Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65755
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorБарановський, Д. І.-
dc.contributor.authorКурусь, І. І.-
dc.date.accessioned2025-05-02T08:28:33Z-
dc.date.available2025-05-02T08:28:33Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationКурусь І. І. Термінальні кнури та їх використання у промисловому свинарстві. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 33. Ч.1, "Сільськогосподарські науки"; наук. кер. Д. І. Барановський. 2017. С. 145-149.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65755-
dc.description.abstractСвинарство володіє великими потенційними можливостями в ефективному нарощуванні м'ясних ресурсів завдяки короткому виробничому циклу, швидкому обігу коштів, удосконаленій організації технологій годівлі, утримання та розведення тварин. Цінні господарськи корисні ознаки свиней гарантують їх перевагу у виробництві м'яса порівняно з іншими видами сільськогосподарських тварин. Тому не випадково у країнах з розвиненим тваринництвом (Данія, ФРН, Нідерланди, Угорщина) зростання виробництва м'яса має місце головним чином за рахунок інтенсивного розвитку свинарства. Нині в Україні використовуються вітчизняні та зарубіжні породи свиней. Більшість з них добре пристосована до місцевих умов годівлі, утримання, має високу продуктивність. В середньому по всіх генотипах свиней вік досягнення живої маси 100 кг сягає 170-195 днів при середньодобових приростах 650-850 г і витраті кормів на І кг приросту живої маси 3,6-4,1 корм. од. Для господарств різних категорій розроблена селекційно-технологічна система виробництва свинини, що базується на поєднанні роботи племінного і товарного свинарства з широким впровадженням методів схрещування і гібридизації. Ці методи обумовлюють гетерозисний ефект, що сприяє підвищенню продуктивності свиней на 10-15 % порівняно з чистопородними тваринами.uk_UA
dc.description.abstractСвиноводство обладает большими возможностями в эффективном наращивании мясных ресурсов благодаря короткому производственному циклу, быстрому обороту средств, усовершенствованной организации технологий кормления, содержания и разведения животных. Ценные хозяйственнополезные признаки свиней гарантируют их преимущество в производстве мяса по сравнению с другими видами сельскохозяйственных животных. Поэтому не случайно в странах с развитым животноводством (Дания, ФРГ, Нидерланды, Венгрия) рост производства мяса имеет место главным образом за счет интенсивного развития свиноводства. Сейчас в Украине используются отечественные и зарубежные породы свиней. Большинство из них хорошо приспособлены к местным условиям кормления, содержания, имеют высокую продуктивность. В среднем по всем генотипам свиней возраст достижения живой массы 100 кг достигается в 170-195 дней при среднесуточных приростах 650-850 г и расходе кормов на 1 кг прироста живой массы 3,6-4,1 корм. ед. Для хозяйств различных категорий разработана селекционно-технологическая система производства свинины, основанный на сочетании работы племенного и товарного свиноводства с широким внедрением методов скрещивания и гибридизации. Эти методы обусловливают гетерозисный эффект, что способствует повышению продуктивности свиней на 10-15% по сравнению с чистопородными животными.uk_UA
dc.description.abstractPigs have great potential to effectively increase meal resources thanks to a short production cycle, rapid circulation of funds, and improved organization of feeding, rearing and animal breeding techniques. Valuable economic signs of pigs guarantee their superiority in the production of meat compared with other types of farm animals. Therefore, it is no coincidence that in countries with developed livestock breeding (Denmark, Germany, the Netherlands, Hungary), the increase in meat production is mainly due to the intensive development of pig farming. Nowadays domestic and foreign breeds of pigs are used in Ukraine. Most of them are well adapted to local conditions of feeding, keeping, and have high productivity. On average, in all genotypes of pigs, the age of reaching a live weight of 100 kg reaches 170-195 days with an average daily increment of 650- 850 g рег 1 kg of live weight gain and the consumption of 3.6-4.1 pounds of feeding units. For farms of different categories, a breeding and technological system of pork production has been developed based on a combination of pedigree and commercial pig breeding with the wide introduction of cross-breeding and hybridization methods. These methods result in a heterosis effect, which contributes to an increase in the productivity of pigs by 10-15% compared to pure-bred animals.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UA
dc.relation.ispartofseriesПроблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 33, Ч. 1-
dc.subjectтермінальні кнуриuk_UA
dc.subjectгібридиuk_UA
dc.subjectм'ясна продуктивністьuk_UA
dc.subjectгетерозисuk_UA
dc.subjectгенотипuk_UA
dc.subjectтерминальные хрякиuk_UA
dc.subjectгибридыuk_UA
dc.subjectмясная продуктивностьuk_UA
dc.subjectгетерозисuk_UA
dc.subjectгенотипuk_UA
dc.subjectterminal boarsuk_UA
dc.subjecthybridsuk_UA
dc.subjectmeat productivityuk_UA
dc.subjectheterosisuk_UA
dc.subjectgenotypeuk_UA
dc.titleТермінальні крури та їх використання у промисловому свинарствіuk_UA
dc.title.alternativeТерминальные хряки и их использования в промышленном свиноводствеuk_UA
dc.title.alternativeTerminal boars and their use in industrial pig farminguk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 33(1)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_33(1)__19.pdf944.72 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.