Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65692
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorРоманчук, А. С.-
dc.date.accessioned2025-04-30T10:55:43Z-
dc.date.available2025-04-30T10:55:43Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationРоманчук А. С. Середньодобове надходження й виділення жирних кислот загальних ліпідів та продуктивні ознаки корів за наявності в їх раціоні кавового шламу. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 33. Ч.1, "Сільськогосподарські науки". 2017. С. 55-65.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65692-
dc.description.abstractБіохімічні механізми впливу наявного в раціоні у літній період кавового шламу на обмінні процеси в організмі та продуктивні показники корів є маловивченими. Мета роботи полягала в дослідженні обмінних процесів азотовмісних сполук у рідкому вмістимому рубця, молочної продуктивності й складу молока корів за наявності кавового шламу в раціоні у літній період. Вищий рівень клітковини одержали за рахунок додавання до раціону корів кавового шламу. Коровам у складі комбікорму згодовували кавовий шлам у кількості 8 i 16 %. Встановлено, що середньодобово з кормами в організм корів, яким разом з молодою злаково-бобовою травою та комбікормом згодовували кавовий шлам надходило на 4,2 i 11,2 % більше нейтральнодетергентної і 4,5 і 12,2 % кислотнодетергентної клітковини. Згодовування коровам кавового шламу приводить до зменшення концентрації азоту аміаку та амінного азоту в їх рідкому вмістимому рубця незалежно від часу по відношенню до початку годівлі. При цьому, кількість білкового азоту в рубцевій рідині дослідних корів збільшувалася на 10-й годині від початку годівлі, а загального — на 7-10-й. У результаті згодовування молодої трави, комбікорму та кавового шламу у корів підвищуються середньодобові надої молока. Одночасно в молоці дослідних корів збільшується вміст білка, жиру та лактози. Найбільш виражений вплив на обмінні процеси азотовмісних сполук у рубці та продуктивні показники корів справляє додаткове згодовування коровам разом з молодою злаковобобовою травою та комбікормом, кавового шламу в кількості 16 % від маси комбікорму.uk_UA
dc.description.abstractБиохимические механизмы влияния содержащегося в рационе в летний период кофейного шлама на обменные процессы в организме и продуктивные показатели коров являются малоизученными. Цель работы заключалась в исследовании обменных процессов азотсодержащих соединений в жидком содержимом рубца, молочной продуктивности и состава молока коров при наличии кофейного шлама в рационе в летний период. Высокий уровень клетчатки получили за счет добавления в рацион коров кофейного шлама. Коровам в составе комбикорма скармливали кофейный шлам в количестве 8 и 16 %. Установлено, что среднесуточно с кормами в организм коров, которым вместе с молодой злаково-бобовой травой и комбикормом скармливали кофейный шлам поступало на 4,2 и 11,2 % больше нейтральнодетергентнои и 4,5 и 12,2 % кислотнодетергентнои клетчатки. Скармливания коровам кофейного шлама приводит к уменьшению концентрации азота аммиака и аминного азота в их жидком содержимом рубца независимо от времени по отношению к началу кормления. При этом, количество белкового азота в рубцовой жидкости исследовательских коров увеличиволась на 10-Й час от начала кормления, a общего - на 7-10-й. В результате скармливания молодой травы, комбикорма и кофейного шлама у коров повышаются среднесуточные надои молока. Одновременно в молоке исследовательских коров увеличивается содержание белка, жира и лактозы. Наиболее выраженное влияние на обменные процессы азотсодержащих соединений в рубце и продуктивные показатели коров производит дополнительное скармливание коровам вместе с молодой злаково-бобовой травой и комбикормом, кофейного шлама в количестве 16 % от массы комбикорма.uk_UA
dc.description.abstractThe biochemical mechanisms of action available in the diet in the summer of coffee sludge on metabolic processes in the body and productive performance of cows are poorly understood. The purpose of the study was to metabolism of nitrogenous compounds in liquid capacious rumen, milk production and composition of milk cows in the presence of the coffee slurry in the diet in the summer. Higher levels of fat obtained by the addition to the diet of cows coffee sludge. Cows fed feed consisting of coffee slurry in an amount of 8 and 16 %. Established that the average daily feed of cows in the body, which together with the young grasses and legumes and forage fed coffee sludge reported in 4.2 and 11.2 % more neutral detergent and 4.5 and 12.2 % acid detergent fiber. Feeding cows coffee sludge results in reduction of nitrogen ammonia and amino nitrogen in their liquid roomy scar regardless of time relative to the start of feeding. Thus, the amount of protein nitrogen in the rumen fluid of cows increased research at the 10th hour from the start of feeding, and general — to 7—10th. As a result of feeding the young grass, fodder and coffee sludge cows increased average daily milk yield. At the same time research in the milk of cows increased protein, fat and lactose. The most pronounced effect on the metabolism of nitrogenous compounds in the rumen of cows and productive performance makes extra feeding cows with young grasses and legumes and forage, coffee slurry in an amount of 16 % by weight of feed.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UA
dc.relation.ispartofseriesПроблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 33, Ч. 1-
dc.subjectкавовий шламuk_UA
dc.subjectкислотнодетергентна клітковинаuk_UA
dc.subjectмікробіальний білокuk_UA
dc.subjectазотовмісні сполукиuk_UA
dc.subjectамінний азотuk_UA
dc.subjectбілковий азотuk_UA
dc.subjectазот аміакуuk_UA
dc.subjectзагальний азотuk_UA
dc.subjectкоровиuk_UA
dc.subjectпродуктивністьuk_UA
dc.subjectраціонuk_UA
dc.subjectкофейный шламuk_UA
dc.subjectкислотнодетергентная клетчаткаuk_UA
dc.subjectмикробиальный белокuk_UA
dc.subjectазотсодержащие соединенияuk_UA
dc.subjectаминный азотuk_UA
dc.subjectбелковый азотuk_UA
dc.subjectазот аммиакаuk_UA
dc.subjectобщий азотuk_UA
dc.subjectкоровыuk_UA
dc.subjectпроизводительностьuk_UA
dc.subjectрационuk_UA
dc.subjectлипидыuk_UA
dc.subjectкислотыuk_UA
dc.subjectcoffee sludgeuk_UA
dc.subjectacid detergent fiberuk_UA
dc.subjectmicrobial proteinuk_UA
dc.subjectnitrogencontaining compoundsuk_UA
dc.subjectamino nitrogenuk_UA
dc.subjectprotein nitrogenuk_UA
dc.subjectnitrogenuk_UA
dc.subjectammoniauk_UA
dc.subjecttotal nitrogenuk_UA
dc.subjectcowsuk_UA
dc.subjectproductivityuk_UA
dc.subjectdietuk_UA
dc.subjectlipiduk_UA
dc.subjectaciduk_UA
dc.titleСередньодобове надходження й виділення жирних кислот загальних ліпідів та продуктивні ознаки корів за наявності в їх раціоні кавового шламуuk_UA
dc.title.alternativeСреднесуточное поступление и выделение жирных кислот общих липидов и продуктивных признаков коров при наличии в их рационе кофейого шламаuk_UA
dc.title.alternativeAvegage daily receipts and release fatty acids total lipids and productive cows sings in the presence coffee in their diet slurryuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 33(1)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_33(1)__8.pdf2.37 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.