Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64374
Title: Обґрунтування технології фруктово-овочевих напоїв з біфідогенними властивостями
Other Titles: Substantiation of the technology for fruit and vegetable drinks with bifidogenic properties
Authors: Саєнко, Анастасія Павлівна
metadata.dc.contributor.advisor: Черемська, Тетяна Володимирівна
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії
Keywords: фрукти;овочі;фруктово-овочеві суміші;вода;фруктово-овочеві напої;технологічні властивості;безпечність;fruits;vegetables;fruit and vegetable mixtures;water;fruit and vegetable drinks;technological properties;safety
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Саєнко А. П. фруктово-овочевих напоїв з біфідогенними властивостями: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Т. В. Черемська. Харків: ДБТУ, 2024. 106 с.
Abstract: Кваліфікаційна робота присвячена розробленню проєкту технології фруктово-овочевих напоїв з біфідогенними властивостями. Аналітично досліджено тенденції та загальні технологічні принципи розширення асортименту фруктово-овочевих напоїв з біфідогенними властивостями, вивчені перспективи використання молочної сировини у складі фруктово-овочевих напоїв з біфідогенними властивостями. З урахуванням основних положень сучасної концепції здорового харчування обґрунтовано науковий напрям створення фруктово-овочевих напоїв з біфідогенними властивостями, реалізація якого дозволить розширити асортимент фруктово-овочевих напоїв. Обґрунтовано раціональні технологічні параметри виробництва фруктово-овочевих напоїв з біфідогенними властивостями з точки зору отримання напоїв з заданими реологічними, функціонально-технологічними та органолептичними показниками. Досліджено основні показники якості та безпечності фруктово-овочевих напоїв з біфідогенними властивостями. На основі аналітичних і експериментальних досліджень розроблено рецептурний склад фруктово-овочевих напоїв з біфідогенними властивостями і технологічну документацію на їх виготовлення. Розроблено проєкт технології фруктово-овочевих напоїв з біфідогенними властивостями. Визначено заходи безпеки з функціонування розробленої технології та здійснено оцінку прийнятих рішень.
The qualification work is dedicated to the development of the technology project of fruit and vegetable drinks with bifidogenic properties. The trends and general technological principles of expanding the assortment of fruit and vegetable drinks with bifidogenic properties were analytically studied, the prospects of using dairy raw materials in the composition of fruit and vegetable drinks with bifidogenic properties were studied. Taking into account the main provisions of the modern concept of healthy nutrition, the scientific direction of creating fruit and vegetable drinks with bifidogenic properties, the implementation of which will allow expanding the range of fruit and vegetable drinks, is substantiated. Rational technological parameters for the production of fruit and vegetable drinks with bifidogenic properties are justified from the point of view of obtaining drinks with given rheological, functional-technological and organoleptic indicators. The main indicators of quality and safety of fruit and vegetable drinks with bifidogenic properties were studied. On the basis of analytical and experimental studies, the recipe composition of fruit and vegetable drinks with bifidogenic properties and technological documentation for their production have been developed. A project of the technology of fruit and vegetable drinks with bifidogenic properties has been developed. Security measures for the functioning of the developed technology were determined and the decisions made were evaluated.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64374
metadata.dcterms.references: 1. Дуденко Н.В., Павлоцька Л.Ф. та ін. Фізіологія харчування: Навчальний посібник для технол. та таворознав. фак. торг. вищих навч. закладів. // Харків: НВФ «Студцентр», 1999. – 392с. 2. Загальні технології харчових виробництв: навч. посібни О. А. Савченко, О. В. Грек, А. В. Тимчук, О. М. Очколяс; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. – Київ : Компринт, 2020. – 277 с. 3. Загальні технології харчової промисловості : навч. посібник О. А. Савченко, О. В. Грек, М. С. Ніколаєнко, О. А. Топчій, А. В. Тимчук; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. – Київ : Компринт, 2021. 293 с. 4. Грек, О. В. Наукові основи безвідходних технологій відновлюваної сировини : підручник. Розділ 4. Білкові, вуглеводні та жирові компоненти у виробництві молочних продуктів / О. В. Грек, О. О. Онопрійчук. Київ : НУХТ, 2020. 5. Белінська Е. I. Нове в техніці і технології виробництва безалкогольних напоїв. Е I. Белінська, С. Д. Рабинович. К. : Техніка, 1969. 126 c. 6. Наливайко К. Збродження медового сусла для виготовлення ферментованих напоїв. К. Наливайко, А. Суярова. Харчова і переробна промисловість. 2009. - № 11/12. С. 17-19. 7. Нетрадиційна тонізуюча сировина для виробництва безалкогольних напоїв. Харчова і переробна промисловість. 2009. № 9/10. С. 29-30. 8. Розрахунок продуктів бродильних виробництв, лікеро-горілчаних та безалкогольних напоїв : навч. посіб. для вузів харчової пром-сті. К. : Вища шк., 1972. 379 c. 9. Удодов С. Міні-індустрія: класифікація засобів виробництва безалкогольних та слабоалкогольних напоїв С. Удодов. Харчова і переробна промисловість. 2009. № 1. С. 13-15. 10. Шемета О.О., Дожук К.М. Функціональне харчування – новий підхід до здорового способу життя. Національний медичний університет імені О.О. Богомольця. Київ. 2015. №1. 34-41 c. 11. Функціональне харчування – новий підхід до здорового способу [Електронний ресурс] Режим medix.com/articles/liki_ukr/2015-03-25/6.pdf 12. Домарецький В.А., Остапчук М.В., Українець А.І. Технологія харчових продуктів. Київ. НУХТ. 2003. 572 с 13. Капрельянц Л.В., Іоргачова К.Г. Функціональні продукти. Одеса: Друк. 2003. 312с. 14. Офіційний веб сайт ПАТ «Київський завод безалкогольних напоїв «Росинка» [Електроннийресурс] Режим доступу https://www.uaregion.com.ua/00382496 15. Сирохман І. В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення. Київ: Центр учбової літератури. 2009. 544с. 16. Дібровська Н. В. Технологія холодних напоїв із дикорослою сировиною оздоровчого призначення. Вісник. 2012. №26. С. 164–168 17. Куць, О.І., Куць, Д.О. Продовольчі ресурси – засади здоров’я нації та економічного зростання. Продовольчі ресурси, 2019. № 13. С. 248–266. 18. Бомба М.Я., Івашків Л.Я. Здорове харчування як стратегічний ресурс національної безпеки України. Вісник НАН України, 2013. № 6. С. 32–41. 19. Гросул В.А., Зубков С.О., Єсінова Н.І. Оцінка cтану харчування населення України. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2020. Вип. 1, № 31. С. 125–137. 20. Палапа, Н.В., Дем’янюк, О.С., Нагорнюк, О.М. Продовольча безпека України: стан та актуальні питання сьогодення. Агроекологічний журнал, 2022. № 2, С. 34–45. 21. Бойко, В., Бойко, Л. Продовольча безпека та ризики для аграрного виробництва під час війни в Україні. Економіка та суспільство, 2022. № 41. 22. Martirosyan, D., Ekblad, M. Functional foods classification system: exemplifying through analysis of bioactive compounds. Functional Food Science, 2022. Vol. 2, № 4, рр. 94–123. 23. Корзун, В. Н. Теоретичні основи створення та вживання продуктів спеціального призначення. Довкілля та здоров’я, 2009. Вип. 1, № 48, С. 63–68. 24. Серенко, А. А., Юдіна, Т.І. Крафтові кисломолочні напої оздоровчого призначення. In Глобалізаційні виклики розвитку національних економік: тези доповідей ІІ Міжнар. наук.-практ. конф.(Київ, 19 жовтня 2021 р.) / відп. ред. А.А. Мазаракі. Київ: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2021. 584 с. 25. Самілик, М.М., Сюаньсуань, Ц., Болгова, Н.В. (2022). Розширення асортименту кисломолочних напоїв з підвищеною біологічною цінністю. Науковий вісник ТДАТУ, 2022. Вип. 12, Том 1, с. 1–11. 26. Цебро, А. Д. Вплив технології виробництва на якість та хімічний склад функціональних напоїв на основі рослинної сировини. Аграрна освіта та наука: досягнення, роль, фактори росту: Сучасний розвиток технологій тваринництва. Інноваційні підходи в харчових технологіях: матеріали міжнародної науково-практичної конференції (Біла Церква, 20 жовтня 2022 р.). Біла Церква: БНАУ, 2022. С. 36–37. 27. Hwana H. et al. Recent innovations in processing technologies for improvement of nutritional quality of soymilk. Cyta – journal of food. 2021. Vol. 19. № 1. P. 287–303. 28. Kumar A. Sarangapany et al. An overview on ultrasonically treated plant-based milk and its properties – A Review. Journal of National Institute of Food Technology. Applied Food Research. India. 2022. Vol. 2. Issues 2. P. 1–7. DOI: 10.1016/j. afres.2022.100130. 29. McClements D.J., Grossmann L. The science of plant-based foods: constructing next-generation meat, fish, milk, and egg analogs. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf., 2021. Vol. 20. P. 4049–4100. 30. Bocker R., Silva E.K. Innovative technologies for manufacturing plant-based non-dairy alternative milk and their impact on nutritional, sensory and safety aspects. Future Foods journal. 2022. Vol. 5. DOI:10.1016/j.fufo.2021.100098 31. Chalupa-Krebzdak S., Long C.J., Bohrer B.M. Nutrient density and nutritional value of milk and plant-based milk alternatives. Int. Dairy J., 87. 2018. P. 84-92. 32. Aydar E.F., Tutuncu S., Ozcelik B. Plant-based milk substitutes: Bioactive compounds, conventional and novel processes, bioavailability studies, and health effects. J. Funct. Foods. 2020. Vol. 70. DOI:10.1016/j.jff.2020.103975. 33. Shen, X.P., Xiao, P.G., Liu, C.X. Research and application of Radix Glycyrrhizae. Asian J. Pharmacodyn. Pharmacokinet, 2007. Vol. 7, pp. 181–200. 34. Власенко В.В., Семко Т.В., Криворук В.М., Іваніщева О.А. Технологія продукції ресторанного господарства. Лабораторний практикум / В.В. Власенко, Т.В. Семко, В.М. Криворук, О.А. Іваніщева - Вінниця: Видавничо - редакційний відділ ВТЕІ КНТЕУ, 2018. – 248 с. 35. Загальні технології харчової промисловості. Навчальний посібник у 2 ч. Ч. 1 / уклад. Ф.В. Перцевой, В.І. Ладика, П.П. Пивоваров, О.О. Гринченко, Н.В. Камсуліна, О.Б. Дроменко, О.Ю. Мельник, О.В. Котляр, А.М. Діхтярь, С.Б. Омельченко, С.П. Боковець – Х. : СНАУ, 2021. – 317 с. 36. Fang Y.Z. Free radicals and nutrition. Theory and application of free radical biology. – Beijing: Scientific Press. – 2002. – Р.647 – 659. 37. Берник І.М., Фаріонік Т.В., Новгородська Н.В. Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів тваринного та рослинного походження. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Вінниця: Видавничий центр ВНАУ, 2020. 232 с. 38. Сімахіна Г.О., Українець А.І. Інноваційні технології та продукти. Оздоровче харчування. Київ: НУХТ, 2010. 294 с. 39. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України від 23. груд. 1997 № 771/97-ВР (із зм. і доп.) URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80 (дата звернення: 12.09.2019). 40. ДСП 4.4.5.078-2001. Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування : постанова Головного Державного санітарного лікаря України від 07. лист. 2001 року № 139. Київ, 2001. 41. Перелік методик вимірювань та методик визначення вмісту (рівнів) забруднювачів та інших речовин хімічного, біологічного чи іншого походження в харчових продуктах та продовольчій сировині / Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України. URL: http://vet.gov.ua/node/2264 (дата звернення 23.03.2019). 42. Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) : наказ М-ва аграрної політики та продовольства України від 1 жовт. 2012 р. № 590. 43. Мамочка А.Ю. Інноваційний розвиток харчової промисловості в Україні // Вісник Сумського національного аграрного університету. 2012. т.1. С. 216-220. 44. Дмитревський Д.В., Гузенко В.В. Новітні методи освітлення фруктових соків. Інноваційний розвиток готельно-ресторанного господарства та харчових виробництв:2021р.:матеріали II Міжнародної наук.-практ. Інтернет-конф., 30 квітня 2021р. Прага: Oktan Print s.r.o., 2021. С.177-179 45. Власенко Н.А., Короленко В.О., Стоянова О.В., Шанін О.Д. Економічна ефективність використання ферментних препаратів для виробництва плодово-ягідних соків. Таврійський науковий вісник . Херсон, ХДАУ.2006. №43. 46. Безусов А.Т., Плахотін В.Я., Суткович Т.Ю. Вплив вакуумної обробки та способу вилучення яблучного соку на його характеристики. Наукові праці ОДАХТ.Одеса. 2003. Вип. 25. С. 42-45. 47. Інноваційні технології харчової продукції функціонального призначення. У 2-х ч. Ч.1: монографія / О.І. Черевко, М.І. Пересічний, С.М. Пересічна та ін.; за ред. О.І. Черевка, М.І. Пересічного; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – 4те вид., переробл. та допов. – Х.: ХДУХТ, 2017. – 962 с. 48. Пивоваров П.П., Гринченко О.О. Теоретичні основи технології громадського харчування: Навчальний посібник: В 2 ч. – Харків: ХДАТОХ, 2001. Вуглеводи в технологічному процесі виробництва продукції громадського харчування – 162 с 49. Про охорону праці : Законом України від 14 жовт. 1992 р. № 2696. URL: https://dnaop.com/html/3428/doc-zakon-ukrajini-pro-ohoronu-praci(дата звернення 28.06.2019). 50. Широбокова А. Управління безпечністю харчових продуктів: системний підхід. Стандартизація. Сертифікація. Якість. 2010. № 2. С. 68-70. 51. Codex Alimentarius Commission. Procedural Mannual. Rome, 2015. URL: http://www.fao.org/3/a-i5079e.pdf (дата звернення 18.06.2019). 52. П(С) БО 16 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати»: : [затв. наказом Міністерство фінансів України від 31.12.1999 р. № 318]. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00 53. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості. Затверджено Наказом Міністерства промислової політики України від 09.07.07 р. № 373. – К.: ДІКЕД, 2007. – 321 с. 54. Методичні рекомендації з комерціалізації розробок, створених у результаті науково-технічної діяльності. Електронний ресурс. Режим доступа: https://mon.gov.ua/storage/app/media/innovatsii-transfer-tehnologiy/2019/02/06/1metodichni-rekomendatsii-z-komertsializatsii-rozrobok-stvorenikh-v-rezultati-naukovo-tekhnichnoi-diyalnosti.docx 55. Методика визначення економічної ефективності витрат на наукові дослідження і розробки та їх впровадження у виробництво. Електронний ресурс. Режим доступа: https://www.me.gov.ua/Documents/Download?id=735ef7af-cd82-4d91-b7a0-098124560e77 56. Кваліфікаційна робота здобувачів ступеня вищої освіти магістр: настанови до виконання та захисту: навчально-методичний посібник для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії» денної та заочної форми навчання / Держ. біотехн. ун-т; Уклад. О. О. Гринченко, М. Б. Колеснікова, Н. В. Чорна, В. А. Гросул, О. А. Круглова. Харків: ДБТУ, 2023. 155 с. https://prom.ua/ua
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_М_4604_RI-13М_ Sayenko_A_P.pdf
  Restricted Access
2.19 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.