro-y-84465 (дата звернення 26. 02. 2024р.) 4. Користь риби в дитячому харчуванні [Електронний ресурс] / Ре жим доступу: htt ps://aquafar m. com. ua/aquafar m- bl og/ryba/ dit y/ ( дата звернення 27. 02. 2024р.) 5. Риба є неаз мі нною для розумового розвитку ді тей [ Електронний ре сурс] / Ре жим доступу: htt ps://harchi.info/ bl ogs/san-ayt-j/ryba-ye-neza mi nnoyu-dlya rozumovogo-rozvyt ku- ditey (дата звернення 27. 02. 2024р.) 6. Клопотенко Є. В. Збірник рецептур страв для харчування дітей шкі ль ного ві ку в організованих осві тні х та оздоровчих закладах. - Льві в. Лі топис. -2019 7. Ді трі х, І. . (2023). Використання гарбуза при виробництві котлет риб них дитячих. Техні чні науки та технології, (1 (31), 105- 116. htt ps://doi. org/ 10. 25140/ 2411- 5363-2023-1( 31)-105-116 8. Prell, Hillevi, Christina Ber g, and Lena Jonsson. " Why don’t adol escents eat fish? Fact ors i nfluenci ng fish consumpti on i n school." Scandi navi an Journal of Nutrition 46. 4 (2002): 184-191. 9. Pa war, P. P., et al. "St andardisati on of reci pe for fish cutlet product from fresh wat er fish Catla ( Catla catla)." European Journal of Experi ment al Bi ol ogy 2. 6 (2012): 2043-2048. 10. Fal asconi, Luca, et al. "Food waste in school cateri ng: An Italian case st udy. " Sust ai nability 7. 11 (2015): 147-149. 11. Приготування страв з риби та морепродукті в [ Електронний ресурс] / Ре жим доступу: https://znai mo. gov. ua/pr yhot uvanni a-strav-z-ryby-ta- morepr odukti v(дата звернення 28. 02. 2024р.) 12. AC GROUP, LTD Крупа манна екструдована [ Електронний ресурс] / Ре жим доступу: https://ac-group. all. biz/uk/ krupa-ekstrudovana- manna-g703592 (дата звернення 07. 05. 2024р.) 13. Розрахунок ві дсотків втрат сировини [Електронний ресурс] / Ре жим доступу: htt ps://joi nposter. com/ ua/ post/vi dhody-produkti v ( дата звернення 22. 05. 2024р.) 14. Методичні рекомендації щодо обла штування харчоблокі в у закладах загальної середньої освіти Електронний ресурс] / Ре жим доступу: znai mo: Плат форма про здорове шкі льне харчування - КАЛЬКУЛЯТОР ОБЛАДНАННЯ ( дата звернення 01. 06. 2024р.) 15. FEDOROVA, Di na, Oksana VI TRI AK, and Tetiana MARTSYN. " Харчу вання в закладах освіти: впровадження систем НАССР. " Commodities· and· markets 47. 3 (2023): 53-64. 16. Кравченко, Анастасія. " УПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕ МИ НАССР В З А КЛАДИ ОСВІ ТИ. " " Вересень" 1. 96 (2023). 17. Носко, Юлі я Миколаї вна. " Організаці я харчування в нові й украї нські й школі." The 1 st Internati onal scientific and practical conf erence ‘‘Eurasi an scientific discussi ons’’( February 13-15, 2022) Barca Acade my Publishi ng, Barcel ona, Spai n. 2022. 582 p.. 2022. 18. Свистун, Т. В., and А. С. Лянна. " Дослі дження ринку громадського харчування Украї ни на прикладі організації харчування школярі в. " Економі ка ха рчової промисловості 9, Вип. 1 (2017): 21-24. 19. Пе шук, Людмила Василі вна, et al. " Продукти для шкі льного харчу вання. " (2008). 20. Заремський, Д. А., В. В. Юшкова, and О. М. Горобець. " ПІ ДВИЩЕН НЯ ПОКАЗ НИКІ В ЖИТТЄДІ ЯЛЬНОСТІ УЧНІ В СТАР ШИХ КЛАСІ В ВНАСЛІ ДОК ОРГАНІ ЗАЦІЇ РАЦІ ОНАЛЬНОГО МЕН Ю В УМОВАХ РЕФОР МУВАННЯ ШКІ ЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ. " Редакці йна колегія: 266.
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_B_463_181z-20b-4-01_Shevchenko_ M_A.pdf
  Restricted Access
1.87 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.