Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65755
Назва: Термінальні крури та їх використання у промисловому свинарстві
Інші назви: Терминальные хряки и их использования в промышленном свиноводстве
Terminal boars and their use in industrial pig farming
Автори: Курусь, І. І.
Науковий керівник : Барановський, Д. І.
Ключові слова: термінальні кнури;гібриди;м'ясна продуктивність;гетерозис;генотип;терминальные хряки;гибриды;мясная продуктивность;гетерозис;генотип;terminal boars;hybrids;meat productivity;heterosis;genotype
Дата публікації: 2017
Видавництво: Харківська державна зооветеринарна академія
Бібліографічний опис: Курусь І. І. Термінальні кнури та їх використання у промисловому свинарстві. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 33. Ч.1, "Сільськогосподарські науки"; наук. кер. Д. І. Барановський. 2017. С. 145-149.
Серія/номер: Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 33, Ч. 1
Короткий огляд (реферат): Свинарство володіє великими потенційними можливостями в ефективному нарощуванні м'ясних ресурсів завдяки короткому виробничому циклу, швидкому обігу коштів, удосконаленій організації технологій годівлі, утримання та розведення тварин. Цінні господарськи корисні ознаки свиней гарантують їх перевагу у виробництві м'яса порівняно з іншими видами сільськогосподарських тварин. Тому не випадково у країнах з розвиненим тваринництвом (Данія, ФРН, Нідерланди, Угорщина) зростання виробництва м'яса має місце головним чином за рахунок інтенсивного розвитку свинарства. Нині в Україні використовуються вітчизняні та зарубіжні породи свиней. Більшість з них добре пристосована до місцевих умов годівлі, утримання, має високу продуктивність. В середньому по всіх генотипах свиней вік досягнення живої маси 100 кг сягає 170-195 днів при середньодобових приростах 650-850 г і витраті кормів на І кг приросту живої маси 3,6-4,1 корм. од. Для господарств різних категорій розроблена селекційно-технологічна система виробництва свинини, що базується на поєднанні роботи племінного і товарного свинарства з широким впровадженням методів схрещування і гібридизації. Ці методи обумовлюють гетерозисний ефект, що сприяє підвищенню продуктивності свиней на 10-15 % порівняно з чистопородними тваринами.
Свиноводство обладает большими возможностями в эффективном наращивании мясных ресурсов благодаря короткому производственному циклу, быстрому обороту средств, усовершенствованной организации технологий кормления, содержания и разведения животных. Ценные хозяйственнополезные признаки свиней гарантируют их преимущество в производстве мяса по сравнению с другими видами сельскохозяйственных животных. Поэтому не случайно в странах с развитым животноводством (Дания, ФРГ, Нидерланды, Венгрия) рост производства мяса имеет место главным образом за счет интенсивного развития свиноводства. Сейчас в Украине используются отечественные и зарубежные породы свиней. Большинство из них хорошо приспособлены к местным условиям кормления, содержания, имеют высокую продуктивность. В среднем по всем генотипам свиней возраст достижения живой массы 100 кг достигается в 170-195 дней при среднесуточных приростах 650-850 г и расходе кормов на 1 кг прироста живой массы 3,6-4,1 корм. ед. Для хозяйств различных категорий разработана селекционно-технологическая система производства свинины, основанный на сочетании работы племенного и товарного свиноводства с широким внедрением методов скрещивания и гибридизации. Эти методы обусловливают гетерозисный эффект, что способствует повышению продуктивности свиней на 10-15% по сравнению с чистопородными животными.
Pigs have great potential to effectively increase meal resources thanks to a short production cycle, rapid circulation of funds, and improved organization of feeding, rearing and animal breeding techniques. Valuable economic signs of pigs guarantee their superiority in the production of meat compared with other types of farm animals. Therefore, it is no coincidence that in countries with developed livestock breeding (Denmark, Germany, the Netherlands, Hungary), the increase in meat production is mainly due to the intensive development of pig farming. Nowadays domestic and foreign breeds of pigs are used in Ukraine. Most of them are well adapted to local conditions of feeding, keeping, and have high productivity. On average, in all genotypes of pigs, the age of reaching a live weight of 100 kg reaches 170-195 days with an average daily increment of 650- 850 g рег 1 kg of live weight gain and the consumption of 3.6-4.1 pounds of feeding units. For farms of different categories, a breeding and technological system of pork production has been developed based on a combination of pedigree and commercial pig breeding with the wide introduction of cross-breeding and hybridization methods. These methods result in a heterosis effect, which contributes to an increase in the productivity of pigs by 10-15% compared to pure-bred animals.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65755
Розташовується у зібраннях:№ 33(1)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
pzvm_2017_33(1)__19.pdf944.72 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.