Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/649
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorOdarchenko, Dmytro-
dc.contributor.authorSokolova, Evgenia-
dc.contributor.authorAksenova, Elena-
dc.contributor.authorAbabova, Alina-
dc.date.accessioned2022-06-06T16:25:23Z-
dc.date.available2022-06-06T16:25:23Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationOdarchenko D., Sokolova E., Aksonova O., Ababova A. Determination of safety indicators of frozen fruit semi-finished products for the production of smoothies. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 2(26). C. 104-116.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/649-
dc.description.abstractThe actual level of toxic elements content, namely heavy metals, mycotoxins, nitrates, pesticides and radionuclides in dried apples, strawberries, oat flakes is established. And as these indicators are set in fresh and frozen semi-finished products for smoothies made from these ingredients. Investigation of the content of toxins and mycotoxins in fresh samples showed that the content of residual quantities of these indicators does not exceed the established standards. To determine the content of toxic elements and their changes during storage, the studies were carried out immediately after the manufacture of the semi-finished product, and then after 30 days of storage at -18 ± 2 ° C. The study of fresh and frozen fruit semi-finished products confirms their compliance with the requirements of the state system for quality control of food products . Requirements to the maximum permissible concentrations (MPC) of nitrates in semi-finished products for smoothies of similar composition are not available, but comparing the content of nitrates in the product with the requirements for baby food products makes it possible to consider that the product obtained meets even these 106 stringent requirements. So for canned fruit on the basis of MPC is 50 mg / kg, while the resulting semifinished product contains 47 mg / kg. It is noted that smoothies of similar composition contain ascorbic and folic acids, synergism of these vitamins strengthens the body's ability to excrete nitrates. Frozen fruit semi-finished product for the production of smoothie drinks successfully combines those nutrients that reduce the intake of radionuclides into the body and increase the body's resistance to radiation. These substances include apple pectin, which binds radionuclides and prevents their absorption in the intestine, natural antioxidants, which increase the body's resistance to various infections and negative environmental effects. Given the safety indicators, it can be argued that a frozen fruit semi-finished product for the production of a smoothie is safe for the human body.uk_UA
dc.description.abstractНаведено результати досліджень показників безпечності замороженого фруктового напівфабрикату для виробництва напою смузі. Установлено, що вміст важких металів, мікотоксинів, нітратів, пестицидів та радіонуклідів не перевищує встановлених нормативів. Розглянуто вплив інгредієнтів на радіозахисні властивості та безпечність замороженого фруктового напівфабрикату для виробництва напою смузі. Дослідження показників безпечності напівфабрикату підтверджують його відповідність вимогам державної системи контролю харчових продуктів.-
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectsafetyuk_UA
dc.subjecttoxic elementsuk_UA
dc.subjectnitratesuk_UA
dc.subjectpesticidesuk_UA
dc.subjectradionuclidesuk_UA
dc.subjectsemifinished productsuk_UA
dc.subjectsmoothiesuk_UA
dc.subjectбезпечністьuk_UA
dc.subjectтоксичні елементиuk_UA
dc.subjectнітратиuk_UA
dc.subjectпестицидиuk_UA
dc.subjectрадіонуклідиuk_UA
dc.subjectнапівфабрикатuk_UA
dc.subjectсмузіuk_UA
dc.subjectбезопасностьuk_UA
dc.subjectтоксичные элементыuk_UA
dc.subjectнитратыuk_UA
dc.subjectпестицидыuk_UA
dc.subjectрадионуклидыuk_UA
dc.subjectполуфабрикатuk_UA
dc.subjectсмузиuk_UA
dc.titleDetermination of safety indicators of frozen fruit semi-finished products for the production of smoothiesuk_UA
dc.title.alternativeВизначення показників безпечності замороженого фруктового напівфабрикату для виробництва напою смузі-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (26)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2017_2_11.pdf934.11 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.