Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64365
Title: | Розроблення проєкту технології каш швидкого приготування для дитячого та дієтичного харчування |
Other Titles: | Development of the instant cereal technology project for baby and dietary nutrition |
Authors: | Солдатова, Анастасія Дмитрівна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Черемська, Тетяна Володимирівна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії |
Keywords: | каша;крупа;швидке приготування;дитяче харчування;дієтичне харчування;технологічні властивості;безпечність;porridge;groats;quick cooking;baby food;dietary food;technological properties;safety |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Солдатова А. Д. Розроблення проєкту технології каш швидкого приготування для дитячого та дієтичного харчування: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Т. В. Черемська. Харків: ДБТУ, 2024. 115 с. |
Abstract: | Кваліфікаційна робота присвячена розробленню проєкту технології каш швидкого приготування для дитячого та дієтичного харчування.
Аналітично досліджено тенденції та загальні технологічні принципи розширення асортименту каш швидкого приготування для дитячого та дієтичного харчування, вивчені перспективи використання екструдованої зернової сировини у складі фруктово-овочевих напоїв з біфідогенними властивостями.
З урахуванням основних положень сучасної концепції здорового харчування обґрунтовано науковий напрям створення каш швидкого приготування для дитячого та дієтичного харчування, реалізація якого дозволить розширити асортимент каш.
Обґрунтовано раціональні технологічні параметри виробництва каш швидкого приготування для дитячого та дієтичного харчування з точки зору отримання каш з заданими структурно-механічними, функціонально-технологічними та органолептичними показниками.
Досліджено основні показники якості та безпечності каш швидкого приготування для дитячого та дієтичного харчування.
На основі аналітичних і експериментальних досліджень розроблено рецептурний склад каш швидкого приготування для дитячого та дієтичного харчування та технологічну документацію на їх виготовлення.
Розроблено проєкт технології каш швидкого приготування для дитячого та дієтичного харчування.
Визначено заходи безпеки з функціонування розробленої технології та здійснено оцінку прийнятих рішень.
The qualification work is devoted to the development of a project for the technology of instant cereals for children's and dietary nutrition. The qualification work is devoted to the development of a project for the technology of instant cereals for children's and dietary nutrition. Analytical research has been conducted on the trends and general technological principles of expanding the range of instant cereals for children's and dietary nutrition, and the prospects for using extruded grain raw materials in fruit and vegetable drinks with bifidogenic properties have been studied. Taking into account the main provisions of the modern concept of healthy nutrition, the scientific direction of creating instant cereals for children's and dietary nutrition has been substantiated, the implementation of which will allow expanding the range of cereals. Rational technological parameters for the production of instant cereals for children's and dietary nutrition have been substantiated from the point of view of obtaining cereals with specified structural-mechanical, functional-technological and organoleptic indicators. The main indicators of the quality and safety of instant cereals for children's and dietary nutrition have been investigated. Based on analytical and experimental research, the recipe composition of instant cereals for children's and dietary nutrition and technological documentation for their manufacture have been developed. A project for the technology of instant porridge for children's and dietary nutrition has been developed. Safety measures for the functioning of the developed technology have been determined and the decisions made have been evaluated. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64365 |
metadata.dcterms.references: | 1. Дуденко Н.В., Павлоцька Л.Ф. та ін. Фізіологія харчування: Навчальний посібник для технол. та таворознав. фак. торг. вищих навч. закладів. // Харків: НВФ «Студцентр», 1999. – 392с. 2. Загальні технології харчових виробництв: навч. посібни / О. А. Савченко, О. В. Грек, А. В. Тимчук, О. М. Очколяс; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. – Київ : Компринт, 2020. – 277 с. 3. Загальні технології харчової промисловості : навч. посібник /О. А. Савченко, О. В. Грек, М. С. Ніколаєнко, О. А. Топчій, А. В. Тимчук; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. – Київ : Компринт, 2021. – 293 с. 4. Бодак М. П., Гирка О. І. Можливості поліпшення вітамінного складу нових виробів //Обладнання та технології харчових виробництв. – 2013. – №. 30. 5. Дейниченко Г.В., Єфімова В.О., Постнов Г.М. Обладнання підприємств харчування: Довідник. Ч.2 - Харків: ДП Редакція «Мир техники и технологий», 2003. - 380 с. 6. Єгоров Б. В., Кузьменко Ю. Я. Використання екструзії при переробці нетрадиційної сировини //Харчова наука та технологія. – 2015. – Т. 9. – №. 1. 7. Перегуда М. А. и др. Дослідження можливості використання борошна з екструдату квасолі при виробництві борошняних виробів. – 2013. 8. Пересічний М. І., Пересічна С. М., Калашнік Ю. І. Поживна цінність круп’яних страв з дієтичними добавками геродієтичного призначення //Наукові праці [Одеської національної академії харчових технологій]. – 2010. – №. 38 (1). – С. 218-220. 9. Пічкур В. Я., Пичкур В. Я., Pichkur V. Використання екструзійних видів крохмалю для інтенсифікації приготування харчоконцентратів обідніх страв. – 2016. 10. Погожих М. І. и др. Гідротермічна обробка круп із використанням принципів сушіння змішаним теплопідводом. – 2014. 11. Збірник рецептур національних страв та кулінарних виробів: для підприємств громад. харчування всіх форм власності / О. В. Шалимінов та ін. Київ : АСК, 2007. 848 с. 12. Камінський В.Д., Переробка та зберігання сільськогосподарської продукції. Навчальний посібник для вузів/ В.Д. Камінський, М.Б. Бабич. Одеса: Аспект, 2000. 460с. 13. Технологічні комплекси харчових виробництв: Навчальний посібник. В.І. Теличкун, О.М. Гавва, Ю.С. Теличкун, О.О. Губеня, М.Г. Десик, О.М. Чепелюк. – Київ : Видавництво «Сталь», 2017. 456 с. 14. Бабич М.Б. Харчова цінність зернових пластівців та технологічна лінія для їх виробництва / М.Б. Бабич, І.М. Лук’янчук, Г.І. Євдокимова: [Електрон. ресурс] http: www.apk-inform.com / 15.12.2001. 15. Байгарін Є.К. Вміст харчових волокон у харчових продуктах рослинного походження / О.К. Байгарін // Питання харчування. 2006. № 3. С. 42-44. 16. Батурін А.К. Харчування та здоров’я: проблеми XXI століття / О.К. Батурін, Г.І. Мендельсон / Харчова промисловість. 2005. № 5. С. 105 107. 17. Беркетова Л.В. Біологічно активні добавки – джерела харчових волокон / Л.В. Беркетова // Харчова промисловість. 2003. № 6. С. 80-82. 18. Васильєва Т.В. Екструзійні продукти. Т.В. Васильєва. Харчова промисловість. 2003. № 12. С. 6-9. 19. Доцінко В.А. Лікувально-профілактичне харчування. В.А. Доценко. Питання харчування. 2001. № 1. С. 21-24. 20. Доронін А.Ф. Функціональне харчування. А.Д. Доронін, Б.А. Шейдерів. К: Грант, 2002. - 296 с. 21. 3ахарова Л.М. Вивчення функціонально-технологічних властивостей пшеничних зародкових пластівців у зв’язку з їх використанням у виробництві кисломолочних напоїв . Л.М. Захарова, В.В. Вождаєв. Зберігання та переробка сільськогосподарської сировини. 2001. № 9. С. 48 50. 22. Мелько М. В., Ступін О. С. Збірник технологічної документації. Львів : СПОЛОМ, 2016. 226 с. 23. Шумило Г. І. Технологія приготування їжі : навч. посіб. Київ : «Кондор», 2003. 506 с. 24. Доцяк В.С. Технологія приготування їжі з основами товарознавства продовольчих товарів: підручник для проф.-техн. навч. закл. Київ: Наш час, 2014. 25. Технологія приготування їжі: Навч. посіб. К.: «Кондор». 2003. 506 с. 26. Лукашова В. В. Екструзія пінополімерів: монографія / В.В. Лукашова, І. О. Мікульонок, Л.Б. Радченко. К.: НТУУ «КПІ», 2011. 175 с. 27. Processing Characteristics of kneading singlescreus corotabing tvm-screw cereal extrusion / Vessa I. A. // Cereal Foods World. 1990. 35, № 12. P. 1162-1163 (англ.). 28. Extrusion-cooking of Starchy products: evaluation of treatment intensity /Tharraulf J. F., Launay B. // Suppl. 1992. № 77. P. 32. 29. Zpiisob vyroby tycinek: Пат. 275762 Польша:. МКЙ 5A23L- 1/168. Но- las ]., Poskocilova Н., Zavodsky К. № 8105-88; заявл. 8.12.88; опубл. 20.12.91. 30. Properties of soybean-corn mixtures processed by low-cost, extrusion / (iuzman Gabriel J., Murphy Patricia A., Johnson Lawrence A. // J., Food Sei. 1989, 54, № 6,С. 1590-1593. 31. Modeling blow in cylindrical extruder dies / Kumar Aswini Bhattacha- rya M., Padmanafhan Mahesh // J. Food Sei. 1989. 54, № 6. P. 1584-1590. 32. Грек, О. В. Наукові основи безвідходних технологій відновлюваної сировини : підручник. Розділ 4. Білкові, вуглеводні та жирові компоненти у виробництві молочних продуктів / О. В. Грек, О. О. Онопрійчук. – Київ : НУХТ, 2020. 33. Кінь І.Я. Вуглеводи їжі та здоров’я дітей та підлітків / І.Я. Кінь // Харчова промисловість. 2005. № 4. С. 14-16. 34. Екструзійна технологія виробництва зернових напівфабрикатів швидкого приготування. Г.М. Медведєв. Зберігання та переробка сільгоспсировини. 2002. № 5. С. 44-47. 35. Остріков А.Н Системна оцінка якості екструдованих горохових паличок / О.М. Острик, Н.В. Василенка // Харчова промисловість. 2003. №12. С. 18 19. 36. Романов О.С. Використання круп’яних пластівців у виробництві хлібобулочних виробів. О.С. Романов, О.І. Стабровська, А.А. Ільїна та ін. // Зберігання та переробка сільгоспсировини. 2006. № 2. С. 54-55. 37. 38. Куць, О.І., Куць, Д.О. Продовольчі ресурси – засади здоров’я нації та економічного зростання. Продовольчі ресурси, 2019. № 13. С. 248-266. 39. Бомба М.Я., Івашків Л.Я. Здорове харчування як стратегічний ресурс національної безпеки України. Вісник НАН України, 2013. № 6. С. 32–41. 40. Гросул В.А., Зубков С.О., Єсінова Н.І. Оцінка cтану харчування населення України. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2020. Вип. 1, № 31. С. 125-137. 41. Палапа, Н.В., Дем’янюк, О.С., Нагорнюк, О.М. Продовольча безпека України: стан та актуальні питання сьогодення. Агроекологічний журнал, 2022. № 2, С. 34-45. 42. Бойко, В., Бойко, Л. Продовольча безпека та ризики для аграрного виробництва під час війни в Україні. Економіка та суспільство, 2022. № 41. 43. Корзун, В. Н. Теоретичні основи створення та вживання продуктів спеціального призначення. Довкілля та здоров’я, 2009. Вип. 1, № 48, С. 63–68. 44. Власенко В.В., Семко Т.В., Криворук В.М., Іваніщева О.А. Технологія продукції ресторанного господарства. Лабораторний практикум / В.В. Власенко, Т.В. Семко, В.М. Криворук, О.А. Іваніщева - Вінниця: Видавничо - редакційний відділ ВТЕІ КНТЕУ, 2018. - 248 с. 45. Загальні технології харчової промисловості. Навчальний посібник у 2 ч. Ч. 1 / уклад. Ф.В. Перцевой, В.І. Ладика, П.П. Пивоваров, О.О. Гринченко, Н.В. Камсуліна, О.Б. Дроменко, О.Ю. Мельник, О.В. Котляр, А.М. Діхтярь, С.Б. Омельченко, С.П. Боковець Х. : СНАУ, 2021. – 317 с. 46. Берник І.М., Фаріонік Т.В., Новгородська Н.В. Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів тваринного та рослинного походження. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Вінниця: Видавничий центр ВНАУ, 2020. 232 с. 47. Сімахіна Г.О., Українець А.І. Інноваційні технології та продукти. Оздоровче харчування. Київ: НУХТ, 2010. 294 с. 48. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України від 23. груд. 1997 № 771/97-ВР (із зм. і доп.) URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80 (дата звернення: 12.09.2019). 49. Перелік методик вимірювань та методик визначення вмісту (рівнів) забруднювачів та інших речовин хімічного, біологічного чи іншого походження в харчових продуктах та продовольчій сировині / Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України. URL: http://vet.gov.ua/node/2264 (дата звернення 23.03.2019). 50. Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) : наказ М-ва аграрної політики та продовольства України від 1 жовт. 2012 р. № 590. 51. Мамочка А.Ю. Інноваційний розвиток харчової промисловості в Україні // Вісник Сумського національного аграрного університету. 2012. т.1. С. 216-220. 52. Інноваційні технології харчової продукції функціонального призначення. У 2-х ч. Ч.1: монографія / О.І. Черевко, М.І. Пересічний, С.М. Пересічна та ін.; за ред. О.І. Черевка, М.І. Пересічного; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – 4те вид., переробл. та допов. – Х.: ХДУХТ, 2017. – 962 с. 53. Пивоваров П.П., Гринченко О.О. Теоретичні основи технології громадського харчування: Навчальний посібник: В 2 ч. – Харків: ХДАТОХ, 2001. Вуглеводи в технологічному процесі виробництва продукції громадського харчування – 162 с 54. Широбокова А. Управління безпечністю харчових продуктів: системний підхід. Стандартизація. Сертифікація. Якість. 2010. № 2. С. 68-70. 55. Codex Alimentarius Commission. Procedural Mannual. Rome, 2015. URL: http://www.fao.org/3/a-i5079e.pdf (дата звернення 18.06.2019). 56. П(С) БО 16 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати»: : [затв. наказом Міністерство фінансів України від 31.12.1999 р. № 318]. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00 57. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості. Затверджено Наказом Міністерства промислової політики України від 09.07.07 р. № 373. – К.: ДІКЕД, 2007. – 321 с. 58. Методичні рекомендації з комерціалізації розробок, створених у результаті науково-технічної діяльності. Електронний ресурс. Режим доступа: https://mon.gov.ua/storage/app/media/innovatsii-transfer-tehnologiy/2019/02/06/1metodichni-rekomendatsii-z-komertsializatsii-rozrobok-stvorenikh-v-rezultati-naukovo-tekhnichnoi-diyalnosti.docx 59. Методика визначення економічної ефективності витрат на наукові дослідження і розробки та їх впровадження у виробництво. Електронний ресурс. Режим доступа: https://www.me.gov.ua/Documents/Download?id=735ef7af-cd82-4d91-b7a0-098124560e77 |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_М_4604_181z-RI-13M_Soldatova_A_D.pdf Restricted Access | 1.77 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.