Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65356
Title: | Інноваційний розвиток сервісно-виробничого процесу закладу ресторанного господарства |
Other Titles: | Innovative development of service and production process of a restaurant business institution |
Authors: | Орлова, Єлизавета Сергіївна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Калєнік, Ксенія Володимирівна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи |
Keywords: | ресторанне господарство;інновації;послуга;чайний салон;сервісно-виробничий процес;споживач;ресторанна послуга;restaurant business;innovation;service;tea room;service and production process;consumer;restaurant service |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Орлова Є. С. Інноваційний розвиток сервісно-виробничого процесу закладу ресторанного господарства: кваліфікаційна робота магістра: спец. 241 Готельно-ресторанна справа; наук. кер. К. В. Калєнік. Харків; ДБТУ. 2024. 59 с. |
Abstract: | У кваліфікаційній роботі досліджено понятійний апарат щодо визначень «послуга, «ресторанне господарство», «заклад обслуговування»; здійснено порівняльний аналіз зарубіжних та вітчизняних методів оцінки ресторанного обслуговування та ефективності сервісних послуг; проведено аналіз виробничо-господарської діяльності досліджуваного підприємства та виявлення ключових елементів сервісу закладу; розроблено пропозиції щодо удосконалення виробничо-сервісного обслуговування, запропоновано інноваційні заходи щодо удосконалення концепції ведення бізнесу досліджуваного ресторану на основі упровадження нових його напрямів діяльності. У кваліфікаційній роботі досліджено понятійний апарат щодо визначень «послуга, «ресторанне господарство», «заклад обслуговування»; здійснено порівняльний аналіз зарубіжних та вітчизняних методів оцінки ресторанного обслуговування та ефективності сервісних послуг; проведено аналіз виробничо-господарської діяльності досліджуваного підприємства та виявлення ключових елементів сервісу закладу; розроблено пропозиції щодо удосконалення виробничо-сервісного обслуговування, запропоновано інноваційні заходи щодо удосконалення концепції ведення бізнесу досліджуваного ресторану на основі упровадження нових його напрямів діяльності. Qualification work paper explores the conceptual framework for the definitions of «service», «restaurant business»", «service establishment»; a comparative analysis of foreign and domestic methods for assessing restaurant service and the effectiveness of service services has been carried out; an analysis of the production and economic activities of the studied enterprise has been carried out and key elements of the service of the establishment have been identified; proposals have been developed for improving production and service services, innovative measures have been proposed for improving the business concept of the restaurant based on the introduction of its new areas of activity. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65356 |
metadata.dcterms.references: | 1. ДСТУ 4269:2003 Послуги туристичні. Класифікація готелів. [Чинний від 2003-12-23]. – К: Держспоживстандарт України, 2003. 13 с. (Національний стандарт України). 2. Ананьєв. О. М., Сьомко. О. В. (2005). Один з підходів до оцінки економічної привабливості та ефективності бізнес-проектів створення (реструктуризації) підприємств ресторанного господарства. Віснік Львівської комерційної академії, 38., 345-350. 3. Асаул, А. М. & Коваль О. С. (2012). Основні напрями підвищення якості та ефективності розробки і прийняття управлінських рішень у підприємницьких структурах. Економіка України, 11, 29-37. 4. Біловол, Р. І. (2018). Системний підхід до формування методів управління підприємством. Економіка і суспільство, 15, 219 - 223. <http://economyandsociety.in.ua/journal-15/22-stati-15/1840-bilovol-r-i> (2019, вересень, 03). 5. Бойко, М. (2009). Методологічні основи формування ціннісно- орієнтованого управління підприємствами. Вісник Київського національного торговельно-економічного університету, 5, 74-84. 6. Боярко, І. М. & Самусевич, Я. В. (2012). Теоритичні аспекти системи ціннісно-орієнтованого управління підприємством. Бізнес-інформ, 9, 35-38. 7. Балацька, Н. Ю., Калєнік, К. В., & Скриннік, В. І. (2022). ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (13), 62-71. 8. Галушко, О. С. Організаційні аспекти впровадження ціннісно орієнтованого підходу в компанії. Ефективна економіка, 4. <.http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1061> (2020, березень, 03). 9. Пенкіна, Н., Омельченко, Г., Карбівнича, Т., Сподар, К., & Калєнік, К. (2024). ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК УПРАВЛІННЯ ТА ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ У СФЕРІ ГОСТИННОСТІ: ПОШУК ОПТИМАЛЬНИХ СТРАТЕГІЙ. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice, 4(57), 409–420. https://doi.org/10.55643/fcaptp.4.57.2024.4458 10. Герасименко, О. В. (2015). Маркетингова концепція споживчої цінності готельної послуги. Маркетинг і менеджмент інновацій, 4, 87-94. 11. Готель Куліклвський [Електронний ресурс] // https://www.kulikovskiyhotel.com/. Станом на 28.11.2024. – Назва з екрану. 12. Гречан, П. Ю. (2020). Інноваційна активність у системі розвитку підприємства. Підприємництво та інновації, 13, 29-32. 13. Гринько, Т. В. (2011). Теоретико-методологічні засади адаптивного інноваційного розвитку. Економіка промисловості, 2-3(54-55), 240-244. 14. Дунда, С. П. (2016). Розвиток підприємства та оцінка факторів, що на нього впливають. Ефективна економіка, 12 http://www.economy.nayka.com.ua/ index.php?op=1&z=5329 (2019, травень, 11) 15. Дяків, Р. (2020). Енциклопедія бізнесмена, економіста, менеджера. К.: Міжнародна економічна фундація. 16. Єфімова, О. (2007). Системний підхід – основа управління діяльністю підприємств. Персонал, 2, 67-72. 17. Жилінська, Л. О., Розумчук, О. О. (2014). Теоретичні аспекти щодо управління розвитком підприємства. Управління економікою: теорія та практика, 2014, 94-106. 18. Завадинська, О. Ю. Пошук нових шляхів комунікації з клієнтами як один із ключових напрямів роботи для ресторанного бізнесу. Підприємництво і торгівля. 2 018. В ип. 2 2. С. 1 15-119. URL : http://nbuv.gov.ua/UJRN/Torg_2018_22_20 19. Зайчук Т. О. (2009). Споживча цінність у системі основних категорій маркетингу. Формування ринкової економіки, 22, 224–234. 20. Зяйлик, М. Ф. & Вівчар, О. І. (2013). Процесний підхід до менеджменту якості. Інноваційна економіка, 1, 191–194<http://nbuv.gov.ua/UJRN/inek_2013_1_47> (2019, листопад, 28). 22. Касьянова, Н. В. (2011). Управління розвитком підприємства на основі кумулятивного підходу: концепція, моделі та методи: моногр. НАН України, Ін-т економіки пром-сті. Донецьк: СПД Купріянов В.С. 23. Кендюхов, О. В. (2013). Теорія та практика управління економічним розвитком підприємства: монографія. Донецьк: ДВНЗ «ДонНТУ». 25. Кузнецова, І. О. & Карпенко, Ю. В. (2012). Розвиток процесного підходу у концепції загального менеджменту якості. Вісник соціально- економічних досліджень, 2, 121-125. 26. Калєнік, К. В., & Кудряшов, А. І. (2023). SOBER CURIOUSITY–ІННОВАЦІЙНИЙ ТРЕНД У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ. Редакційна колегія конференції, 361. 27. Куценко, Є. К. (2017). Концептуальні положення ціннісно- орієнтованого менеджменту підприємств. Економічний вісник Запорізької державної інженерної академії, 6–1 (12), 98-102. 28. Калєнік К. В., Баламут Г. С. Фінансові потоки підприємств ресторанного бізнесу: сутність, оцінка ефективності управління. Український журнал прикладної економіки та техніки. 2024. Том 9. № 1. С. 332 – 338. 29. Літвінов, О . С . & К апталан, С . М . ( 2016). В изначення с утності т а складових організаційно-економічного механізму управління підприємством в умовах інноваційного розвитку. Управління розвитком, 3(185), 59-65. 30. Калєнік К.В., Орлова Є.С. Патісерія як інноваційний напрямок розвитку підприємств гостинності. Актуальні проблеми та перспективи розвитку агропродовольчої сфери, індустрії гостинності та торгівлі [Електронний ресурс] : тези доповідей Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., 5 листопада 2024 р. / Державний біотехнологічний ун-т. – Електрон. дані. – Харків, 2024. С.433-434 31. Шталь, Т. В. (2011). Концепція маркетингових стратегій формування споживчої цінності на основі потенціалу ядра бізнесу. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг, 2, 501- 510. 32. Balatska, N. & Chmil, H. (2016). Marketing research about role of hospitality in hotel and restaurant business. Cambridge Journal of Education and Science, «Cambridge University Press», 1(15), 199-205. 33. Bernoff, J. The POST method: a systematic approach to social strategy (2007). Groundswell: How People with Social Technologies Are Changing Everything. Retrieved from: ttp://blogs.forrester.com/groundswell/2007/12/thepost-method.html. (accessed: 20 April 2020). 34. Bolton, R. N., Lemon, K. N. & Verhoef, P. C. (2008). Expanding business-to-business customer relationships: Modeling the customer’s upgrade decision. Journal of Marketing, 72 (1), 46–64. 35. Chesbrough, H. (2010). Business model innovation: opportunities and barriers. Long Range Planning. 43. 354–363. 36. Cravens, D. W., Holland, C. W., Lamb, C. W., & Moncrief, W. C. (1988). Marketing’s role in product and service quality. Industrial Marketing Management, 17(4), 285-304. 37. Evergreens (2020). Поняття діджиталізації бізнесу: сфери і необхідність. https://evergreens.com.ua/ua/articles/business-digitalization.html (2020, квітень, 27). 38. Gillier T., Hooge S. & Piat. G. (2015). Framing value management for creative projects: An expansive perspective. International Journal Project Management, 33(4), 947–960. 39. Hawkins, Del I., Roger, J. Best & Kenneth, A. Coney (1998). Consumer Behavior: Building Marketing Strategy, 7th ed., Boston: McGraw Hill. 40. IDEF Family of Methods. A Structured Approach to Enterprise Modeling & Analysis. Retrieved from: www.idef.com. (accessed: 12 December 2020). 41. Long, M. M., & Schiffman, L. G. (2000). Consumption values and relationships: Segmenting the market for frequency programs. Journal of consumer marketing, 17(3), 214-232. 42. Lovelock, C. & Wirtz J. Services Marketing – People, Technology, Strategy. 7th ed. Upper Saddle River. New Jersey: Prentice Hall. 43. Ridgeway. C. L. (2006). Expectation States Theory and Emotions. Handbook of the sociology of emotions. Springer, 347–367. 44. Wirtz, B.W. (2020) Adaptation and Modification of Business Models. In: Business Model Management. Springer Texts in Business and Economics. Springer, Cham. <https://doi.org/10.1007/978-3-030-48017-2_15> (2020, April,05). 47. М. & Дьомін, Г.К. (2014). Модель еволюційного розвитку підприємства на основі портфельно-орієнтованого управління. Вісник Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, 7,19-26. 48. Москаленко, В. В., Годлевський, М. Д. (2018). Моделі та методи стратегічного управління розвитком підприємства : монографія. Харків : Видавництво «Точка». 49. Олексенко, А. (2020). Діджиталізація: найкращі цифрові рішення для horeca. https://blog.metro.ua/didzhytalizatsiya-najkrashhi-tsyfrovi-rishennya-dlyahoreca/ 52. Раєвнєва, О. В. (2006). Управління розвитком підприємства: методологія, механізми, моделі : монографія. Харків. |
Appears in Collections: | 241 – " Готельно - ресторанна справа" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_М_4701_241z -23m-01_Orlova_Y_S.pdf Restricted Access | 1.83 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.