Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65692
Title: | Середньодобове надходження й виділення жирних кислот загальних ліпідів та продуктивні ознаки корів за наявності в їх раціоні кавового шламу |
Other Titles: | Среднесуточное поступление и выделение жирных кислот общих липидов и продуктивных признаков коров при наличии в их рационе кофейого шлама Avegage daily receipts and release fatty acids total lipids and productive cows sings in the presence coffee in their diet slurry |
Authors: | Романчук, А. С. |
Keywords: | кавовий шлам;кислотнодетергентна клітковина;мікробіальний білок;азотовмісні сполуки;амінний азот;білковий азот;азот аміаку;загальний азот;корови;продуктивність;раціон;кофейный шлам;кислотнодетергентная клетчатка;микробиальный белок;азотсодержащие соединения;аминный азот;белковый азот;азот аммиака;общий азот;коровы;производительность;рацион;липиды;кислоты;coffee sludge;acid detergent fiber;microbial protein;nitrogencontaining compounds;amino nitrogen;protein nitrogen;nitrogen;ammonia;total nitrogen;cows;productivity;diet;lipid;acid |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Харківська державна зооветеринарна академія |
Citation: | Романчук А. С. Середньодобове надходження й виділення жирних кислот загальних ліпідів та продуктивні ознаки корів за наявності в їх раціоні кавового шламу. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 33. Ч.1, "Сільськогосподарські науки". 2017. С. 55-65. |
Series/Report no.: | Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 33, Ч. 1 |
Abstract: | Біохімічні механізми впливу наявного в раціоні у літній
період кавового шламу на обмінні процеси в організмі та продуктивні показники корів є маловивченими. Мета роботи полягала в дослідженні обмінних процесів азотовмісних сполук у рідкому вмістимому рубця, молочної продуктивності й складу молока корів за наявності кавового шламу в
раціоні у літній період. Вищий рівень клітковини одержали за рахунок додавання до раціону корів кавового шламу. Коровам у складі комбікорму
згодовували кавовий шлам у кількості 8 i 16 %. Встановлено, що середньодобово з кормами в організм корів, яким разом з молодою злаково-бобовою
травою та комбікормом згодовували кавовий шлам надходило на 4,2 i 11,2
% більше нейтральнодетергентної і 4,5 і 12,2 % кислотнодетергентної
клітковини. Згодовування коровам кавового шламу приводить до зменшення концентрації азоту аміаку та амінного азоту в їх рідкому вмістимому
рубця незалежно від часу по відношенню до початку годівлі. При цьому,
кількість білкового азоту в рубцевій рідині дослідних корів збільшувалася
на 10-й годині від початку годівлі, а загального — на 7-10-й. У результаті
згодовування молодої трави, комбікорму та кавового шламу у корів підвищуються середньодобові надої молока. Одночасно в молоці дослідних корів
збільшується вміст білка, жиру та лактози. Найбільш виражений вплив
на обмінні процеси азотовмісних сполук у рубці та продуктивні показники
корів справляє додаткове згодовування коровам разом з молодою злаковобобовою травою та комбікормом, кавового шламу в кількості 16 % від
маси комбікорму. Биохимические механизмы влияния содержащегося в рационе в летний период кофейного шлама на обменные процессы в организме и продуктивные показатели коров являются малоизученными. Цель работы заключалась в исследовании обменных процессов азотсодержащих соединений в жидком содержимом рубца, молочной продуктивности и состава молока коров при наличии кофейного шлама в рационе в летний период. Высокий уровень клетчатки получили за счет добавления в рацион коров кофейного шлама. Коровам в составе комбикорма скармливали кофейный шлам в количестве 8 и 16 %. Установлено, что среднесуточно с кормами в организм коров, которым вместе с молодой злаково-бобовой травой и комбикормом скармливали кофейный шлам поступало на 4,2 и 11,2 % больше нейтральнодетергентнои и 4,5 и 12,2 % кислотнодетергентнои клетчатки. Скармливания коровам кофейного шлама приводит к уменьшению концентрации азота аммиака и аминного азота в их жидком содержимом рубца независимо от времени по отношению к началу кормления. При этом, количество белкового азота в рубцовой жидкости исследовательских коров увеличиволась на 10-Й час от начала кормления, a общего - на 7-10-й. В результате скармливания молодой травы, комбикорма и кофейного шлама у коров повышаются среднесуточные надои молока. Одновременно в молоке исследовательских коров увеличивается содержание белка, жира и лактозы. Наиболее выраженное влияние на обменные процессы азотсодержащих соединений в рубце и продуктивные показатели коров производит дополнительное скармливание коровам вместе с молодой злаково-бобовой травой и комбикормом, кофейного шлама в количестве 16 % от массы комбикорма. The biochemical mechanisms of action available in the diet in the summer of coffee sludge on metabolic processes in the body and productive performance of cows are poorly understood. The purpose of the study was to metabolism of nitrogenous compounds in liquid capacious rumen, milk production and composition of milk cows in the presence of the coffee slurry in the diet in the summer. Higher levels of fat obtained by the addition to the diet of cows coffee sludge. Cows fed feed consisting of coffee slurry in an amount of 8 and 16 %. Established that the average daily feed of cows in the body, which together with the young grasses and legumes and forage fed coffee sludge reported in 4.2 and 11.2 % more neutral detergent and 4.5 and 12.2 % acid detergent fiber. Feeding cows coffee sludge results in reduction of nitrogen ammonia and amino nitrogen in their liquid roomy scar regardless of time relative to the start of feeding. Thus, the amount of protein nitrogen in the rumen fluid of cows increased research at the 10th hour from the start of feeding, and general — to 7—10th. As a result of feeding the young grass, fodder and coffee sludge cows increased average daily milk yield. At the same time research in the milk of cows increased protein, fat and lactose. The most pronounced effect on the metabolism of nitrogenous compounds in the rumen of cows and productive performance makes extra feeding cows with young grasses and legumes and forage, coffee slurry in an amount of 16 % by weight of feed. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65692 |
Appears in Collections: | № 33(1) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
pzvm_2017_33(1)__8.pdf | 2.37 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.