Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65676
Title: Сучасний стан та деякі перспективи інтексифікації виробництва молока (організаційно-технологічний аспект)
Other Titles: Современное состояние и некоторые перспективы интенсификации производства молока
Current state and some prospects of milk production intensification
Authors: Барановський, Д. І.
Маменко, О. М.
Зандарян, В. А.
Keywords: скотарство;молочна галузь;молоко;корови;молочні комплекси;комфорт;прибуток;скотоводство;молочная отрасль;молоко;коровы;молочные комплексы;комфорт;прибыль;cattle breeding;milk industry;milk;cows;dairy units;comfort;profit
Issue Date: 2017
Publisher: Харківська державна зооветеринарна академія
Citation: Барановський Д. І., Маменко О. М., Зандарян В. А. Сучасний стан та деякі перспективи інтенсифікації виробництва молока (організаційно-технологічний аспект). Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 33. Ч.1, "Сільськогосподарські науки". 2017. С. 10-20.
Series/Report no.: Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 33, Ч. 1
Abstract: Викладено короткий аналіз стану молочної галузі скотарства; причин, що стримують інтенсифікацію виробництва молока та забезпечення його високої якості; факторів, що зумовлюють вартість та конкурентоздатність молока, виробленого у різних за потужністю і рівнем механізації а також автоматизації виробничих процесів на сільськогосподарських підприємствах, у фермерських господарствах та селянських подвір'ях. Наведено принципи сталого сільськогосподарського виробництва на базі автоматизації молочних ферм і комплексів, створення необхідних умов роботи працівників галузі, комфортних умов для тварин, злагоди з навколишнім середовищем та високої кваліфікації кадрів.
Одной из наиболее острых и сложных проблем в АПК Украины является обеспечение потребностей населения молоком, так как его производство на фермах Украины основывается на устаревших технологиях. Возрождение отрасли животноводства связано в первую очередь с интенсификацией производства, а это, прежде всего, с внедрением прогрессивной технологии, которая бы обеспечивала рост производительности труда при одновременном увеличении объёмов производства молока и улучшения его качества, повышении всех экономических показателей. Многолетними исследованиями в ГП «ОХ Кутузовка», ГП «ОХ Готаровка», ПрАТ «ПЗ Червоный Велетень» Харьковской, ГП «ОХ Пасична» Хмельницкой, «Агро-Союз» Днепропетровской, «Агроэкология» Полтавской областыи и в других, установлено, что характерными особенностями промышленной технологии молока и определяющими факторами эффективности является глубокая специализация и концентрация производства, равномерный выход продукции в течение года, четкая поточность технологических процессов, наличие оптимизированных систем: воспроизводство и выращивание высокопродуктивного скота, обеспечение его кормами, беспривязное содержание и физиологически обоснованное использование скотопоголовья, получение, обработка и реализация продукции, ветеринарно-санитарные мероприятия, научная организация и стимулонаправленная оплата труда и т. д. Эти составные обеспечили прогресс молочного скотоводства, но он коснулся 37,9-43,6% от общего объёма производства молока, однако осуществлялся он на протяжении 5-10 лет. Другие предприятия по производству молока практически не прогрессируют, но это не значит, что они не могут производить продукцию, если им будет оказано соотвествующее содействие в плане модернизации произвлдственных мощностей, улучшения генетического потенциала животных, льготного кредитования, использования потенциальных возможностей интеграции и кооперации и другие производствостимулирующие мероприятия.
One of the most challenging and vexed problems of the Ukrainian agribusiness consists in meeting the population's demands for milk as the milk production at Ukrainian frams is based on the outdated technologies. The cattle industry revival is primarily related with production intensification which is, in turn, dependent on implementation of a progressive technology to ensure labour productivity growth with a concurrent increase in milk production volumes and improvement of its quality, increase of all economic indicators. The multi-year researches at the state-owned enterprise "Kutuzovka Research Farm", "Gontarovka Research Farm", Private Joint-Stock Company "Chervonyi Velenten Stud Farm" in the Kharkiv Region, state-owned enterprise "Pasichna Research Farm" of Khmelnytskyi Region, "Agro-Soyuz" of Dnipropetrovsk Region, "Agroekologiya" of Poltava Region etc. have specified the characteristic features of industial milk technology and critical efficiency factors to be extensive production specialization and concentration, even product yield within the year, clear production procasses stream-lining; availability of the optimized systems: highly productive cattle reproduction and breeding, provision with feeds, loafing and physiologically justified use of cattle number; output, processing and sale of products; veterinary and sanitary arrangements; scientific organization and stimulating labour remuneration etc. These constituents have ensured the dairy cattle breeding progress, how-ever, it covered 37,9-43,6% of the total milk production volume through it was observed to take place within 5-10 years. Other milk production eterprises have been barely making progress, but it doesn't mean they are incapable of product manufacture if not appropriately assisted in terms of production capacities modernization, improvement of cattle genetic potential, concessional lending, use of potential integration and cooperation opportunities, and other production stimulating arrangements.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65676
Appears in Collections:№ 33(1)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_33(1)__3.pdf2.52 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.