Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64538
Title: Проєкт етнічного ресторану «Тратторія» у м. Черкаси
Other Titles: Project of “Trattoria” ethnic restaurant in Cherkasy
Authors: Кальченко, Ольга Олександрівна
metadata.dc.contributor.advisor: Чорна, Ніна Вікторівна
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії
Keywords: етнічний;ресторан;бар;винний;технологічний процес;площа;об’ємно-планувальні рішення;компоновка;технологічне устаткування
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Кальченко О. О. Проєкт етнічного ресторану «Тратторія» у м. Черкаси: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Н. В. Чорна. Харків: ДБТУ, 2024. 114 с.
Abstract: В роботі розглянуто пріоритетні напрямки розвитку ресторанної справи Ук раїни в контексті світового досвіду. Встановлено, що роль ресторанної галузі у про цесах взаємопроникнення національних культур дуже велика. ЗРГ виступають сво єрідними провідниками національного кулінарного мистецтва, національної кухні, національних традицій приготування і споживання їжі. Розроблено обґрунтування проекту, яке підтверджує доцільність проекту вання ЗРГ – ресторану «Тратторія» у Соснівському районі м. Черкаси. Обґрунто вано доцільності проектування етнічних ЗРГ на сучасному ринку України. Сфор мульована місія закладу, обрано місце будівництва та розглянуто маркетингове се редовище функціонування майбутнього ЗРІ. Зроблено SWOT-аналіз та на його пі дставі сформована стратегія розвитку закладу. Визначено режим роботи, методи обслуговування, умови технічного функціонування закладу. Виконано основні технологічні розрахунки, які стали підставою для вико нання компонувальних рішень – розроблена базисно-проектна технологічна про грама, розраховано та підібрано основні види технологічного устаткування, розра ховано корисну площу та площі виробничих приміщень. Розраховано загальну площу та визначено поверховість та конструктивні еле менти будівлі. Прийнято об’ємно-планувальні рішення ЗРГ, яке розташовується у 2-хповерховій окремо розташованій будівлі. Здійснено організацію внутрішнього простору закладу шляхом виділення окремих процесних зон. Прийняті об’ємно планувальні та компонувальні рішення наведено у вигляді плану закладу. Встановлено, що прийняті компонувальні та об’ємно-планувальні рішення є оптимальними та відповідають, як вимогам нормативних документів, таким як ДБН, ДСТУ, так і вимогам програм-передумов системи НАССР. Отже в роботі доведено, що проект нового етнічного ресторану італійської кухні «Тратторія» з винним баром та літньою верандою є ефективним інвестицій ним проєктом та може бути прийнятий до впровадження
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64538
metadata.dcterms.references: 1. Сукач О. І., Веселовська Т. Є. Світові тенденції розвитку етнічних ресто ранів в Україні // Збірник матеріалів за результатами VІ науково-практичної кон ференції студентів та молодих вчених «Сталий розвиток України: проблеми і пер спективи». Кам‘янець-Подільський : Кам‘янець-Подільський національний універ ситет імені Івана Огієнка, 2018. С. 168-172. 2. Балацька Н. Ю. Методологія ціннісно-орієнтованого управління розвитком підприємств ресторанного бізнесу : дис...д-ра. екон. наук : 08.00.04 / Харківський державний університет харчування та торгівлі. Харків, 2021. 479 с. 3. Гросул В. А. Тенденції сучасного розвитку підприємств ресторанного гос подарства в Україні та Харківській області / В. А. Гросул, Т. П. Іванова // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Економіка. Ужгород: Вид-во УжНУ «Говерла», 2017. Вип. 1(49). Том 1. С. 143-149. 4. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/. 5. Сучасні тенденції та стратегії відновлення індустрії гостинності після COVID-19 та карантинних обмежень: монографія / Г.О. Горіна, Г.А. Богатирьова, Ю.С. Дорош, Р.І. Дудченко та ін.; Кривий Ріг : Вид. ДонНУЕТ, 2023. 142 с. 6. Дєнков Д., Каракуц А., Щедрін Ю. Вплив COVID-19 та карантинних обме жень на економіку України. Кабінетне дослідження Громадської організації «Центр прикладних досліджень» Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні, 2020. URL: https://cpd.com.ua/vplyv-COVID-19-na-ekonomiku-Ukrainy.pdf. 7. Романюк М. Бізнес в Польщі в умовах пандемії коронавірусу (COVID 2019). URL: https://blog.liga.net/user/mromanyuk/article/36285. 8. Двуліт З. П., Завербний А. С., Романюк А. О. Диджиталізація – дієвий ін струмент антикризового розвитку бізнесу в умовах пандемії. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/1_2021/7.pdf. 9. Хмеловська С. О., Применко В. Г., Новік Г. В. Етнічні кухні та організація харчування на підприємствах туристичної індустрії: навч. посіб. Дніпро, ДНУ ім. О. Гончара, 2017. 236 с. 10. Слащева А. В. Етнічні кухні : навч. посіб. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2020. 159 с. 11. Доминго К. Японская кухня для всех. М.: Мир книги, 2017. 207 с. 12. Паска М. Особливості етнічних закладів і розвиток гастрономічного ту ризму / Марія Паска, Олег Боратинський, Ольга Радзімовська // Молода спортивна наука України : зб. наук. пр. / за заг. ред. Євгена Приступи. Львів : ЛДУФК імені Івана Боберського, 2023. Вип. 27, т. 4. С. 150. 13. Слащева А. В., Ніколайчук О. А., Сімакова О. О. Перспективи розвитку етнічних закладів індустрії гостинності в Україні //  Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка. Випуск 59-2. 2020. С. 79-82. 14. Поляков В. Гастропрогноз. Что станет новым суши? / В. Поляков // Мне ние эксперта. URL: https://cf.ua/news/newscf/gastroprognoz-chto-stanet-novym-sushi. 15. Дюжер Ж.-Л. Що кухар-француз готує у Черкаському ресторані. URL: http://lichnosti/zhan-lui-dyuzher. 16. Приходьте у гості: у Черкасах відкрилося грузинське кафе. URL: http://in.ck.ua/kafe/prihodite-v-gosti-vcherkassah-otkrylos-gruzinskoe. 17. Черкаська область. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8C#%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC 18. Бут А. Добірка нових закладів, що відкриваються у Черкасах. URL: https://18000.com.ua/strichka-novin/u-cherkasax-vidkrilosya-ponad-desyat-novix restoraniv-ta-kafe/. 19. Аветисова А.О. Ресторанні мережі: конкурентні переваги, проблеми, пе рспективи розвитку // Вісник соціально-економічних досліджень. 2005. № 28. С. 117-123. 20. ДБН В.2.2-25:2009. Будинки і споруди. Підприємства харчування. [Чин ний від 2010-09-01]. Вид. офіц. Київ: Мінрегіонбуд України, 2010. 83 с. 21. ДБН В.2.5-67:2013 Опалення, вентиляція та кондиціонування. [Чинний від 2014-01-01]. Вид. офіц. Київ: Мінрегіонбуд України, 2010. 83 с. 22. ДБН В.2.5-23:2010 Інженерне обладнання будинків і споруд. Проекту вання електрообладнання об`єктів цивільного призначення. [Чинний від 2010-01-01]. Вид. офіц. Київ: Мінрегіонбуд України, 2010. 171 с. 23. ДБН В.2.5-74:2013 Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування. Зі Зміною № 1. [Чинний від 2014-01-01]. Вид. офіц. Київ: Мінрегіонбуд України, 2014. 298 с. 24. ДБН В.2.5-64:2012 Внутрішній водопровід та каналізація. Частина І. Про ектування. Частина ІІ. Будівництво. Зі Зміною № 1. [Чинний від 2013-03-01]. Вид. офіц. Київ: Мінрегіонбуд України, 2013. 134 с. 25. Погайдак А.Б. Управління якістю послуг у контексті підвищення якості життя // Сталий розвиток економіки. 2012. № 1 (11). С. 41-48. 26. SNW-аналіз. URL: https://uk.wikipedia.org. 27. SWOT-аналіз. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/SWOT-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B7. 28. Закон України Про місцеве самоврядування в Україні [Електронний ре сурс]. – Режим доступу : http: zakon3.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%. 29. Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 №219 «Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ре сторанного господарства». URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02. 30. Черевко О. І., Крайнюк Л. Н., Касілова Л. О. та ін. Технологічне проекту вання підприємств харчування. Харків.: ХДУХТ, 2005. 295 с. 31. Приказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції Укра їни від 3 січня 2003 р. № 2 «Про затвердження Рекомендованих норм технічного оснащення закладів громадського харчування». URL: http://ua info.biz/legal/basefe/ua-cmefir.htm 32. Електронний каталог обладнання та проектних рішень закладів ресторан ного господарства для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» ступеня вищої освіти бакалавр, магістр денної та заочної форм навчання [Електронний ре сурс] / укладачі Н. В. Чорна, С. Ю. Саєнко, Ю. М. Тормосов та ін. Харків : ХДУХТ, 2016. 1 електрон. опт. диск (CD-ROM); 12 см. Назва з тит. екрана.
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_B_46.3_181-20b-01_Kal_chenko_O_O.pdf
  Restricted Access
6.04 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.