Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65676
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБарановський, Д. І.-
dc.contributor.authorМаменко, О. М.-
dc.contributor.authorЗандарян, В. А.-
dc.date.accessioned2025-04-30T07:23:35Z-
dc.date.available2025-04-30T07:23:35Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationБарановський Д. І., Маменко О. М., Зандарян В. А. Сучасний стан та деякі перспективи інтенсифікації виробництва молока (організаційно-технологічний аспект). Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 33. Ч.1, "Сільськогосподарські науки". 2017. С. 10-20.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65676-
dc.description.abstractВикладено короткий аналіз стану молочної галузі скотарства; причин, що стримують інтенсифікацію виробництва молока та забезпечення його високої якості; факторів, що зумовлюють вартість та конкурентоздатність молока, виробленого у різних за потужністю і рівнем механізації а також автоматизації виробничих процесів на сільськогосподарських підприємствах, у фермерських господарствах та селянських подвір'ях. Наведено принципи сталого сільськогосподарського виробництва на базі автоматизації молочних ферм і комплексів, створення необхідних умов роботи працівників галузі, комфортних умов для тварин, злагоди з навколишнім середовищем та високої кваліфікації кадрів.uk_UA
dc.description.abstractОдной из наиболее острых и сложных проблем в АПК Украины является обеспечение потребностей населения молоком, так как его производство на фермах Украины основывается на устаревших технологиях. Возрождение отрасли животноводства связано в первую очередь с интенсификацией производства, а это, прежде всего, с внедрением прогрессивной технологии, которая бы обеспечивала рост производительности труда при одновременном увеличении объёмов производства молока и улучшения его качества, повышении всех экономических показателей. Многолетними исследованиями в ГП «ОХ Кутузовка», ГП «ОХ Готаровка», ПрАТ «ПЗ Червоный Велетень» Харьковской, ГП «ОХ Пасична» Хмельницкой, «Агро-Союз» Днепропетровской, «Агроэкология» Полтавской областыи и в других, установлено, что характерными особенностями промышленной технологии молока и определяющими факторами эффективности является глубокая специализация и концентрация производства, равномерный выход продукции в течение года, четкая поточность технологических процессов, наличие оптимизированных систем: воспроизводство и выращивание высокопродуктивного скота, обеспечение его кормами, беспривязное содержание и физиологически обоснованное использование скотопоголовья, получение, обработка и реализация продукции, ветеринарно-санитарные мероприятия, научная организация и стимулонаправленная оплата труда и т. д. Эти составные обеспечили прогресс молочного скотоводства, но он коснулся 37,9-43,6% от общего объёма производства молока, однако осуществлялся он на протяжении 5-10 лет. Другие предприятия по производству молока практически не прогрессируют, но это не значит, что они не могут производить продукцию, если им будет оказано соотвествующее содействие в плане модернизации произвлдственных мощностей, улучшения генетического потенциала животных, льготного кредитования, использования потенциальных возможностей интеграции и кооперации и другие производствостимулирующие мероприятия.uk_UA
dc.description.abstractOne of the most challenging and vexed problems of the Ukrainian agribusiness consists in meeting the population's demands for milk as the milk production at Ukrainian frams is based on the outdated technologies. The cattle industry revival is primarily related with production intensification which is, in turn, dependent on implementation of a progressive technology to ensure labour productivity growth with a concurrent increase in milk production volumes and improvement of its quality, increase of all economic indicators. The multi-year researches at the state-owned enterprise "Kutuzovka Research Farm", "Gontarovka Research Farm", Private Joint-Stock Company "Chervonyi Velenten Stud Farm" in the Kharkiv Region, state-owned enterprise "Pasichna Research Farm" of Khmelnytskyi Region, "Agro-Soyuz" of Dnipropetrovsk Region, "Agroekologiya" of Poltava Region etc. have specified the characteristic features of industial milk technology and critical efficiency factors to be extensive production specialization and concentration, even product yield within the year, clear production procasses stream-lining; availability of the optimized systems: highly productive cattle reproduction and breeding, provision with feeds, loafing and physiologically justified use of cattle number; output, processing and sale of products; veterinary and sanitary arrangements; scientific organization and stimulating labour remuneration etc. These constituents have ensured the dairy cattle breeding progress, how-ever, it covered 37,9-43,6% of the total milk production volume through it was observed to take place within 5-10 years. Other milk production eterprises have been barely making progress, but it doesn't mean they are incapable of product manufacture if not appropriately assisted in terms of production capacities modernization, improvement of cattle genetic potential, concessional lending, use of potential integration and cooperation opportunities, and other production stimulating arrangements.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UA
dc.relation.ispartofseriesПроблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 33, Ч. 1-
dc.subjectскотарствоuk_UA
dc.subjectмолочна галузьuk_UA
dc.subjectмолокоuk_UA
dc.subjectкоровиuk_UA
dc.subjectмолочні комплексиuk_UA
dc.subjectкомфортuk_UA
dc.subjectприбутокuk_UA
dc.subjectскотоводствоuk_UA
dc.subjectмолочная отрасльuk_UA
dc.subjectмолокоuk_UA
dc.subjectкоровыuk_UA
dc.subjectмолочные комплексыuk_UA
dc.subjectкомфортuk_UA
dc.subjectприбыльuk_UA
dc.subjectcattle breedinguk_UA
dc.subjectmilk industryuk_UA
dc.subjectmilkuk_UA
dc.subjectcowsuk_UA
dc.subjectdairy unitsuk_UA
dc.subjectcomfortuk_UA
dc.subjectprofituk_UA
dc.titleСучасний стан та деякі перспективи інтексифікації виробництва молока (організаційно-технологічний аспект)uk_UA
dc.title.alternativeСовременное состояние и некоторые перспективы интенсификации производства молокаuk_UA
dc.title.alternativeCurrent state and some prospects of milk production intensificationuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 33(1)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_33(1)__3.pdf2.52 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.