Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65432
Title: Проект комплексного закладу ресторанного господарства у складі ресторану «Free flow», кафе самообслуговування та залом фаст-фуд у м. Дніпро
Other Titles: The project of a complex restaurant business as part of the restaurant "Free flow," self-service café and fast food hall in Dnipro
Authors: Калін, Антон Ігорович
metadata.dc.contributor.advisor: Чорна, Ніна Вікторівна
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії
Keywords: free flow;ресторан;кафе;fast food;декади національних кухонь;технологічний процес;устаткування;площа;об’ємно-планувальні рішення;компоновка;критерії ефективності
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Калін А. І. Проект комплексного закладу ресторанного господарства у складі ресторану «Free flow», кафе самообслуговування та залом фаст-фуд у м. Дніпро: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Н. В. Чорна. Харків: ДБТУ, 2024. 107 с.
Abstract: В роботі розглянуто сучасні напрямки розвитку ресторанного господарства України. На сьогодні невеликі затишні заклади за ціновою позицією близькі до фаст-фудів. Це сприяє тому, що українці із середнім рівнем доходів, переситившись фаст-фудами, поступово перейдуть в ресторани середнього рівня, які пропонують домашню кухню і високий рівень обслуговування. Популярність національних кухонь невпинно зростає, що приводить до активного розвитку етнічних закладів. Конкуренція в галузі викликає необхідність пошуку нових не традиційних форматів обслуговування. На підставі проведених досліджень ринку ресторанного господарства було обґрунтовано доцільність проектування комплексного закладу у складі ресторану національних кухонь «Free flow» із кафе самообслуговування та залом fast food. На підставі обстеження аналогічних діючих ЗРГ обґрунтовано потужність та місце будівництва закладу, здійснено аналіз підприємств-конкурентів; розглянуто можливі ризики проекту та заходи їх попередження. SWOT-аналіз показав, що заклад має ресурси для успішного функціонування на ринку за рахунок специфіка закладу. Розроблено базисно-проектну технологічну програму закладу, відповідно до технологічного процесу підібрано устаткування та розраховано площі виробничих, складських, адміністративно-побутових та технічних приміщень. Визначено основні об'ємно-планувальні рішення закладу. Здійснено просторове зонування будівлі на процесні зони обслуговування, виробничу зону та зону складських приміщень, а також адміністративно-побутових та технічних приміщень. Здійснено експертизу якості проекту. Виконано оцінку рішень прийнятих у роботі за критеріями ефективності.
The work examines modern directions of development of the restaurant industry in Ukraine. Today, small cozy establishments are close to fast food in terms of price. This contributes to the fact that Ukrainians with an average level of income, fed up with fast food, will gradually switch to medium-level restaurants that offer home cooking and a high level of service. The popularity of national cuisines is constantly growing, which leads to the active development of ethnic establishments. Competition in the industry makes it necessary to find new non-traditional service formats. On the basis of the conducted researches of the restaurant market, the feasibility of designing a complex establishment as part of the restaurant of national cuisines "Free flow" with a self-service cafe and a fast food hall was substantiated. On the basis of the survey of similar operating ZRG, the capacity and place of construction of the facility were substantiated, an analysis of competing enterprises was carried out; possible risks of the project and measures to prevent them are considered. The SWOT analysis showed that the institution has the resources for successful functioning on the market due to the specifics of the institution. The basic project technological program of the institution was developed, the equipment was selected in accordance with the technological process and the areas of production, warehouse, administrative and technical premises were calculated. The main volume-planning decisions of the institution have been determined. Spatial zoning of the building was carried out into process service areas, production area and warehouse area, as well as administrative, domestic, and technical premises. An examination of the quality of the project was carried out. Evaluation of the decisions made in the work was carried out according to efficiency criteria.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65432
metadata.dcterms.references: 1. Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства: підру чник. / за ред. П’ятницької Н. О. 2-ге вид. перероб. та допов. Київ: Центр учбової літератури, 2011. 584 с. 2. Організація послуг харчування. URL: http://generation.at.ua/load/knigi/organizacija_poslug_kharchuvannja/organizacija_poslug_kharchuvannja_lviv_2006/124-1-0-212. 3. Шамара І.М. Тенденції розвитку ресторанного господарства як складової туристичної галузі України // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. № 1042, 2013. С. 151-153 4. Дубініна А. А. Особливості ресторанів типу free flow // Матер. міжнар. наук.-практ. конф. «Світові досягнення і сучасні тенденції розвитку туризму та го тель-но-ресторанного господарства» URL: https://tourlib.net/statti_ukr/ dubinina.htm. 5. Рита Васютинська, Олена Тарасова. Ресторан – це коли або пан, або про пав // Український дiловий тижневик “Галицькі контракти”. 2003. № 6. 6. Скавронська І. В. Пріоритетні напрямки розвитку ресторанної справи Ук раїни в контексті світового досвіду. URL: http://tourlib.net/statti_ukr/skavronska2.htm 7. Малиновська О.Ю. Сучасні тенденції розвитку ресторанного бізнесу в Ук раїні // Географія та туризм. 2014. Вип.28. С.125-131. 8. ДСТУ класифікація 9. Лутай А.П. Сучасні технології ресторанного господарства. [URL: http://tourlib.net/statti_ukr/lutaj2.htm. 10. Наумець Я.В. Сучасний стан та тенденції розвитку ресторанного госпо дарства в Україні / Матеріали IV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасні проблеми і перспективи економічної динаміки» (м. Умань, 30 листопада - 1 грудня 2017 р.). Умань: ВПЦ «Візаві», 2017. C. 348-350. 11. Зровко Марія, Шепенда Віталія. Кейтерінг – новий напрямок ресторан ного бізнесу в Україні / Збірник виступів учасників XIII наук.-практ. конф. студе нтів ВНЗ Укоопспілки «Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства». Частина 1. Київ: НМЦ «Укоопосвіта», 2016. С.129-132. 12. Державна служба статистики України. URL: http://ukrstat.gov.ua/. 13. Державний інфо-сервіс Start Business Challenge. URL: https://sbc.regulation.gov.ua/ 14. Антошкова Н. А. Аналіз сучасного ринку ресторанних послуг в Україні // Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. «Сучасні напрями розвитку економіки, під приємництва, технологій та їх правового забезпечення» (м. Львів, 18–19 червня 2020 р.). Львів, 2020. С. 203-205. URL: https://tourlib. net/statti_ukr/antoshkova.htm. 15. Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства: під ручник : за ред. П’ятницької Н. О. 2-ге вид. перероб. та допов. Київ: Центр учбової літератури, 2011. 584 с. 16. Коваленко Л. Г Асортиментна політика закладів ресторанного господар ства України // Економіка і суспільство, вип. № 5, 2016. С. 160-163. 17. Мойсеєнко І., Ревак І., Миськів Г., Чапляк Н. Інвестиційний аналіз : навч. посіб. Львів : ЛьвДУВС, 2019. 276 с. 18. Смовженко Т. С., Коркуна О. І., Коркуна І. І., Цільник О. Я. Ризики інве стиційної діяльності в сфері туризму та готельно-ресторанному бізнесі // Регіона льна економіка 2020, №1. С. 154-160. 19. Закон України «Про господарські товариства. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1576-12. 20. SWOT–анализ: как составить и внедрить в маркетинговом плане вашей компании. URL: https://www.buslergroup.com/anti-mba/razbor-strategij-razvitiya kompanii-swot-analiz.html. 21. SNW-аналіз. URL: https://uk.wikipedia.org. 22. Закон України Про місцеве самоврядування в Україні. URL: http: zakon3.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%. 23. Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції Украї ни від 24.07.2002 №219 «Про затвердження Правил роботи закладів ресторанного господарства». URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02. 24. ДБН В.2.2-25:2009. Будинки і споруди. Підприємства харчування. Вво дяться вперше; чинні від 2010-09-01. Київ: Мінрегіонбуд України, 2010. 83 с. 25. О.І. Черевко, Л.Н. Крайнюк, Л.О. Касілова, Ж.А. Крутовий, Л.Д. Манє лова, Н.В. Чорна, А.Ю. Тихенко Технологічне проектування підприємств харчу вання. – Харків.: ХДУХТ, 2005. – 295 с. 26. Приказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції Укра їни від 3 січня 2003 р. № 2 «Про затвердження Рекомендованих норм технічного оснащення ЗРГ». URL: http://ua-info.biz/legal/basefe/ua-cmefir.htm 27. Електронний каталог обладнання та проектних рішень ЗРГ для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» [Електронний ресурс] / укладачі Н.В. Чор на, С.Ю. Саєнко, Ю.М. та ін. Електрон. дані. Х. : ХДУХТ, 2016. 28. ДБН В.1.1-7:2016 «Пожежна безпека об’єктів будівництва. Загальні ви моги». URL: http://otipb.at.ua/load/zatverdzheno_dbn_v_1_1_7_2016_pozhezhna_bezpeka_ob_ektiv 29. ДБН В.2.5-23:2010 Інженерне обладнання будинків і споруд. Проекту вання електрообладнання об'єктів цивільного призначення [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://old.minregion.gov.ua/attachments/files/bydivnitstvo/texnichne-regulyuvannya /normuvannja/25_23_2010_UKR.pdf. 30. ДБН В.2.5-67:2013 Опалення, вентиляція та кондиціонування. URL: http://dnaop.com/html/32609/doc-%D0%94%D0%91%D0%9D_%D0%92.2.5-67_2013. 31. ДБН В.2.5-74:2013 Водопостачання зовнішні мережі та споруди Основні положення проектування. URL: http://specteh.dn.ua/images/stories/normativnye_dokumenty/dbn_v_2_5_74_2013_vodopostachannja_zovnshn_merezh_ta_sporudi.pdf. 32. ДБН В.2.5-64:2012 Внутрішній водопровід та каналізація. URL: http://dbn.at.ua/load/normativy/dbn/1-1-0-1059. 33. Гринченко О. О. Організація, виконання та захист кваліфікаційної ро боти здобувачів ступеня вищої освіти бакалавр : навч. посібник / О. О. Гринченко, П. П. Пивоваров, М. Б. Колеснікова, С. Л. Юрченко, Н. В. Чорна, Б. Б. Ботштейн, О. Ю. Нагорний. Х. : ХДУХТ, 2017. 115 с
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_B_46.3_181-22b-stn-2-01_Kalin_A_I.pdf
  Restricted Access
5.1 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.