Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65433
Название: | Проєкт комплексного закладу ресторанного господарства «Абриколь» у м. Харків |
Другие названия: | Project of the complex restaurant business «Abricol» in Kharkiv |
Авторы: | Касевич, Кирило Олександрович |
Научный руководитель: | Чорна, Ніна Вікторівна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії |
Ключевые слова: | ресторан;караоке-бар;літня тераса;устаткування;площа;функціональні приміщення;просторове зонування;компонування;кваліметрія |
Дата публикации: | 2024 |
Издательство: | Харків: ДБТУ |
Библиографическое описание: | Касевич К. О. Проєкт комплексного закладу ресторанного господарства «Абриколь» у м. Харків: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Н. В. Чорна. Харків: ДБТУ, 2024. 106 с. |
Краткий осмотр (реферат): | За підрахунками рестораторів, ринок ресторанного господарства України насичений не більше ніж на 50%. Аналіз ринку ресторанного бізнесу в Україні на момент початку світової пандемії пов’язаної з COVID-19 показав, що галузь знаходився у фазі активного розвитку, яка, за прогнозами експертів, могла тривати до 2021 року включно. Проте спрогнозувати ситуацію у ресторанному бізнесі в найближчий час дуже складно, оскільки експерти сфери обслуговування попереджають про тенденцію щодо суттєвого скорочення закладів індустрії гостинності в Україні, що пов’язано у першу чергу із воєнним станом. Але в цілому ринок закладів ресторанної індустрії все ж таки продовжує функціонувати, то в роботі було розглянута актуальність проєктування комплексного закладу у м. Харків. Встановлена доцільність проєктування ресторан на 85 місць з караоке-баром на 40 місць та літньою терасою на 52 місця при більярдному клубі «Абриколь». Розроблена базисно-проектна технологічна програма, розраховано та підібрано сучасні види технологічного устаткування, розраховано площі складських, виробничих та інших приміщень закладу. Прийнято об’ємно-планувальні рішення ЗРГ, який проєктується у 2-хповерховій окремо розташованій будівлі. Здійснено організацію внутрішнього простору шляхом виділення окремих зон функціональних груп приміщень. Розроблено питання раціональної організації технологічних процесів шляхом компонування технологічного устаткування. Оцінюючи прийняті рішення в роботі було розглянуто 4 варіанти об'ємно-планувальних рішень процесних зон для оцінки та вибору оптимального варіанту. Кожен з розглянутих варіантів повністю і в приблизно однаковій мірі задовольняє завданням на проєктування. Кількісна оцінка методами кваліметрії показала, що найбільш оптимальним є варіант для якого інтегральний показник якості найвищий, що відповідає прийнятому в проекті об'ємно-планувальному рішенню. Restaurateurs estimate that the Ukrainian restaurant market is no more than 50% saturated. An analysis of the restaurant business market in Ukraine at the time of the beginning of the global pandemic related to COVID-19 showed that the industry was in a phase of active development, which, according to experts' forecasts, could last until 2021 inclusive. However, it is very difficult to predict the situation in the restaurant business in the near future, as experts in the service sector warn of a trend towards a significant reduction of hospitality industry establishments in Ukraine, which is primarily related to the martial law. But in general, the market of restaurant industry establishments still continues to function, so the paper considered the relevance of designing a complex establishment in the city of Kharkiv. The feasibility of designing a restaurant for 85 seats with a karaoke bar for 40 seats and a summer terrace for 52 seats at the billiard club "Abrikol" has been established. The basic project technological program was developed, modern types of technological equipment were calculated and selected, the areas of warehouse, production and other premises of the institution were calculated. Spatial and planning decisions of the facility, which is being designed in a two-story detached building, have been adopted. The organization of the internal space was carried out by allocating separate zones of functional groups of premises. The issue of rational organization of technological processes by means of layout of technological equipment has been developed. Evaluating the decisions made in the work, 4 variants of volume-planning decisions of process zones were considered for evaluation and selection of the optimal variant. Each of the considered options completely and to an approximately equal extent satisfies the design task. Quantitative assessment using qualitative methods showed that the most optimal is the option for which the integral quality indicator is the highest, which corresponds to the volume-planning decision adopted in the project. |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65433 |
Использованная литература: | 1. Леонова Б. Б., Ярмолюк Д. І. Ресторанний бізнес в Україні: сучасність та перспективи. URL : https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2022/12/270.pdf. 2. Гапоненко Г.І., Євтушенко О.В., Шамара І.М., Холодок В.Д. Основні тен денції розвитку ресторанного господарства України в сучасних умовах / Вісник ХНУ імені В.Н. Каразіна. Серія «Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавс тво. Туризм», Вип. 14, 2021. С. 132-141. 3. Обозна А. О., Шабельник Н. М., Федотов І. А. Аналіз сучасного ринку ре сторанних послуг та ефективність їх застосування на підприємстві // Економічна наука. Інвестиції: практика та досвід. № 13. 2019. С. 18-23. 4. Гросул В.А., Іванова Т.П. Тенденції сучасного розвитку підприємств рес торанного господарства в Україні та Харківській області // Науковий вісник Ужго родського університету. 2017. С. 143-149. 5. Білоус С.В., Мункачій І.З., Масюк Ю.О. Застосування окремих методів ме недж-менту задля підвищення конкурентоспроможності ресторанного підприємс тва / Економіка та управління підприємствами. Серія: Економіка та підприємниц тво, 2020. № 6 (111). С. 60-65. 6. Гірняк Л.І., Глагола В.А. Сучасний стан, перспективи та тенденції розвитку ресторанного господарства в Україні. URL : http://market infr.od.ua/journals/2018/16_2018_ukr/13.pdf. 7. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http:/ /www.ukrstat.gov.ua/. 8. Нагорняк Г.С., Паляниця В.А., Кузь Т.І. Визначення ролі закладів ресто ранного господарства у соціально-економічному зростанні країни // Матеріали ІХ Всеукр. наук.-практ. конф. «Соціальні та економічні вектори інноваційного розви тку бізнес-структур». Тернопіль, 23.04.2020 року. С. 60-61. 9. Опрос предпринимателей: как пандемия коронавируса повлияла на бизнес. URL: ttps://biz.censor.net.ua/resonance/3183985/opros_predprinimateleyi_kak_pandemiya_koron avirusa_povliyala_na_biznesю 10. Ресторанный бизнес. Выживание в эпоху Covid. URL: https://bizrating.com.ua/20/articles/1328/index.html. 11. Сорока Л., Иваненко И. Диагностика текущего состояния и тенденций ра звития предприятий ресторанного хозяйства в Украине. URL: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/56-60_31.pdf. 12. Андрусова Є. В. Сучасні тенденції розвитку ресторанного бізнесу в Укра їні. URL : http://infotour.in.ua/andrusova.htm 13. Кукліна Т. С., Цвілий С. М., Корнієнко О.М. Стан ресторанного гос подарства України під час війни // Вісник Херсонського національного техні чного університету. № 2(81). 2022. С. 14. Стан та потреби бізнесу в Україні: секторальний розріз, вересень 2022. URL: https://cid.center/state-and-needs-of-business-in-ukraine-sectoral analysis-september-2022/. 15. Як український ресторанний бізнес адаптується до викликів війни: дослідження. URL: https://usionline.com/iak-ukrainskyj-restorannyj-biznes adaptuietsia-do-vyklykiv-vijny-doslidzhennia/. 16. Кукліна Т. С., Гурова Д. Д., Цвілий С. М., Журавльова С. М., Михай лик Д. П. Організація громадського харчування в сучасних умовах. URL: https://sciconf.com.ua/i-mizhnarodna-naukovo-praktichna-konferentsiya-science and-innovationof-modern-world-28-30-09-2022-london-velikobritaniya-arhiv/. 17. ДСТУ 4281:2004 Заклади ресторанного господарства. Класифікація. Київ: Держспоживстандарт України, 2004. 18 с. 18. Назаренко І.А. Організація обслуговування в закладах ресторанного гос подарства : навч. посіб. / І. А. Назаренко, О. А. Боднарук. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2020. 128 с. 19. 1. ДБН В.2.2-25:2009. Будинки і споруди. Підприємства харчування (за клади ресторанного господарства). Київ: Мінрегіонбуд України, 2010. 85 с. 20. ДБН В.2.5-67:2013 Опалення, вентиляція та кондиціонування 21. ДБН В.2.5-74:2013 Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. 22. ДБН В.2.5-64:2012 Внутрішній водопровід та каналізація. 23. ДБН В.2.5-23:2010 Інженерне обладнання будинків і споруд. Проекту вання електрообладнання об`єктів цивільного призначення 24. Технологічне проєктування підприємств ресторанного господарства : навч. посіб. / П. П. Павленкова, Л. М. Тележенко, І. Р. Біленька, Н. А. Дзюба ; Одес. нац. акад. харч. технологій. Херсон : Олді+, 2019. 312 с. 25. Закон України Про місцеве самоврядування в Україні. URL :http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%. 26. Черевко О. І., Крайнюк Л. Н., Касілова Л. О. та ін. Технологічне проекту вання підприємств харчування. Харків.: ХДУХТ, 2005. 295 с. 27. Приказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції Укра їни від 3 січня 2003 р. № 2 «Про затвердження Рекомендованих норм технічного оснащення закладів громадського харчування» [Електронний ресурс]. – Режим до ступу : http://ua-info.biz/legal/basefe/ua-cmefir.htm 28. Електронний каталог обладнання та проектних рішень закладів ресторан ного господарства для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» СВО ба калавр, магістр денної та заочної форм навчання [Електронний ресурс] / укладачі Н.В. Чорна, С.Ю. Саєнко та ін. Харків : ХДУХТ, 2016. 29. ДБН В.1.1.7:2016 Пожежна безпека об’єктів будівництва. URL: http://dbn.co.ua/load/normativy/dbn/1-1-0-88. 30. Методичні вказівки до виконання курсового проєкту з дисципліни «Проє ктування закладів ресторанної індустрії» для здобувачів спеціальності 181 «Хар чові технології» СВО бакалавр денної та заочної форми навчання / укладач Н. В. Чорна. Харків : РВВ ДБТУ, 2022. 106 с. 31. Сучасні проблеми архітектури та містобудування: Наук.-техн. збірник / Відпов. ред. В.В. Товбич. Київ: КНУБА, 2020. Вип. 58. 320 с. 32. Кваліметрія і її практичне використання в управлінні якістю. URL: https://stud.com.ua/21281/menedzhment/kvalimetriya_praktichne_vikoristannya_upravlinni_yakistyu. |
Располагается в коллекциях: | 181 - "Харчові технології" (Бакалаври) |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
2024_B_46.3_181-22b-stn-2-01_Kasevič_K_O.pdf Restricted Access | 6.08 MB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть Запрос копии |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.