Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65412
Title: | Розробка технології сиропів для гарячих напоїв на основі кави та її упровадження в кав’ярні |
Other Titles: | Development of syrup technology for hot drinks and its implementation in coffee shops |
Authors: | Салівон, Вячеслав Сергійович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Пивоваров, Євген Павлович |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії |
Keywords: | сиропи;напої на основі кави;крохмалі рідкокиплячі;syrups;coffee-based drinks;liquid-boiling starches |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Салівон В. С. Розробка технології сиропів для гарячих напоїв на основі кави та її упровадження в кав’ярні: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Є. П. Пивоваров. Харків: ДБТУ, 2024. 68 с. |
Abstract: | У першому розділі наведено результати аналізу сучасних тенденцій виробництва сиропів, узагальнено класифікацію та характеристику за асортиментом та технологію сиропів за універсальним використанням..
У другому розділі наведено характеристику сировини, яка використовується в роботі. Обрано сучасні методи досліджень, методики та їх лабораторне забезпечення. Складено план теоретичних, експериментальних та практичних робіт.
В третьому розділі розроблено рецептурний склад та технологію виробництва сиропів для гарячих напоїв до кави в асортиментів «Зимовий» із використанням цитрусових плодів; «Різдвяний» із використанням вершків та прянощів; «Мигдалевий», на основі рослинного (мигдалевого) молока та прянощів. Визначено основні показники якості та умови використання сиропів під час готування гарячих напоїв на основі кави: «Рістретто», «Амерікано», «Капучіно»
В четвертому розділі розроблено технологічні картки на розроблені сиропи, а також сиропи пройшли апробацію на дегустаційній нараді, акт дегустації представлено в додатку А. Впровадження сиропів в кав’ярні продемонстровано у вигляді представленого витягу з книги рецептів, зо використовується в зоні бару (додаток Б) The first chapter presents the results of the analysis of modern trends in the production of syrups, summarizes the classification and characteristics of the range and technology of syrups for universal use. The second chapter describes the characteristics of the raw materials used in the work. Modern research methods, techniques and their laboratory support were chosen. A plan of theoretical, experimental and practical work has been drawn up. In the third section, the recipe composition and production technology of syrups for hot coffee drinks in the "Winter" range using citrus fruits are developed; "Christmas" with the use of cream and spices; "Almond", based on vegetable (almond) milk and spices. The main quality indicators and conditions for the use of syrups during the preparation of hot drinks based on coffee are determined: "Ristretto", "Americano", "Cappuccino" In the fourth chapter, technological cards for the developed syrups were developed, as well as the syrups were tested at the tasting meeting, the act of tasting is presented in Appendix A. The introduction of syrups in the coffee shop is demonstrated in the form of an excerpt from the recipe book, which is used in the bar area (Appendix B). |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65412 |
metadata.dcterms.references: | 1. Сироп [ Електронний ресурс] / Ре жим доступу: htt ps://ru. wi ki pedi a. org/ wi ki/ %D0 %A1 %D0 %B8 %D1 %80 %D0 %BE%D0 %BF ( дата звернення 29. 01. 2024р.) 2. Сиропи з пряно-ароматичної сировини [Електронний ресурс] / Ре жим доступу: htt p://elar.tsat u. edu. ua/ bitstrea m/ 123456789/ 15779/ 1/ %D0 %A2%D0 %B5 %D0 %B7%D0 %B8 %20 %D1 %84%D0 %B0 %D0 %BA%D1 %83 %D0 %BB%D1 %8 C%D1 %82%D0%B5 %D1 %82 %20 %D0 %90 %D0 %A2 %D0 %95. pdf#page=86 ( дата звернення 30. 01. 2024р.) 3. Левцун, Влада Володимирі вна, Шевченко Сві тлана Ві таліївна. «Дос лі дження якості ягідних сиропі в (топпінгі в і нститут»( м. Киї в).: 78. [ Електронний ресурс] / Ре жим доступу: htt p://gl obal nauka. com/ downl oad/ Kr ok_Zbirni k_Z2. pdf#page=78 ( дата звернення 30. 01. 2024р.) 4. Технологі я борошняних кондитерських і хлі бобулочних виробі в: На вч. Посі бник / Г. М. Лис юк, О. В. Самохвалова, З.І. Кучерук, О. М. Постнова, С. Г. Олі йник, М. В. Артамонова, О. В. Не мі річ, О. Т. Старчаєнко; За ред. Г. М. Лис юк. -Харкі в : ХДУХТ, 2008. -с. 412 5. Литвиненко, Євгенія Ігорі вна, Гапонова Олена Олександрівна. Функ ці ональна схема отримання цукрового сиропу. Di ss. Наці ональний техні чний уні верситет" Харкі вський полі техні чний і нститут", 2022. [ Електронний ресурс] / Ре жим доступу: https://reposit ory. kpi. kharkov. ua/server/api/core/ bitstrea ms/ 28f72871-58d7- 4474-929d-717fe9fafe46/ cont ent (дата звернення 04. 02. 2024р.) 6. Papageorgi ou, Maria, and St efan Kasapis. "The effect of added sucrose and corn syrup on t he physical properties of gellan---- gelati n mi xed gels." Food Hydro-?oll oi ds 9. 3 (1995): 211-220. 7. Sant os, Ka mil a L., et al. " Mi xed l eat her of açaí, banana, peanut, and guarana syrup: t he effect of agar and gellan gu m use on quality attributes." Internati onal Journal of Gastronomy and Food Science 26 (2021): 100407. 8. Thevenet, Francis. "Acaci a gu m ( gum arabi c)." Food st abilisers, t hi ckeners and gelling agents (2009): 11-30. 9. Dauqan, Eqbal, and Ami nah Abdullah. " Utilization of gum arabi c f or industries and hu man healt h." Ameri can Journal of Applied Sci ences 10. 10 (2013): 1270. 10. Al- Ruqai e, Ibrahi m M., St efan Kasapis, and Ruk mal Abeysekera. "Struct ural properties of pecti n-gelatin gels. Part II: effect of sucrose/ gl ucose syrup." Carbohydrat e pol ymers 34. 4 (1997): 309-321. 11. Phi mpharian, Chanchira, et al. "Physicoche mi cal characteristics and sensory opti misation of pi neappl e l eat her snack as affected by glucose syrup and pectin concentrations." Internati onal Journal of Food Sci ence & Technol ogy 46. 5 (2011): 972-981. 12. Kmi eci k, W., Z. Lisie wska, and G. Ja worska. "Effect of aronia berry honey syrup used for s weet eni ng ja ms on t heir quality." Food/ Nahrung 45. 4 (2001): 273-279. 13. Hachak, Y. R. " СИРОПИ СПЕЦПРИЗ НАЧЕННЯ В ТЕХНОЛОГІЇ СО ЛОДКИХ КИСЛОМОЛОЧНИХ НАПОЇ В. " Sci entific Messenger of LNU of Vet eri nary Medi ci ne and Bi otechnol ogi es. Series: Food Technol ogi es 17. 4 (2015): 41-46. 14. Li ma, Danyo Mai a, et al. "Fruct ose syrup: a bi otechnol ogy asset." Food Technol ogy and Bi otechnol ogy 49. 4 (2011): 424. 15. Zi nkl e, St even J. "Advanced mat erials f or fusi on t echnology. " Fusi on engi neeri ng and design 74. 1-4 (2005): 31-40. 16. Wai gh, Tho mas A., et al. "The phase transfor mati ons i n starch duri ng gel atinisation: a li quid crystalline approach. " Carbohydrat e Research 328. 2 (2000): 165-176. 17. Ма хинько, В. Н., І. А. Соколовська, and Л. Н. Черниш. "Розрахунок бі ологі чної ці нності харчових продуктів і раці оні в за методикою PDCAAS. " Зер нові продукти і комбі корми 17, № 1 (2017): 22-26. 18. Євла ш В. В., Газзаві-Рогозі на Л. В., Бикова А. С., Циганков О. В. Тех ні чна мі кробі ологі я: практикум для здобувачі в вищої освіти. Х. : НТУ « ХПІ», ХДУХТ, 2020. 180 с. 19. I NTERSTARCH [Електронний ресурс] / Ре жим доступу: htt ps://interstarch. com. ua/ uk/ (дата звернення 10. 04. 2024р) 20. ДСТУ ООН CODEX STAN 192: 2009. Харчові добавки. Номенклатура та загальні вимоги. Наці ональний стандарт Украї ни К.: Мі некономрозвиток Укра ї ни, 2016. - 268с. 21. Закон Украї ни «Про внесення з мі н до деяких законодавчих акті в щодо харчових продукті в» ві д 22. 07. 2016 № 1602- VII [ Електронний ресурс]. ‒ Режим доступу: htt p://zakon3.rada. gov. ua/laws/show/ 1602- 18 22. Запровадження НАССР у закладах громадського харчування [ Елект ронний ресурс]. ‒ Ре жим доступу: https://uteka. ua/ ua/ publicati on/ ne ws-14-del ovye novosti-36-ovvedenii-nassr-v-zavedeni yax-obshhest vennogo-pitani ya 23. Про впровадження системи НАССР в закладах ресторанного госпо дарства [ Електронний ресурс]. ‒ Ре жим доступу: htt ps://kr. gov. ua/ ua/ ne ws/ pg/ 81019465863618_n |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_B_46.3_181-20b-01_Salivon_V_S.pdf Restricted Access | 2.15 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.