Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/649
Title: | Determination of safety indicators of frozen fruit semi-finished products for the production of smoothies |
Other Titles: | Визначення показників безпечності замороженого фруктового напівфабрикату для виробництва напою смузі |
Authors: | Odarchenko, Dmytro Sokolova, Evgenia Aksenova, Elena Ababova, Alina |
Keywords: | safety;toxic elements;nitrates;pesticides;radionuclides;semifinished products;smoothies;безпечність;токсичні елементи;нітрати;пестициди;радіонукліди;напівфабрикат;смузі;безопасность;токсичные элементы;нитраты;пестициды;радионуклиды;полуфабрикат;смузи |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Citation: | Odarchenko D., Sokolova E., Aksonova O., Ababova A. Determination of safety indicators of frozen fruit semi-finished products for the production of smoothies. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 2(26). C. 104-116. |
Abstract: | The actual level of toxic elements content, namely heavy metals, mycotoxins,
nitrates, pesticides and radionuclides in dried apples, strawberries, oat flakes is
established. And as these indicators are set in fresh and frozen semi-finished
products for smoothies made from these ingredients.
Investigation of the content of toxins and mycotoxins in fresh samples
showed that the content of residual quantities of these indicators does not exceed the
established standards. To determine the content of toxic elements and their changes
during storage, the studies were carried out immediately after the manufacture of
the semi-finished product, and then after 30 days of storage at -18 ± 2 ° C. The study
of fresh and frozen fruit semi-finished products confirms their compliance with the
requirements of the state system for quality control of food products .
Requirements to the maximum permissible concentrations (MPC) of nitrates
in semi-finished products for smoothies of similar composition are not available, but
comparing the content of nitrates in the product with the requirements for baby food
products makes it possible to consider that the product obtained meets even these
106
stringent requirements. So for canned fruit on the basis of MPC is 50 mg / kg, while
the resulting semifinished product contains 47 mg / kg. It is noted that smoothies of
similar composition contain ascorbic and folic acids, synergism of these vitamins
strengthens the body's ability to excrete nitrates.
Frozen fruit semi-finished product for the production of smoothie drinks
successfully combines those nutrients that reduce the intake of radionuclides into the
body and increase the body's resistance to radiation. These substances include apple
pectin, which binds radionuclides and prevents their absorption in the intestine,
natural antioxidants, which increase the body's resistance to various infections and
negative environmental effects.
Given the safety indicators, it can be argued that a frozen fruit semi-finished
product for the production of a smoothie is safe for the human body. Наведено результати досліджень показників безпечності замороженого фруктового напівфабрикату для виробництва напою смузі. Установлено, що вміст важких металів, мікотоксинів, нітратів, пестицидів та радіонуклідів не перевищує встановлених нормативів. Розглянуто вплив інгредієнтів на радіозахисні властивості та безпечність замороженого фруктового напівфабрикату для виробництва напою смузі. Дослідження показників безпечності напівфабрикату підтверджують його відповідність вимогам державної системи контролю харчових продуктів. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/649 |
Appears in Collections: | Випуск 2 (26) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pt_2017_2_11.pdf | 934.11 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.